Kategórie
Bike-techposledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17
Výpredaj savings GT Avalanche 27.5 microSHIFT bicykel, sport blue
579 €
savings
MOC 929 €
-15% BMC Twostroke AL ONE 29 bicykel, poison green/black
1 099 €
-15%
MOC 2 099 €
-19% GHOST Kato Advanced 29 bicykel, black/orange matt, poškodený lak
799 €
-19%
MOC 989 €
Akcia GHOST LANAO Universal 27.5 dámsky bicykel, pearl mint/metallic azure matt
od 749 €
MOC 899 €
Novinka CTM RAMBLER 3.0 29 bicykel, matná sivomodrá/lesklá čierna
649 €
MOC 769 €
Výpredaj -40% Superior XC889 29 dámsky bicykel, gloss white metallic/copper
719 €
-40%
MOC 1 199 €
-16% CTM CHARISMA 6.0 27.5 dámsky bicykel, matná čierna/staroružová perleť
649 €
-16%
MOC 999 €
savings SKS X-Blade zadný blatník, 27,5"-29", čierna/sivá
17,69 €
savings
MOC 29,13 €
Akcia savings SKS Blade sada blatníkov, 29"/27.5"+, čierna/zelená
31,99 €
savings
MOC 53,54 €
Co by sa stalo, keby medved prisiel do mesta? Odstrelili by ho. To iste sa stalo tomu bezcovi. Preto, ze clovek zmenil svoj sposob zivota (podla mna k horsiemu) a uplne sa odklonil od prirody, maju trpiet ostatne zivocichy? Kto chce, nech si zije v meste a nevystrkuje z neho nos. A ten, kto ide do lesa, by si mal uvedomit, co ho tam moze postretnut.
BTW Kolko ludi zabili a zranili ozrani za posledne dni? Tiez si tak krical po ich "odstreleni"?
Takze ak teraz pocet medvedov narasta, tak o par (diesatok?) rokov zacne klesat, pretoze im dojde strava*, tym padom bude vacsia umrtnost mladych a umrtnost vseobecne a zaroven klesne pocet mladat v jednom vrhu, bude vacsia sanca, ze samce zabiju viac mladych atd. Takze narast poctu jedincov nejakeho druhu je uplne prirodzeny, tak isto ako aj jeho pokles (samozrejme to plati bez vplyvu nejakej tretej "neprirodzenej" strany, napr. cloveka).
* K tej strave - zdroju potravy urcite neprospieva ani odstrel chorych a slabych jedincov polovnikmi, tym padom by aj taky vlci mali co zrat a v konecnom dosledku by si na svoje prisiel aj medved, a nemusel sa trepat do "civilizacie". Urcite nepomaha ani zber lesnych plodov ludmi. Proste cele je to zamotane, vsetko so vsetkym suvisi a vsetko na vsetkom zavisi, len ludia to stale ignoruju. Typicky priklad su lesnici, pre ktorych je les skupina stromov.
dalsi smrtak? noze kolko ich bolo za dajme tomu poslednych 20 rokov? chalan bol podvecer v hore a zranil ho medved, tot vsjo, tak z toho nevyrabaj senzaciu, nota bene kto chodi po MF tak vie, ze zlte TT byvaju velmi malo frekventovane a casto aj malo udrziavane a zarastene, proste stalo sa, pohyb v horach ma aj v dnesnej dobe svoje rizika
klasika nič iné som ani nečakal.málo frekventovaná,málo mŕtvych za 20 rokov.gratulujem ti vyhral si klúčenku.
Keby netrpel nik, ak by neboli obavy, ani neceknem. Dnes sme chceli ísť na hrebeň Poľany, predvčerom sme si ale prečítali o postrelenej a nenájdenej medvedici, včera o večer o dokaličenom športovcovi. Dnes sme mávli rukou. Slovami Mirca, nie sme dostatoční zálesáci.
A na zlepšenie stavu máme čakať ? Vyvinie sa to samo ?
A posledné, neodpovedal si - u nás medveď áno, bojuje sa zaň, ako by tu žilo posledných 50 ks v Európe, a do A, CR či D nechcú zobrať ani jednu rodinku.
Ak chces vidiet kam sme to dopolovali, pozri sa na prasaci mor. Blizil sa sem roky, polovnici cely cas " manazovali zver" a umanazovali velke hovn0. Obrovske skody na poliach, cestach aj v chovoch osipanych. Ale strelit si medveda, juj to je ina erekcia.
PS Na Polane boli medvede odjakziva. Ak ich nechces stretnut, chod tam, kde nie su. Co je polovica SK a vacsina sveta.
2500? a to mas odkial prosim ta?
Mirec, ty vravíš málo, ja vravím veľa. A to je tak všetko. Debatovať môžme a k ničomu to nepovedie. Ak MZP nezaujme jasné stanovisko, využijú to iné politické strany. Aj tento malicherný bod (ale ľudom sledovaný) môže veľa voličov presvedčiť, že pán Budaj hlas od nich nedostane. A neodborne konanie Zásahového tímu - prípad medvedica - len potvrdzuje, že to tam (MZP) v poriadku nie je (čo sa týka riešenia situácie s "medveďom").
Čítam túto tému rada, nikdy sa ale nezapájam. Dnes urobím výnimku kvôli Tebe.
Či urobil bežec chybu? Bohužiaľ áno. Je mi ho samozrejme úprimne veľmi ľúto a dúfam, že bude v poriadku.
Ten kto behá alebo jazdí v teréne ako ja sám, vie, alebo teda mal by vedieť, ako sa v lese správať, čo sa bezpečnosti týka. Určite to vedel aj on, len vtedy na to akosi zrejme nemyslel. Náhoda je proste blbec. Behať ráno a podvečer je najnebezpečnejšie a určite je treba dať o sebe medveďovi vedieť. Hlasná hudba v neprehľadnom teréne, pískanie na píšťalku, občasné búchanie palicou o strom...Čokoľvek. Tu to bolo o to horšie, že sa stretol s medvedicou, ktorá má extrémne silný materinský cit ❤️
Každý, kto chodí do lesa si musí uvedomiť, že tam žijú aj šelmy, je to ich prirodzené prostredie. U nás v okolí Malatinej ich máme naozaj dosť. Na výjazdoch často nachádzam stopy medveďa aj rysa, či vlkov. Roztrhaná zver v lese nie je nič výnimočné. Chodím veľmi často sama. A úprimne, často sa bojím. Ale snažím sa robiť všetko pre to, aby som sa stretu s medveďom vyhla. Do očí som sa mu už pozerala, našťastie vtedy po chvíli odišiel. Či ich je veľa, naozaj neviem. Presné štatistiky neexistujú pár rokov, môžeme sa len domnievať. Skvelá debata o medveďoch bola v PÁLENICI Borisa Filana s riaditeľom NP Malá Fatra, ak si dobre pamätám,
odporúčam.
Takže zhrniem, čo sa mňa týka. Milujem šport a prírodu. Keď do lesa vchádzam, som si plne vedomá, že sa môže stať čokoľvek. Ale to sa môže stať aj 20 metrov od domu na ceste. A ver, že skôr Ťa zabije auto alebo úraz v domácnosti, ako medveď. Takže radšej žiť krásny život v spojení s prírodou, ktorú rešpektuješ, ako sedieť doma alebo chodiť zo strachu po nákupných centrách.
ja jazdim sam v noci len preto, ze tu v MK nemame medvede. Akonahle sa rozsiria aj sem (a bude to overene), tak som s nocnymi jazdami skoncil.
Diviaky su naproti tomu v pohode, aj ked ich uz byva niekedy dost vela
Piny sa aj chlapi boja
Piny sa aj chlapi boja
Len nechápem prečo?
Som chcela napísať, že som dobrá ako med, ale to by išli po mne aspoň tie medvede