Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftDudo napísal:
Tak trochu rozprudim diskusiu (mozno niekomu aj krv). Ak idem v meste za blikajucim radarom, mam sto chuti vykonat riskantny manever a cyklistu za kazdu cenu predbehnut. Ak pri 50ke nevidim hoc aj neosvetlenu osobu, nemam co robit za volantom. Podotykam - v obci pri max 50ke. A nebavim sa o pulzujucich ci beznych blikackach.

Blikanie cez den a mimo obce pouzivam sam.

Ani som nechcel reagovat povodne lebo si to zjavne myslel ako taku mensiu provokaciu, ale teda skusim v dobrej viere:

1) ak mas chut robit akykolvek riskantny manever, tak to teda vonkoncom nie je dobry mindset za volant. Mozes byt nebezpecny. V meste je radar, v blikajucom mode, ako sme sa tu viaceri zhodli, nutnost, co ine by mal cyklista, ked cele mesto svieti a blika, pouzit, aby ho bolo vidno a ty aby si nemal nutkanie?

2) Ani v meste, do 50, to nie je pravda, ze ako vodic vzdy musis vidiet tmavoodetych a neosvetlenych ucastnikov premavky. Nikdy si to nezazil, ze si takeho chodca/cyklistu zbadal na poslednu chvilu? A keby si aj pravdu mal, cyklista ci chodec vzdy tahaju za kratsi povraz a tak je v ich zaujme sa osvetlit, a nie spoliehat na zrak vodica.

Nejazdi tak, vazne. Ovladni nasratost z blikania,
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 15:55:20
01
Naozaj si nemyslim, ze silny stroboskop je nutny v meste ako ani na hradzi ani nikde, kde za mnou dlhsie niekto ide - myslim, ze staci obycajny blikaci ci pulzujuci mod. Podobne ako zadna hmlovka v meste na aute nevzysuje bezpecnost, len moze sposobit nervozitu. Necham na vas, ale ja za zadkom nasrateho vodica mat nechcem.
A jazdim kludne, bez obav.
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 16:04:46
02
Ja osobne som za blikanie aj v meste (v noci samozrejme ze nie). Ak by som mal oci aj na zadku tak kludne necham aj cez den cosi menej vyrazne ale v dnesnej dobe je vela rusivych vplyvov na vodica a spoliehat sa na to ze ma vidi ked je este pred nim dalsie auto a zrazu sa mu "zjavim" pred nosom. Radsej nech blika skor si vsimne a bezpecne ma obide lebo cim dalej tym je to horsie...a niektori jak naschval liznu cyklistu ci ma cez den svetlo alebo aj nema no to uz je ina tema.
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 20:09:42
00
Podľa mňa ide práve o to, že či vodne, za súmraku, či po zotmení, je bliksnie Varia natoľko odlišné od ostatných svetiel a "svetielok", že sa jefnoducho nedá prehliadnuť/ignorovať.
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 20:28:42
01
Ako tu už bolo spomenuté, Varia sa rozbliká keď zaregistruje prichádzajúce vozidlo (aj keď je v móde stáleho svietenia), nie?
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 20:48:25
01
Pridam svoj pohlad, viacmenej suhlas s Dudo (nie preto, ze sa pozname alebo potrebuje podporu...), no zaroven aj s Tata1955 (podobne skusenosti, našťastie u mna bez nehody).

Napíšem to trochu inac - o co sa snazim svietenim na bicykli: cielom je 'byť spozorovaný', nie 'sposobiť slepotu' ci negativny pocit okolia (a teraz je jedno, ci vodica/cyklistu resp. zozadu/spredu).

Cize stroboskop, svetelne delo NIE, ani vpredu ani vzadu.
Zato rozne svetla, svetielka, dozadu minimalne 2, maximalne 3-4 (starsi Garmin Varia, Moon na prilbe, prilezitostne Moon battery pack na rame, svetielko v koncovke baranov vlavo), pestrejsie oblecenie (cierny top ani nemam), prilezitostne plast s reflexnym pasikom.
Predne svetlo 1-2 kusy, jedno na svietenie, druhe 'pozičné'. Na hradzi to predne casto vymaskovavam rukou - niezeby svietilo zle, ale naco oslnovat chodcov/cyklistov, ked ma uz vidia. Obcas frflem protiiducim oslnujucim.
Zriedkavo kamera vpredu alebo vzadu (blika, ci svieti, slabucko).
Reflexny pasik na sedlovke alebo lavej nohe.
Reflexne pasiky na spice mam, no este nenamontovane;)

[tldr, skrátene: takmer cirkusant, no a co? ;)]

ps: pribudli 3,kym som pisal
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 20:49:46
00
arrow_leftMarli napísal:
Pridam svoj pohlad, viacmenej suhlas s Dudo (nie preto, ze sa pozname alebo potrebuje podporu...), no zaroven aj s Tata1955 (podobne skusenosti, našťastie u mna bez nehody).

Napíšem to trochu inac - o co sa snazim svietenim na bicykli: cielom je 'byť spozorovaný', nie 'sposobiť slepotu' ci negativny pocit okolia (a teraz je jedno, ci vodica/cyklistu resp. zozadu/spredu).

Zato rozne svetla, svetielka, dozadu minimalne 2, maximalne 3-4 (starsi Garmin Varia, Moon na prilbe, prilezitostne Moon battery pack na rame, svetielko v koncovke baranov vlavo), pestrejsie oblecenie (cierny top ani nemam), prilezitostne plast s reflexnym pasikom.
Predne svetlo 1-2 kusy, jedno na svietenie, druhe 'pozičné'. Na hradzi to predne casto vymaskovavam rukou - niezeby svietilo zle, ale naco oslnovat chodcov/cyklistov, ked ma uz vidia. Obcas frflem protiiducim oslnujucim.

Tvoja snaha o zlahcovanie sa mi nepaci. Tie Tvoje zvasty si nechaj na ine forum. Ja ako cyklista, co chce prezit na nasich cestach budem svietit a blikat podla mojho cyklistickeho rozumu (v noci svietim a neblikam napriklad), nie podla nejakeho vymleteho sofera ako je Dudo.
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 22:03:09
01
arrow_leftMarli napísal:

Cez den mam vzadu nastavenu nescieit neblika len ked zachyti auto , v predu do blika a rozmyslam ze dam stroboskopy jak kamiony maju pre slepych blbcov na cestach ktory obehuju auta oproti cam a smeju sa do tvare .. len skoda ze nikto nema odvahu raz zastavit … presne preto budem vzdy blikat len jak to bude mozne..

PS : vodicak do ruk šoferov ktory nezvladaju svoje emocie by patrit nemal
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 22:19:44
02
arrow_leftRastikSVK napísal:
Cez den mam vzadu nastavenu cez appku nesvieti neblika len ked zachyti auto , v predu do blika a rozmyslam ze dam stroboskopy jak kamiony maju pre slepych blbcov na cestach ktory obehuju auta oproti cam a smeju sa do tvare .. len skoda ze nikto nema odvahu raz zastavit … presne preto budem vzdy blikat len jak to bude mozne..

PS : vodicak do ruk šoferov ktory nezvladaju svoje emocie by patrit nemal
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 22:20:22
01
arrow_leftTata1955 napísal:
Podľa mňa ide práve o to, že či vodne, za súmraku, či po zotmení, je bliksnie Varia natoľko odlišné od ostatných svetiel a "svetielok", že sa jefnoducho nedá prehliadnuť/ignorovať.

Ano, špecialita Varia radaru je to, ze nie je obycajne konstantne blikanie, ale jeho frekvencia sa meni, zvysuje s priblizovanim vozidla
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 22:52:22
00
arrow_leftstefan64 napísal:
Tvoja snaha o zlahcovanie sa mi nepaci. Tie Tvoje zvasty si nechaj na ine forum. Ja ako cyklista, co chce prezit na nasich cestach budem svietit a blikat podla mojho cyklistickeho rozumu (v noci svietim a neblikam napriklad), nie podla nejakeho vymleteho sofera ako je Dudo.

Aké zlahcovanie? Úplne vážne sa pýtam, nebol tam ani naznak zlahcovania.
('takmer cirkusantom' nazyvam sam seba, teda ze chapem, ze by to tak niekomu mohlo vyzerat - no ucel to splni, byt viditelny, a to je ciel. Nie dobre vyzerat.)

'Zvasty'?? Ake? Ktore?
Tiez chcem prezit na našich cestach a preto som napisal svoj pohlad, zo skusenosti cestneho cyklistu a sofera, na cyklisticke forum.
'Zvasty' by to boli napriklad v zahradkarskom alebo rybarskom fore...;)
Zobraziť komentár 26.02.2025 - 23:10:32
00
Odpoviem Ti teda este raz. Pri strete cyklistu a auta cyklista vzdy, podotykam vzdy taha za kratsi koniec, a casto mu ide o zivot. Akekolvek schvalovanie agresivneho chovania sofera je pre mna ( tiez sofera ) nepripustne. A to si urobil. Potom vypisujes, ako sa obliekas aby si nahodou nejakeho sofera nenasral - skus nejake auto-forum.
Soferi sa stretavaju s roznymi cyklistami, bez svetiel, so stroboskopmi, opitymi, s detmi na volante a tak. Ale sofer musi mat chladnu hlavu... aby nepribudol len dalsi krizik vedla cesty. A vidim, ze nie som sam, co o emociach tuto pisem.
Zobraziť komentár 27.02.2025 - 15:32:52
07
No dobre, z mojej strany to ukoncim tak, ze plne suhlasim s 2. a 3. vetou. Zvysok je napisany nie 'o emociach', ale s emociou a nepochopenim, az prekrutenim ('...vypisujes, ako sa obliekas aby si nahodou nejakeho sofera nenasr...' - panenko skakakava, ani nahodou nie tak).
Howgh.
Zobraziť komentár 27.02.2025 - 20:28:18
00
Najlepšia vec akú som dostal od manželky 🙂
Zobraziť komentár 14.03.2025 - 20:39:57
00
Má niekto nejakú vedomosť, kedy možno očakávať novú verziu s usb-c? Zišiel by sa mi tento radar, ale neviem či sa ešte oplatí stará (súčasná) verzia :D
Zobraziť komentár 14.03.2025 - 21:06:29
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Cyklopočítače)
keyboard_arrow_up