niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: Včera o 23:22
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: Včera o 23:22
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
Čo zatiaľ spĺňa len MB G 580 eq....len tam dojazd 300km a cena ako za rodinný dom😁
Len neviem či by to vyšlo k domu s=21%stupanim na sypkom snehu pri 3.2tone🤣
A len tak pre ilustraciu, rychle googlenie: na svete je odhadom 1.5miliardy aut. Rocne sa vyrobi orientacne 70-80milionov novych aut. Ako dlho by trvalo aby penetracia novej technologie bola: 10/20/50/100% ak by sme mali carovny klucik co prepne vsetku vyrobu na novu technologiu za den?
(Pekna ilustracia - vcera som si kupil mini pc - jazdenku z ebay, z roku pana 2018, intel technologia asi este starsia, akorat ze teraz, v 2025 mi prisiel pc v este folii zabaleny.... Co mi kludne ako wifi ap a multimedialne centrum bude sluzit 10 rokov/kym nebude nieco s 1/10 spotrebou)
Turbi skus si mozno otvorit svethardware.cz, a tam prelistovat nejake clanky o baterkach. Pokial teda pod "polovodicovymi" mas na mysli "solid state", cize "tuho latkove" (i.e. nieje v nich tekuty elektrolyt), tak Vo vseobecnosti, pokial som spravne zachytil, uz cinsky vyrobcovia zacali nasadzovat "semi" solid state (nejaky medzikrok) uz do aut a mobilov na tento rok. Dalsi, aj etablovani auto vyrobcovia (tusim hyundai/kia) uz oznamuju na blizku (1-2r) buducnost solid state baterky.
Su revolucne? Ano aj nie - asi netreba cakat navysenie kapacity na 2+-nasobok, skor pojde o (nizsie) desiatky %/kombinaciu so znizenim hmotnosti u prvych generacii, ale otvaraju cestu dalsim postupnym vylepseniam.
Najlacnejsia elektricka energia je z obnovitelnych zdrojov
Ty si zábavný. Že v kvalite životného prostredia? Takže už nejde o emisie CO2 a záchranu planéty, keďže ľudstvu hrozia nepredstaviteľné katastrofy ak nezníži jeho produkciu?
Ešte raz. Európa má emisnú stopu výroby elektriny okolo 250 g CO2/kWh a Ázia 600 g CO2/kWh.
To akože vrazila Európa do prestavby a modernizácie ťažkého priemyslu miliardy €, zadotovala elektrické pece a teraz kvôli vysokým cenám elektriny bude dovážať oceľ z Ázie?
Vďaka obnoviteľným zdrojom je lacnejšia elektrina? Radšej sa pozri na realitu do Nemecka, Dánska alebo Kalifornie. Tá má najvyššie ceny elektriny v USA a pritom najvyšší podiel obnoviteľných zdrojov.
Takže menej pozeraj na wikipediu a radši si pozri reálne ceny.
hej, isté modely za istých okolností..
ja? ja som tu nedal že mám počkať ďalších a ďalších 5-10 rokov..
pokial neprídu ďalšie dotácie, resp reštrikcie tak sa to uprace tie pohony každému podľa potreby a možností (finančných aj lokalitných)
Potom byrokratom dôjdu peniaze na rozdávanie a tak to aj vyzerá s tou super inováciou.
do 1-2 roka planujem kupit jazdenu teslu 3 LR. co ponuka konkurencia? vazne sa pytam. a nebudem zly a pozadovat vykon tesly, ale aspon 60-70 z neho by tam mohlo byt. dojazd rovnaky alebo vacsi. cena rovnaka alebo nizsia…
Potom byrokratom dôjdu peniaze na rozdávanie a tak to aj vyzerá s tou super inováciou.
akosi stále zabúdaš na to 19-45% clo ktore zaviedli..
A čo to clo zaviedli na elektromobily z EÚ a z USA? A kedy ho hlavne zaviedli? Nezrušili náhodou presne v momente poklesu predaja elektromoblov dotácie?
A chápem, že sem musíš stále dávať predotované a preregulované Nórsko. Ešte tak mať ich ropu a plyn a dotácie.
Ale všetko ide podľa plánu. Deficity rozpočtov sa zvyšujú a dotácie končia.
Takže treba sem dávať grafy z Nórska a nie z najväčších trhov Európy, kde už platia elektromobily všetky poplatky ako spaľovacie autá.
Len nech to ľudia vidia. Aké majú v Nórsku podmienky na kúpu spaľovacieho auta a aké dane a poplatky pri jeho kúpe platia. A aké daňové prázdniny majú elektromobily. Pri cene elektromobilu do 42 000 € žiadna DPH a pri vyššej cene 25 % DPH. A od roku 2025 zákaz predaja čisto spaľovacích áut.
To však v tých grafoch radšej neuvádzate.
Len ten nórsky ropný rozpočet ešte tak mať.
Ale kľudne sa uspokojujte Nórskom. Ja vám to prajem.
VW ID.7
stanos4 cina ee.. id4 a id5 musim pozriet aj ked mi uz pridu zbytocne vysoke. ako poznam wv a ich logiku priplatkov tam sa bojim ze ceny budu lietat..
A medzitým do elektrických modelov montujú opäť spaľovacie motory
Aj Cina zrusi greeen deal? Aj India zrusi green deal? Az sa cudujem, kde vsade ma ta EU prsty
inak k tým "novým" technológiám a debatám, zažili sme toho hodne, akurát na tie technológie čo sa nepresadili si už nikto bežne nespomenie
Pri prirodzenom doziti spalovakov a ich zakaze predaja v novych autach od roku 2035 bude na Slovensku 50% zastupenie elektromobilov na cestach okolo roku 2055 (vlastny vypocet a +/- to sedi s nejakou statnou analyzou, nechce sa mi ju teraz hladat, pozeral som ju, ked som to v minulosti pocital). Snad si nemyslis, ze teraz vsetci razom predaju spalovaky a hned nakupia elektromobily, aby ti vysla tvoja teoria. Alebo kolko percent elektromobilov by malo byt na cestach teraz aby si veril, ze je to technologia, ktora sa presadi? Kde boli elektromobily pred 10 rokmi?