Zákon je práveže super aspoň vydať, niektorí ľudia ani netušia, že "tesnotkou" robia chybu. Poznám takých a následne po "spáchaní" dostali prednášku 😂 učia to vôbec v autoškole?
Keď robila vodičák moja dcéra, učiteľ jej vtĺkal do hlavy, že keď obchádza cyklistu, má si predstaviť, že obieha kamión.
presne to tam je napísané ... a pravý okraj vozovke NIE JE krajnica
Ja som si to ináč nedávno študoval, lebo ma to zaujímalo. Krajnica tuším nie je časť vozovky.
Každopádne je tam napísané, že cyklista musí jazdiť po pravom okraji vozovky. A neskôr je tam napísané aj to, že môže jazdiť aj po krajnici, ak tým neobmedzí chodcov a iných učastníkov, čo ju musia využívať (sú tam tuším vymenovaní).
Z toho som pochopil, že cyklisti nemusia jazdiť po krajnici, ale môžu. Ak je k dispozícii luxusná krajnica je na zvážení toho ktorého cyklistu ako veľmi chce trollovať vodičov a riešiť konflikty .
Dobre si to zhrnul.
Cesta = vozovka + krajnica/krajnice
Zjednodušene:
- vozovka je medzi vodiacimi čiarami (to sú tie hrubé 250mm čiary/niekde iba 150mm)
- krajnica je za vodiacou čiarou (môže byť spevnená aj nespevnená)
Na rozdelenie jazdných pruhov slúži deliaca čiara 125mm (ľudovo stredová čiara).
Ak je krajnica čistá, bez výtlkov a bezpečná pre jazdu a neobmedzím a neohrozím chodcov a vozičkárov a ani seba, tak ju veľmi rád využívam, cítim sa komfortnejšie.
S tymto jednoduchym trikom nemusel ist do vazenia za marenie vykonu uradneho rozhodnutia!
Toho vodica dodavky mi je luto- na nieco taketo clovek nema sancu zareagovat...
Tradicne medzi Kamennym Mlynom a Bielym Kostolom a opacne. Je to iba kusok, mozno kilometer presunu po ceste k poliam, ale vzdy tam nieco zazijem. Dnes zase najprv predbiehanutie a vzapati smerovka doprava a odbocenie predo mnou natesno. Brzdil som vsetkym, nemal som cas pozriet sa za seba, ci ma prave nepredbeiha ziadne auto, ale neslo nic. Takyto mentalny atlet je to schopny urobit aj pred plne nalozenym a rozbehnutym nakladnym autom, popr. vozidlom MHD s ludmi. A to svietim aj za dna vpredu aj vzadu, ked sa presuvam po ceste.
Druhy pripad chodkyna na cyklochodniku s mobilom v paprci, neprehladna zakruta... V zrkadle som ju videl v pruhu oproti, ale ked som vysiel zo zakruty uz bola predo mnou. Nakolko som o nej vedel, tak som siel takmer krokom.
O chvilku neskor mamicka na chodniku s kocikom a dieta na cyklochodniku. Zazvonil som, spomalil som takmer na nulu, mamicka si dietatko zobrala, ospravedlnila sa, maly povedal "paldon", zasmiali sme sa a sli sme vlastnou cestou
Raz ma uz zrazilo auto, odvtedy kameru mam, ale zaznam robim iba z cyklochodnikov alebo z ciest. Alebo iba pre zaujimavst pre seba z lesa. Ak by sa mi nieco stalo, mozem to pouzit ako dokaz. Popr. zaznam moze posluzit niekomu druhemu, napr. kym cakam na krizovatkach na semaforoch.
takisto som mal v BA niekoľko podobne rizikových stretov s autami / chodcami, čiže kameru vozím tiež, ale beží len v "potenciálne rizikových situáciách".
Ako vidím, nie som sam. Mám to ako čiernu skrinku. Popr. keď aj vinník ma viac svedkov a ja ziadneho, stačí pustiť video a policajt uvidi, ako sa čo stalo.
ja tiez natacam stale...a tie situacie casto ze ma predbehne a hned odbaca a ja brzdim aj ocami...2 sekundy ked maju ist za cyklistom sa maju pokakat...preto nejazdim 10cm od krajnice ale meter hoci trubia haha
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Keď robila vodičák moja dcéra, učiteľ jej vtĺkal do hlavy, že keď obchádza cyklistu, má si predstaviť, že obieha kamión.
Ja som si to ináč nedávno študoval, lebo ma to zaujímalo. Krajnica tuším nie je časť vozovky.
Každopádne je tam napísané, že cyklista musí jazdiť po pravom okraji vozovky. A neskôr je tam napísané aj to, že môže jazdiť aj po krajnici, ak tým neobmedzí chodcov a iných učastníkov, čo ju musia využívať (sú tam tuším vymenovaní).
Z toho som pochopil, že cyklisti nemusia jazdiť po krajnici, ale môžu. Ak je k dispozícii luxusná krajnica je na zvážení toho ktorého cyklistu ako veľmi chce trollovať vodičov a riešiť konflikty
EDIT: oprava gramatiky
Cesta = vozovka + krajnica/krajnice
Zjednodušene:
- vozovka je medzi vodiacimi čiarami (to sú tie hrubé 250mm čiary/niekde iba 150mm)
- krajnica je za vodiacou čiarou (môže byť spevnená aj nespevnená)
Na rozdelenie jazdných pruhov slúži deliaca čiara 125mm (ľudovo stredová čiara).
Ak je krajnica čistá, bez výtlkov a bezpečná pre jazdu a neobmedzím a neohrozím chodcov a vozičkárov a ani seba, tak ju veľmi rád využívam, cítim sa komfortnejšie.
ale nestiham sa divit, co tu vobec riesite poniektori
Je zaujimave, ze v ociach mnohych soferov to predstavuje 2 rozne veci pre auto a bicykel, aj napriek tomu, ze formulacia je rovnaka.
Toho vodica dodavky mi je luto- na nieco taketo clovek nema sancu zareagovat...
Druhy pripad chodkyna na cyklochodniku s mobilom v paprci, neprehladna zakruta... V zrkadle som ju videl v pruhu oproti, ale ked som vysiel zo zakruty uz bola predo mnou. Nakolko som o nej vedel, tak som siel takmer krokom.
O chvilku neskor mamicka na chodniku s kocikom a dieta na cyklochodniku. Zazvonil som, spomalil som takmer na nulu, mamicka si dietatko zobrala, ospravedlnila sa, maly povedal "paldon", zasmiali sme sa a sli sme vlastnou cestou
Fotky su z videa z kamery.