randy: eh, tak na telefonovanie cas nemam , ani chut, tak asi sa nepobavim. Ale ak mi odpisu, tak by som mal zaujem o cisto elektronu z vodnych elektrarni. Moze byt aj precerpavacka. Ale potrebujem garantovane elektrony .. za povedzme 4e na mesiac
large: vsak to berieme tak, ze toto su ti distributori, co nevyrabaju nic, len su agenti s teplou vodou .. mal som veru ist k plynarom, ked mi ponukali
Odpisal som im, nech mi napisu cca akym sposobom mi budu garantovat elektrinu 100% z obnovitelnych zdrojov. Som zvedavy, ci odpisu /a co/. Dufam, ze mi neponuknu to rakuske riesenie /ze mi ho naistaluju pred istic/
Jedine ak Ohmov/Kirchhofove zákony nahradili nejakým vúdú...
V novom Geu je dobry clanok o Norsku a ich elektrike z obnovitelnych zdrojov. Maju takmer vsetku elektrinu z vodnych elektrarni a jazdi tam najviac elektromobilov na obyvatela na svete. Ale na obyvatela maju raz taku produkciu CO2 ako Francuzsko. Hacik je v tazobnom priemysle, lodnej doprave a rybolove. Pisali tam o nejakych elektrolodiach, ale to je doslova kvapka v mori.
Takze pokial tazky priemysel a nakladna doprava nebude CO2 neutralna, nema to ziadny zmysel sa tu hrajkat na to ako zachranujem planetu dvoma solarnymi panelmi na streche.
Co2 emisie su vymysleny problem, su horsie veci .. obnovitelne zdroje (mimochodom aj ropa a uhlie je obnovitelny zdroj, len trosku dlhsie to trva) su fajn, ale nie veterne elektrarne a uz vobec nie fotovoltaika v takej podobne ako je dnes. Ak sa spocita co vsetko treba na panely, ako dlho vydrzia a ked skoncia, co s nimi treba spravit, tak sa velmi rychlo zisti, ze realne maju dopad na zivotne prostredie omnoho vacsi a horsi, nez uhlie. A o li-ion bateriach ani nepisem. Cela recyklacia skoro vsetkeho je pekna bachorka. Prevazne to posielaju lodami do Ciny/Afriky, kde to zakopu. Alebo sa to spali. Malicka cast sa naozaj recykluje. Aj to tusim len s dotaciami. Ale dom by mal byt co najviac sebestacny, to rozhodne. Vo vsetkom .. voda,elektrina,kanalizacia , odpadky. Konzumna doba vestko zmenila, ja si este pamatam ten rozdiel dnes a pred 30 rokmi. Dnes sa vsetko musi balit do plastu a cim viac, tym lepsie. No a plasty su z coho ... ? No predsa z ropy. Kupoval niekto nejaku malu elektronicku vec ? Kokokrat obrovsky plastovy obal, s ktorym sa clovek jeduje
Btw, jadrove palivo .. prve vyhorene paliva (neviem ako dnes) casto ukladali v ochrannych schrankach a potapali do mora, tusim do Severneho niekam. Obal mal tusim deklarovany zivotnost 80-100 (alebo dak nejak?) rokov .. ale lezi hlboko v slanej vode. Uz je to tusim nejakych 70 rokov od toho prveho .. neni daleko cas, kedy to povoli. A potom zacne velka sranda... co2 celeho sveta bude len srandicka vecernicek...
Vsimnut si je dobre, ako v spravach boli rozne infos ako sa prejavila zastavena vyroba/doprava (hlavne teda letecka) na zivotne prostredie. No a zmenilo sa nieco ? Nic .. akonahle sa dalo, nabehlo vsetko tam kde predtym. Clovek si planetu znici sam a dobrovolne. Tych par ludi, co by chceli nieco zmenit, na tom nic nezmeni. Ale tak neznamena, ze by sa na to mali vykaslat
Vektor, ja som to myslel v kontexte toho, co pisal Sesulak...ze je smiesne usetrit xy*150g CO2, ked jeden tanker ho vyprodukuje x-ton. To je akoby si mal dom, ktory sa ide kazdu chvilu zvalit, ma vazne narusenu statiku, ale ty by si ako najvacsi problem riesil prasknutu kachlicku v kupelni. Samozrejme, treba riesit aj toto, ale ked to v konecnom dosledku znizi produkciu o par promile, tak to asi efektivne nebude. lto: len cca 3% jadroveho odpadu tvoria izotopy s polcasmi radovo v 1000-ckach rokov. Zvysok je aktivitou po par desiatkach rokov na urovni tisicin povodnej. Do mora sa to uz nedava a to co tam je, bude aj po teoretickom naruseni obalov na hranici detekovatelnosti. Ovela vacsiu zataz znamenali testy jadrovych zbrani a Cernobyl.
Odpovedali mi .. priznam sa, som z toho zmateny a budem si to musie precitat este parkrat /ale zazcinam tusit, ze zakopan pes je v Bruseli u ludi, ktorych znalosti cohokolvek sa limitne blizia nule/ ... zjavne ale chapali, preco sa pytam /asi som nebol prvy/. Ale reakcia pekna /demagogicka a je citit, ze to nepisali ludia, ktori chapu fyzikalnu podstatu/
----xx
Dobrý deň, ...
prikladáme vyjadrenie z príslušného oddelenia.
Fyzický a ekonomický tok elektriny nie je prepojený. Fyzicky odoberie elektróny, ktoré sú momentálne “blízko” zákazníka. Pokojne aj tie, ktoré vyrobil sivý fosílny zdroj, resp. elektrón nie je iný ak je zelený alebo sivý. Avšak v celom európskom spoločenstve je len obmedzený počet elektrónov, ktoré boli vyrobené zelenými zdrojmi. Kúpou záruky pôvodu zabezpečíte to, že práve tie vaše elektróny budú odrátané z objemu zelených elektrónov.
Na fyzický tok elektriny nevieme vplývať. Nevieme deliť elektróny na zelené a sivé. Naše znalosti fyziky to neumožňujú. Teoretické & abstraktné riešenie je naťahať vedenie priamo od zelených elektrární priamo k zákazníkom. To je však v trhovom hospodárstve čistý nezmysel.
Preto má zákazník jedinú reálnu možnosť na odber zelenej elektriny prostredníctvom záruk pôvodu. Cenných papierov, ktoré garantujú, že elektrina bola vyrobená zo zeleného zdroja.
Ponúkame príklad. Emotívny a prvoplánový. Zákazník si kúpi dokonale homogénnu košeľu (je rovnaká ako všetky ďalšie košele v tejto rade, v ničom sa nelíši). Ja ich však ekonomicky, marketingovo odlíšim a poviem, že jednu z nich vyrobili 7 ročné vietnamské deti a preto je lacnejšia. Ja však garantujem, že košeľu, ktorú predávam ja, vyrobili legálni zamestnanci z dlhodobo udržateľných látok. Znovu, výsledná košeľa je na nerozoznanie od tradičnej košele ušitej malými deťmi v treťom svete. Ale v jednom prípade ponechávam status-quo, svojou spotrebou súhlasím a podporujem existujúci stav. Teraz mám však možnosť prispieť k lepšiemu svetu a svetlejším zajtrajškom, a podporiť zodpovedných výrobcov.
Pred zelenou elektrinou mal zákazník nanútený štandardný energetický mix, teraz, so zelenou elektrinou, môže svoj energetický mix zmeniť na 100 % zelený. ZSE mu dáva voľbu vybrať si, aký typ elektriny bude podporovať. Doteraz tú možnosť nemal.
Zákazník teda môže o sebe prehlásiť, že odoberá 100 % zelenú elektrinu (lebo si ju kúpil-objednal) avšak kvôli fyzickým limitáciám nie je možné mu ju dodať. Stále však platí, podľa platnej Slovenskej aj európskej legislatívy, že o zákazníkovi sa uvažuje ako 100 % zelenom.
Zákazník sa z nejakého dôvodu zameriava na fakt, že sa ku nemu nemá ako dostať zelená elektrina. Ide však o subvenčnú schému. Prispieva. Podporuje. Pomáha.
Je to obdobné, ako keby odmietol hodiť 2 € študentom do urny na podporu onkologických pacientov, pokiaľ by nedostal narcis vyrobený priamo onkologickým pacientom.
Narcis je nepodstatný. Myšlienka je podporiť ideu.
Myslienka je podporit ideu.
Das dobrovolne 2 eura navyse pre svoj dobry zeleny pocit a povinne 5 eur navyse pre podporu banikov na hornej nitre.
Otazne je len, v akom alobale tych 7 eur skonci.
A kto mesacne posle 100 eur na moj ucet bude najzelenejsi pretoze mu pomozem vyrazne znizit spotrebu (pretoze vyssiu by nemal z coho zaplatit ked uz mne dal tu stovku) a ako vsetci dobere vieme, viac zelena ako zeleny zdroj je nizsia spotreba (nespotrebovana a nevyrobena energia = nulove emisie).
zacnem tym ze cela ta zelena energia je viac menej kravina. a suhlasim stym ze momentalne najekologickejsie a najrozumnejsie riesenie je jadro.
ale na druhej strane chapem tuto ich zelenu energiu a mat peniaze na rozhadzovanie kludne si to zaplatim - to ze mi potecie do baraku el taka ista ako ostatnym je uplne jasne. ide tam o to (co sa snazili popisat v tej odpovedi) ze som podporil vyrobu zelenej energie vo vyske mojho odberu.
tak ako som mal v cene ramu zapocitanu sumu na podporu projektov na znizovanie emisii v "hodnote emisii vytvorenych vyrobou toho ramu". neviem ake % z ceny to bolo no kupil by som ho tak ci tak a tato malickost ako mierne ekologicky citiaceho cloveka len potesila ako bonus.
Podvodnici to su.....a ten priklad s tou koselou len dokazuje ich zufalstvo a podvod. Ked uz by chceli pouzit priklad kosele tak mali tvrdit za 22% ten kosele je vyrobenej z latky na ktoru maju certifikat ze ju nevyrabali deti, zvysnych 78% deti vyrabali. Snazia sa predat nieco co nemaju ako dodat....
mne odpisali toto:
"pred vašou zásuvkou nerozdelíme elektrinu na zelenú a čiernu (to nie je technicky možné), a práve preto, že sa to nedá oddeliť fyzicky, vznikol na to obchodný mechanizmus vo forme záruk pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov, na ktorých je založený aj produkt Zelená elektrina. Podobné produkty ako Zelená elektrina vznikajú u dodávateľov elektriny naprieč celou EÚ. Dôvod je ten, že obchod so zárukami pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov je celoeurópskym systémom. Pozrite si produkty napr. britských dodávateľov energií - napr. British Gas, Octopus energy alebo E.ON UK. V celoeurópskom meradle sa zobchoduje každoročne väčšie a väčšie množstvo záruk pôvodu čím vzniká trasparentný a funkčný mechanizmus podpory zelených zdrojov. Na Slovensku taktiež pribúdajú zelené zdroje, ktorým organizátor trhu (OKTE) vydáva záruky pôvodu po splnení podmienok. Tým, že ide o systém garantovaný európskymi pravidlami a ide o cenný papier, s ktorým sa obchoduje "burzovým" princípom, priestor na nekalé praktiky je minimálny. Ďakujeme za porozumenie."
Inymi slovami....daj nam prachy a mi za ne budeme obchodovat s certifikatmi a zarabat na tvojom pocite ze nieco robis pre planetu.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
No hlavne elektrinu u nas vyraba https://www.seas.sk/zakladne-udaje a zse mala len nejaku paroplynovu elektraren v malzeniciach
large: vsak to berieme tak, ze toto su ti distributori, co nevyrabaju nic, len su agenti s teplou vodou .. mal som veru ist k plynarom, ked mi ponukali
Jedine ak Ohmov/Kirchhofove zákony nahradili nejakým vúdú...
Pocas povodni ti bude odpalovat ziarovky a pri suchu budes vecer po tme. No je ti toto treba?
Takze pokial tazky priemysel a nakladna doprava nebude CO2 neutralna, nema to ziadny zmysel sa tu hrajkat na to ako zachranujem planetu dvoma solarnymi panelmi na streche.
Btw, jadrove palivo .. prve vyhorene paliva (neviem ako dnes) casto ukladali v ochrannych schrankach a potapali do mora, tusim do Severneho niekam. Obal mal tusim deklarovany zivotnost 80-100 (alebo dak nejak?) rokov .. ale lezi hlboko v slanej vode. Uz je to tusim nejakych 70 rokov od toho prveho .. neni daleko cas, kedy to povoli. A potom zacne velka sranda... co2 celeho sveta bude len srandicka vecernicek...
Vsimnut si je dobre, ako v spravach boli rozne infos ako sa prejavila zastavena vyroba/doprava (hlavne teda letecka) na zivotne prostredie. No a zmenilo sa nieco ? Nic .. akonahle sa dalo, nabehlo vsetko tam kde predtym. Clovek si planetu znici sam a dobrovolne. Tych par ludi, co by chceli nieco zmenit, na tom nic nezmeni. Ale tak neznamena, ze by sa na to mali vykaslat
lto: len cca 3% jadroveho odpadu tvoria izotopy s polcasmi radovo v 1000-ckach rokov. Zvysok je aktivitou po par desiatkach rokov na urovni tisicin povodnej. Do mora sa to uz nedava a to co tam je, bude aj po teoretickom naruseni obalov na hranici detekovatelnosti. Ovela vacsiu zataz znamenali testy jadrovych zbrani a Cernobyl.
tulenikovi niekto hackol konto!
----xx
Dobrý deň, ...
prikladáme vyjadrenie z príslušného oddelenia.
Fyzický a ekonomický tok elektriny nie je prepojený. Fyzicky odoberie elektróny, ktoré sú momentálne “blízko” zákazníka. Pokojne aj tie, ktoré vyrobil sivý fosílny zdroj, resp. elektrón nie je iný ak je zelený alebo sivý. Avšak v celom európskom spoločenstve je len obmedzený počet elektrónov, ktoré boli vyrobené zelenými zdrojmi. Kúpou záruky pôvodu zabezpečíte to, že práve tie vaše elektróny budú odrátané z objemu zelených elektrónov.
Na fyzický tok elektriny nevieme vplývať. Nevieme deliť elektróny na zelené a sivé. Naše znalosti fyziky to neumožňujú. Teoretické & abstraktné riešenie je naťahať vedenie priamo od zelených elektrární priamo k zákazníkom. To je však v trhovom hospodárstve čistý nezmysel.
Preto má zákazník jedinú reálnu možnosť na odber zelenej elektriny prostredníctvom záruk pôvodu. Cenných papierov, ktoré garantujú, že elektrina bola vyrobená zo zeleného zdroja.
Ponúkame príklad. Emotívny a prvoplánový. Zákazník si kúpi dokonale homogénnu košeľu (je rovnaká ako všetky ďalšie košele v tejto rade, v ničom sa nelíši). Ja ich však ekonomicky, marketingovo odlíšim a poviem, že jednu z nich vyrobili 7 ročné vietnamské deti a preto je lacnejšia. Ja však garantujem, že košeľu, ktorú predávam ja, vyrobili legálni zamestnanci z dlhodobo udržateľných látok. Znovu, výsledná košeľa je na nerozoznanie od tradičnej košele ušitej malými deťmi v treťom svete. Ale v jednom prípade ponechávam status-quo, svojou spotrebou súhlasím a podporujem existujúci stav. Teraz mám však možnosť prispieť k lepšiemu svetu a svetlejším zajtrajškom, a podporiť zodpovedných výrobcov.
Pred zelenou elektrinou mal zákazník nanútený štandardný energetický mix, teraz, so zelenou elektrinou, môže svoj energetický mix zmeniť na 100 % zelený. ZSE mu dáva voľbu vybrať si, aký typ elektriny bude podporovať. Doteraz tú možnosť nemal.
Zákazník teda môže o sebe prehlásiť, že odoberá 100 % zelenú elektrinu (lebo si ju kúpil-objednal) avšak kvôli fyzickým limitáciám nie je možné mu ju dodať. Stále však platí, podľa platnej Slovenskej aj európskej legislatívy, že o zákazníkovi sa uvažuje ako 100 % zelenom.
Zákazník sa z nejakého dôvodu zameriava na fakt, že sa ku nemu nemá ako dostať zelená elektrina. Ide však o subvenčnú schému. Prispieva. Podporuje. Pomáha.
Je to obdobné, ako keby odmietol hodiť 2 € študentom do urny na podporu onkologických pacientov, pokiaľ by nedostal narcis vyrobený priamo onkologickým pacientom.
Narcis je nepodstatný. Myšlienka je podporiť ideu.
Ďakujeme za Váš e-mail, prajeme Vám pekný deň.
----xxx
Das dobrovolne 2 eura navyse pre svoj dobry zeleny pocit a povinne 5 eur navyse pre podporu banikov na hornej nitre.
Otazne je len, v akom alobale tych 7 eur skonci.
A kto mesacne posle 100 eur na moj ucet bude najzelenejsi pretoze mu pomozem vyrazne znizit spotrebu (pretoze vyssiu by nemal z coho zaplatit ked uz mne dal tu stovku) a ako vsetci dobere vieme, viac zelena ako zeleny zdroj je nizsia spotreba (nespotrebovana a nevyrobena energia = nulove emisie).
ale na druhej strane chapem tuto ich zelenu energiu a mat peniaze na rozhadzovanie kludne si to zaplatim - to ze mi potecie do baraku el taka ista ako ostatnym je uplne jasne. ide tam o to (co sa snazili popisat v tej odpovedi) ze som podporil vyrobu zelenej energie vo vyske mojho odberu.
tak ako som mal v cene ramu zapocitanu sumu na podporu projektov na znizovanie emisii v "hodnote emisii vytvorenych vyrobou toho ramu". neviem ake % z ceny to bolo no kupil by som ho tak ci tak a tato malickost ako mierne ekologicky citiaceho cloveka len potesila ako bonus.
mne odpisali toto:
"pred vašou zásuvkou nerozdelíme elektrinu na zelenú a čiernu (to nie je technicky možné), a práve preto, že sa to nedá oddeliť fyzicky, vznikol na to obchodný mechanizmus vo forme záruk pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov, na ktorých je založený aj produkt Zelená elektrina. Podobné produkty ako Zelená elektrina vznikajú u dodávateľov elektriny naprieč celou EÚ. Dôvod je ten, že obchod so zárukami pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov je celoeurópskym systémom. Pozrite si produkty napr. britských dodávateľov energií - napr. British Gas, Octopus energy alebo E.ON UK. V celoeurópskom meradle sa zobchoduje každoročne väčšie a väčšie množstvo záruk pôvodu čím vzniká trasparentný a funkčný mechanizmus podpory zelených zdrojov. Na Slovensku taktiež pribúdajú zelené zdroje, ktorým organizátor trhu (OKTE) vydáva záruky pôvodu po splnení podmienok. Tým, že ide o systém garantovaný európskymi pravidlami a ide o cenný papier, s ktorým sa obchoduje "burzovým" princípom, priestor na nekalé praktiky je minimálny. Ďakujeme za porozumenie."
Inymi slovami....daj nam prachy a mi za ne budeme obchodovat s certifikatmi a zarabat na tvojom pocite ze nieco robis pre planetu.