Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ak by tam aj bolo dorobene automaticke doplnanie tak by clovek urcite postrehol samovolne zapinanie sa pumpy. To sa pri silvii neda prepocut 🙂
proste by som cakal ze ked prepnem packu pary na off tak sa automaticky doplni voda do bojlera lebo je predsa jasne ze som uz doparil ale to je len taka moja logicka uvaha.
Ja mam Mara X V2 uz rok.
- pouzivam v mode 1 (coffee mode) a vacsinou v teplotnom rezime 0 (92-91C)
- wifi zasuvka
- co sa tyka teploty, tak idealne prva extrakcia 32-34 minuta od zapnutia (vtedy je minimalne kolisanie pocas extrakcie (desatiny stupna na teplomere v hlave od peterg=Dakujem
pokial ides dalsiu kavu, idealne 1:30-2:00min po prvej extrakcii vtedy udrzi nastavenu teplotu.(takto mozes dalsie a dalsie espresso)
Po 4:00min zacina prehrievanie cca +2C , potom sa ustali po 15min naspat
Toto je krasne vidiet na tlakomere bojlera - ako dorovnava teplotu zmenou tlaku - spinanie/vypinanie nahrievania.
Tak je nastavene riadenie teploty v spominanom rezime.
Viem ze tak funguje, podla toho robim kavu.
- 2 x cappuccino nie je v tomto rezime absolutne problem
extrakcia 2x espresso zaroven sa da penit 1 x konvicka
po malovani prvej, napenit druhu a malovat
Pani s tym dopustanim ste ma teraz totalne dostali, to som ani netusil, tiez neriesim ako MarosHe na Mare
Ocividne ma kazde nejake to +/-
Ja som si spravil pred vianocami radost s Cafelat Robot, tam staci tak 70 ml vody na jedno espresso. A pressure profiling sa s tym da prekvapivo dobre robit ... vacsinou simulujem londinium pressure profile. Bezzera Mitica HX odvtedy stoji v kute. Dalsia masina bude iste nejaka serioznejsia lever masina. Len este cakam, lebo maju tento rok vyjst nejake nove.
V poslednej dobe mám také komplikovanejšie kávy, ktorým lever profil nesvedčí a sú lepšie pri plnom tlaku od začiatku až do konca (teda po preinfúzii), Raz mi dokonca Ivica napísal, aby som zdvihol tlak na viac ako 10 bar (neurobil som, nechcelo sa mi otvarat stroj, ale zrusil som aspon profil s klesajucim prietokom/tlakom a la lever). Radsej asi masinu s flat profilom (ak sa neda padlo) a saturovanu hlavu.
Mal som pocit, ze klesajuci profil sa vo vseobecnosti povazuje za najvhodnejsi. Kazdpopadne na komplikovane kavy by to chcelo najprv kupit poriadny mlyncek s flat burrs.
A medzitým som sa naučil rozlišovať v návode medzi podstatným a nepodstatným.
Skusal som už aj skôr striedať profily, niekedy bol o niečo lepší klesajúci ako straight, ale ten rozdiel nebol zďaleka o toľko lepší, ako je ten klesajúci horší u tých komplikovaných kávach - chuť je potom kyslo-trpko-horká a nedá sa s tým nič spraviť, najmä tá trpkosť je hrozná.
Jednoznačne áno.
A medzitým som sa naučil rozlišovať v návode medzi podstatným a nepodstatným.
najprv to musis precitat aby si vedel ci je to podstatne
dnes som robil zalievanu
Nevyhoda je dlhsie priprava ako pri 'normalnom' kavovare a je trochu otravne skladat tie sucasti spat do kufrika, vyhoda je, co tak pozorujem, vacsia blbuvzdornost (asi puk "na vysku" viac odpusta chyby?), napinave sledovanie manometra pri tlaceni, a samozrejme ta prenosnost. Oprasil som k tomu rucny Xeoleo mlyncek z ali a raz za cas (lebo som lenivy to skladat a nemam na to permanentne miesto v kuchyni) sa takouto alternativnou pripravou potesim. Odporucam.
zvazujem na cesty nieco lebo to co sa vsade podava ako kava je ehm....
Tak pozeram, ze taky Bentwood 63mm za 2400 € alebo Ceado E37SD 83mm za 2080 € po zlave, nie su zle ceny.
O Bentwoode som este takto par mesiacov dozadu vobec nepocul. Je to taky 21 kg macko. Ale celkom sa mi pozdava co som zatial o nom cital. A vyjde to teda o dost lacnejsie ako Weber, Versalab, Monolith alebo Lagom.
Predpokladm, ze tuto na fore asi nebude moc ludi co ma s niektorym z tychto mlyncekov skusenost.
Nevyhoda je dlhsie priprava ako pri 'normalnom' kavovare a je trochu otravne skladat tie sucasti spat do kufrika, vyhoda je, co tak pozorujem, vacsia blbuvzdornost (asi puk "na vysku" viac odpusta chyby?), napinave sledovanie manometra pri tlaceni, a samozrejme ta prenosnost. Oprasil som k tomu rucny Xeoleo mlyncek z ali a raz za cas (lebo som lenivy to skladat a nemam na to permanentne miesto v kuchyni) sa takouto alternativnou pripravou potesim. Odporucam.
Po par tyzdnoch uz mam celkom prax a odladene postupy s Robot-om. Teraz mi to trva do 4 minut na espresso, od napustenia vody do kanvice az po upratanie stagu (pouzivam elektricky mlyncek).
Práve to umenie spočíva v tom, že nie.
Mlyncek sa tam nezmesti.