Caute. Vopred sa ospravedlnujem ak tu tato tema uz existuje... uz dlhsie zvazujem vymenit svoju mechaniku XX1 za AXS no chcel by som od Vas co ju vlastnite par skusenosti/dokazov ze sa to za tych 800e fakt vyplati... Lebo mat iba o jeden bowden menej za 800e to sa mi fakt nechce... V com je to AXS tak brutalne? Dikes
Podstatou AXS je vykonávať pohyb doľava a doprava. Neviem aký pohyb hore a dolu by mala robiť. Ochrana pred nárazom urobí, že prehadzovačka sa stiahne a vráti na pozíciu kde bola pred nárazom. Kameňom si pravdepodobne poškodil mechanický systém napínania - ten spôsobuje pohyb hore a dolu. Napätie v pružine cez spojku ťahá reťaz hore a dolu - bočný pohyb robí elektronika.
Treba prehadzku zhodiť, skontrolovať jej mechanizmus, prípadne vyrovnať hliníkovú časť ramienka, pozrieť či nie je vylámaný závit na upevnení kladiek. Následne doporučujem maximálne eliminovať stret s kameňmi zboku. Ja jazdím denne a AXS dosť vytŕča do boku. Takmer denne ju trafím aj 2 krát o kameň. Axska to vydržala týmto systémom pri mne niečo málo cez rok...aktuálne má extrémnu vôľu vo všetkých čapoch a aby radila posledný 12-ty prevod, tak musím mať mikroladenie na pozícii 31/31 aj to už radí len tak s pazvukmi - čiže moja AXS XX1 to už má kompletne za sebou a dosluhuje len na XC turistickom biku, na ľahkom endure už len mechanickú XX1.
Ahojte, prosim, chcel by som skusit elektronicku prehadzku GX Eagle AXS, no mam kazetu Sunrace CS-MZ800 (11-51) s retazou KMC X12, aktualne prehadzovac a radenie SLX.
Bude to spolu slapat, alebo sa mam pripravit na problemy?
Ozaj, zapchavate niecim diery v rame po bowdenoch z mech radenia?
Vdaka pekne za skusenosti.
akurat, retaz KMC a Sunrace kazeta ti neda plny benefit to elektronickeho radenia. mne to pride ako skoda penazi, chapem, ze to laka. aj mna to lakalo
kym nemas Sram kazetu, sram retaz alebo Shimano kazetu, shimano retaz... tak to nekupuj.
ked porovnam ako mi radila Sunrace kazeta v porovnani so Shimanom... je to vlasne neporovnatelne.
Ahoj Tecka, dakujem za reakciu. Ano, mas pravdu, laka ma to a informacie su strasne protichodne. Neviem z akeho dovodu vyrobca (Specialized) vyskladal moj model s tymito dielmi, no kazeta Sunrace + retaz KMC s prehadzkou SLX radi uplne hladko a slape to pekne ticho.
Zaujimalo by ma, aky rozdiel moze byt v nejakej inej kladke, ktora posuva retaz hore dole, predsa krokovanie by malo byt identicke pri kazdom 12s. Skus prosim popisat pocitovo, co znamena, ked pises, ze to neda plny benefit aj ked fungovat to bude. Nebude to radit rozhodne a rychlo? Bude to hlucne? Chcem sa nechat presvedcit, ale som typ faktov.
kym nemas Sram kazetu, sram retaz alebo Shimano kazetu, shimano retaz... tak to nekupuj
kazeta garbaruk, reťaz sram, napriek tomu axs funguje perfektne, a to napriek tomu, že bike má 26" kolesá (= má krátku zadnú vzperu = reťaz sa viac kríži ako napr. na 29")
V prvom rade je to spracovanie kazety a k tomu prisposobena retaz. Shimano 12s Hiperglide + sa ani neda porovnat so Sunrace. Chapem, ze hladas fakty, ale to musis vyskusat sam. Mozes pohladat info o systeme, ale nevyskusas, nepochopis. Pozicaj si od niekoho bajk.
Sam som mal Sunrace kazetu, gx retaz, gx salter. Ked som vymenil kazetu za XT 12s a Shimano retaz… ako presadnutie z trabanta do stihacky.
Rychlost preradenia bude dlhsia, kedze nabehy na kazete su ake su. Bude to riadne buchat smerom hore, suchotat smerom dole.
Ahoj Tecka, dakujem za reakciu. Ano, mas pravdu, laka ma to a informacie su strasne protichodne. Neviem z akeho dovodu vyrobca (Specialized) vyskladal moj model s tymito dielmi, no kazeta Sunrace + retaz KMC s prehadzkou SLX radi uplne hladko a slape to pekne ticho.
Zaujimalo by ma, aky rozdiel moze byt v nejakej inej kladke, ktora posuva retaz hore dole, predsa krokovanie by malo byt identicke pri kazdom 12s. Skus prosim popisat pocitovo, co znamena, ked pises, ze to neda plny benefit aj ked fungovat to bude. Nebude to radit rozhodne a rychlo? Bude to hlucne? Chcem sa nechat presvedcit, ale som typ faktov.
Velmi pekne dakujem a rozumiem. Potrebujem pochopit uz len jednu vec.
Ak to teraz s danou kazetou a retazou + mechanickym SLX radi hladko a za mna dobre, aky rozdiel bude, ked tu retaz bude hore dole posuvat ina, elektronicka kladka? Cely cas vychadzam z toho, ze sa nema co zmenit, alebo je rozdiel v spravani tej prehazdovacky okrem toho, ze je ovladana servomotorom? Uz dam pokoj, nic som zatial nekupil .
Je ale celkom mozne, ze keby si sadol na moj bajk, povedal by si, ze to bucha a suchota uz teraz, nebranim sa tomu...
V prvom rade je to spracovanie kazety a k tomu prisposobena retaz. Shimano 12s Hiperglide + sa ani neda porovnat so Sunrace. Chapem, ze hladas fakty, ale to musis vyskusat sam. Mozes pohladat info o systeme, ale nevyskusas, nepochopis. Pozicaj si od niekoho bajk.
Sam som mal Sunrace kazetu, gx retaz, gx salter. Ked som vymenil kazetu za XT 12s a Shimano retaz… ako presadnutie z trabanta do stihacky.
Rychlost preradenia bude dlhsia, kedze nabehy na kazete su ake su. Bude to riadne buchat smerom hore, suchotat smerom dole.
Ono ma to rychlejsi nabeh, rychlejsie to radi. Podla mna ti to radit bude. Worst case scenario mozes vymenit kazetu za Garbaruk.
Na tej mi to na graveli radi jedna basen. So sram retazami.
A na cestnych pakach je AXS podla mna este lepsie ako porovnanie na mtb.
dobrá otázka a podľa mňa áno ... aj keď to nie je na také rozsahy stavané, len budeš musieť vyladiť b skrutku a dĺžku reťaze a samozrejme nebude môcť prehadzovať dve kolesá s diametrálne odlišnými pastorkami ... ale keby toto niekto skúsil tak by som mu bol vďačný.
Nebude to idealne, hranicna kazeta mi pride rotor 11-39. Na trenazeri som to jazdieval s 11-25 a uz je prilis mala na to ramienko. Za mna ideal kompromis Rotor 11-46, zachovana kvalita radenia a stale mozes mat rovnaku dlzku retaze ako pre 52z kazetu.
Nebude to idealne, hranicna kazeta mi pride rotor 11-39. Na trenazeri som to jazdieval s 11-25 a uz je prilis mala na to ramienko. Za mna ideal kompromis Rotor 11-46, zachovana kvalita radenia a stale mozes mat rovnaku dlzku retaze ako pre 52z kazetu.
Islo mi hlavne o vyuztie mensieho rozsahu prevodov. Teraz som mal 1x11, apex prehadzovac a jazdil som gravel 11-46 cestu 11-34. Radilo to dobre, tak mozno ten rotor 11-39 nizka vaha a 300 eur
Pri 11-39 uz sa treba hrat s dlzkou retaze na eaglovi, lepsie to funguje na xplr prehadzke, preto odporucam 11-46 a doladit to prevodnikom vpredu k spokojnosti.
Čo na tom jazdíte? Podľa tej fotky fakt nechápem prečo má také ťažké pedále a viacmenej zjazdové plášte?
A vpredu sa mi zdá 180 kotúč?
Zdá sa mi to prehnané. Mohol si ušetriť na hmotnosti a dieťa by viac vládalo.
Neber to zle len možno ako radu.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Treba prehadzku zhodiť, skontrolovať jej mechanizmus, prípadne vyrovnať hliníkovú časť ramienka, pozrieť či nie je vylámaný závit na upevnení kladiek. Následne doporučujem maximálne eliminovať stret s kameňmi zboku. Ja jazdím denne a AXS dosť vytŕča do boku. Takmer denne ju trafím aj 2 krát o kameň. Axska to vydržala týmto systémom pri mne niečo málo cez rok...aktuálne má extrémnu vôľu vo všetkých čapoch a aby radila posledný 12-ty prevod, tak musím mať mikroladenie na pozícii 31/31 aj to už radí len tak s pazvukmi - čiže moja AXS XX1 to už má kompletne za sebou a dosluhuje len na XC turistickom biku, na ľahkom endure už len mechanickú XX1.
Bude to spolu slapat, alebo sa mam pripravit na problemy?
Ozaj, zapchavate niecim diery v rame po bowdenoch z mech radenia?
Vdaka pekne za skusenosti.
kym nemas Sram kazetu, sram retaz alebo Shimano kazetu, shimano retaz... tak to nekupuj.
ked porovnam ako mi radila Sunrace kazeta v porovnani so Shimanom... je to vlasne neporovnatelne.
kazeta garbaruk, reťaz sram, napriek tomu axs funguje perfektne, a to napriek tomu, že bike má 26" kolesá (= má krátku zadnú vzperu = reťaz sa viac kríži ako napr. na 29")
axs 489€
garbaruk 209€
ostatné komponenty 1600€:
mavic crossride predné 106€
mavic crossride zadné 144€
DHR2 2x 70€
sworks sedlovka CF 200€
rajdy sworks CF 160€
kľuky HUP 100€ pedále XT 100€
SLX M7120 kotúčová brzda predná 157€
SLX M7120 kotúčová brzda zadná 145€
kotúče centerline 80€
sedlo Specialized Kids BG 50€
raidon 26" 180€
gripy Specialized BG 40€
rám Genesis 13" XS 100€
Ak to teraz s danou kazetou a retazou + mechanickym SLX radi hladko a za mna dobre, aky rozdiel bude, ked tu retaz bude hore dole posuvat ina, elektronicka kladka? Cely cas vychadzam z toho, ze sa nema co zmenit, alebo je rozdiel v spravani tej prehazdovacky okrem toho, ze je ovladana servomotorom? Uz dam pokoj, nic som zatial nekupil
Je ale celkom mozne, ze keby si sadol na moj bajk, povedal by si, ze to bucha a suchota uz teraz, nebranim sa tomu...
Na tej mi to na graveli radi jedna basen. So sram retazami.
A na cestnych pakach je AXS podla mna este lepsie ako porovnanie na mtb.
naffotsvies. aj Altus (alebo aj nizsia sada) ma kladku, ktora sa posuva hore-dole. nevidim dovod jazdit na XT alebo XTR. takze iba tak
kup, nahod a daj vediet. neskor mozes kupit novu kazetu a retaz.
Islo mi hlavne o vyuztie mensieho rozsahu prevodov. Teraz som mal 1x11, apex prehadzovac a jazdil som gravel 11-46 cestu 11-34. Radilo to dobre, tak mozno ten rotor 11-39 nizka vaha a 300 eur
garbaruk 209€
ostatné komponenty 1600€:
mavic crossride predné 106€
mavic crossride zadné 144€
DHR2 2x 70€
sworks sedlovka CF 200€
rajdy sworks CF 160€
kľuky HUP 100€
pedále XT 100€
SLX M7120 kotúčová brzda predná 157€
SLX M7120 kotúčová brzda zadná 145€
kotúče centerline 80€
sedlo Specialized Kids BG 50€
raidon 26" 180€
gripy Specialized BG 40€
rám Genesis 13" XS 100€
Čo na tom jazdíte? Podľa tej fotky fakt nechápem prečo má také ťažké pedále a viacmenej zjazdové plášte?
A vpredu sa mi zdá 180 kotúč?
Zdá sa mi to prehnané. Mohol si ušetriť na hmotnosti a dieťa by viac vládalo.
Neber to zle len možno ako radu.