Vratil by som sa k mojmu postu, ked sme tu o FA iba snivali.

Ten segment som mal 15:20. Dnes som siel ten segment opat bomby, ale uz s FA a cas mam 14:25.
Na switchbackoch nemusim riesit pedal alebo lock… na vyjazde zo zakruty sa hned zamkne.

Lubo, inak mas pravdu, ze ten Bias rychlejsie zamyka na 0, jazdil som dlhsie na -2. Necitim tam nejaky rozdiel komforte.

Jedine co by som uvital je dvoj-funkciu na pode.
1 klik - override mode (volitelne)
Klik a podrzanie - pedal (volitelne)

arrow_leftTecka napísal:
FA im urcite setri sekundy.
Ked si vezmem, kolko sekund mi trva prepinanie twistlockom medzi poziciami, tak ti realne viem napisat, ze tym prepinanim sa straca koncentracia a focus na slapanie. Mame s kamosmi segment kde sa nahaname do kopca na mtb a stahujeme sekundy… s FA uz teraz viem, ze by mi na tych par km / cca 15 min usetril z fleku aj 20-30 sekund.
23.06.2025 - 21:51:38
01
Tecka a ty porovnavas cas FA vs. manualne dialkove uzamykanie? alebo FA vs. idem stale s otvorenym tlmenim?

Lebo ja si naopak myslim ze FA ta urobi urobi rychlejsim asi tak ako automaticka prevodovka voci manualnej. Je to pohodlnejsie ale ked budes spravne radit, tak dokazes byt na manualnej naopak rychlejsi ako na automate.
Je tam skor ten moment ze to nemusis riesit a vo vypatych situaciach. Napr. zjazd a hned z toho nejaky switchback do kopca ked chces naraz podradit, zdvihnut teleskop a este aj uzamknut tlmenie. Pomoze ked jeden z tychto ukonov vypadne.

Dalsia vec, ze vacsina dialkovych uzamykani nie je velmi uzivatelsky neprivetiva. Ja som mal na starom biku DT Swiss packu nad riadidlami, ktora sice nebola najkrajsie integrovana ale uzivatelsky super. Lebo som vedel bez zmeny polohy ruk aj v stupani ked som siel bomby menit rychlo polohy.
Ale ked som skusal napr. Twistloc, alebo novy Squidlock (tou istou packou sa zamyka aj odomyka), tak mi to strasne liezlo na nervy a velakrat som sa aj vykaslal na zmenu modu tlmenia, lebo to islo tazko a musel som zmenit polohu ruk.
24.06.2025 - 07:42:07
00
lubo_j porovnavam FA vs. Twistlock (manual).

jasne, ze FA ti neodslape kopec. :)

suhlasim s tvojim generic prikladom o AT, ale spravil by som z neho specific...
AT nie je velka vyhoda na dialnici, ale v uzkych talianskych jednosmerkach v malom meste je game changer.

ked idem strot, tepy 180, pomaly uz tma pred ocami... tak namiesto locku som vedel otvorit pruzenie a do toho som sa postavil... takze som sa prepadol. popripade som stacil omylom teleskopku a pod. FA mi umoznuje sa koncentrovat iba na slapanie, dychanie a radenie. suhlasim, ze tie manual lock-y su taky kompromis. Twist lock je dobry, ale stavalo sa mi (ako som uz pisal) namiesto lock som supol open, popripade som zjazdoval v pedal mode... furt daco. :)

takze, ked sa odstrania chyby a vylepsi reakcia, tak to vo finale usetri cas. Takze dnes dalsia nahanacka v kopci :)
24.06.2025 - 08:55:13
00
Ahojte chlapi, nedavno som kupil od ruky SPECIALIZED Epic EVO Pro LTD a ten ma zamykanie tlmenia iba cez rucne packy bez dialkoveho ovladania .Na Cube ams 100 slt ktory pouzivam od 2019 mam ovladanie zamykania cez remote packu a uz som si na to zvykol. To iste som chcel dat prerobit na specli , musel by sa vymenit zadny tlmic a myslim ze patrona vo vidlici (v mechanickych veciach a celkovo v servise biku som mimo) , predpoklad cca 1100 eur mi naratali. Tento FA ma v tejto teme celkom zaujal a v ponuke sa objavilo : https://www.bike-discount.de/en/rockshox-flight-attendant-suspension-for-asr-2024 . Moja otazka je : Bude tato sada sediet na ten epic evo? S axs mam skusenosti od kupy cuba , kde mam aj reverb axs . Dik za rady.
04.07.2025 - 07:20:31
00
Namontovat ti to pojde ale ten tlmic bude mat tuning pre iny ram (nemyslim ze to bude nejak extra cisti). Neviem ci mas Epic Evo 2021-2023 alebo 2024+.
Ak ten starsi tak nebude problem, len si budes musiet prelisovat klzne puzdro a vymedzovacie podlozky na iny tlmic. Ak mas 2024+ tak neviem ci ti budu podlozky a klzne puzdro z Fox tlmica sediet na Sidluxe. A tiez 2024 pouziva 190x45 a ASR ma 190x40. Cize by si si znizil zdvih vzadu na cca 106mm, ak dobre pocitam (2,66 leverage ratio)
04.07.2025 - 10:06:16
00
Presne to som zacal pisat a zavrel som si okno… :)

Stary 2021-2023
https://r2-bike.com/ROCKSHOX-Rear-Shock-SIDLuxe-Ultimate-Flight-Attendant-Standard-Mount-190x40-mm-Specialized-Epic-Evo-2021-2023

2024+
https://r2-bike.com/ROCKSHOX-Rear-Shock-SIDLuxe-Ultimate-Flight-Attendant-Standard-Mount-190x45-mm-Specialized-Epic-Evo-2024

To ladenie pre kynematiku je dolezite, mozes uplne zmenit charakter bajku.
04.07.2025 - 10:47:32
00
Az take tragicke to nebude... ja som mal 2 sezony na Epic Evo tlmic z Wilier Urta. Dokonca som zmenil zdvih lebo povodne tam bol 190x40 a ten Wilier bol 190x45. A popravde neviem ci som to nejak citil. Mozno keby mi pod zadkom niekto vymenil bicykel tak to citim, ale inak tam nebol nejaky rozdiel.
Tie bicykle su podobne. Vsetko su to flexstay systemy s horizontalnym ulozenim tlmica.
Vidim ze je tam o 500e lacnejsia cena za ten set pre ASR. Tiez by ma to lakalo skusit.

Ale teda mal som 2 roky Epic Evo bez dialkoveho zamykania, dokonca som tak siel aj niektore preteky. A popravde myslim si, ze pokial clovek nepreteka tak to vobec nevyuzije. Ako som pisal pocity vyssie, ten Flight Attendant urobit ten bicykel "tvrdsim" co na rekreacne jazdenie moze byt nepohodlne.
A napr. aj Imro z mtbikeru jazdi preteky na dost slusnej urovni a vystaci si bez dialkoveho zamykania.
04.07.2025 - 15:41:51
00
Je to pretekarske naradie. Na vozkaniento je nepohodlne, ale da sa to vseliako nastavit.

Akonahle vletim do lesa, tak je to super… rychlo som si zvykol :)

Imro… Martin si to zamyka manualne, popripade to ma prifuknute, to uz na kamere nevidis.

Po sediacky uslapes na Pedal vsetko, vlastne aj po stojacky kolko-tolko
04.07.2025 - 16:20:15
00
Dík za komentáre... mal by to byť ročník 2023 a tento model : https://www.ground.sk/specialized-epic-evo-pro-ltd-satin-metallic-deep-lake-harvest-gold-metallic/?variantId=170636&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=M-bicykle%20norm%C3%A1lne&utm_id=19904563101&gad_source=1&gad_campaignid=19904566947&gbraid=0AAAAAocG8b9kXC4seb4ftOebRrVoWnGdW&gclid=EAIaIQobChMIpqaL3rGnjgMV-5WDBx3tYx6VEAQYAyABEgIOqfD_BwE Áno , zaujala ma tá cena o 500 eur nižšia a keď som porovnával sady pre 2021-2023 a asr tak som nevidel rozdiel... ale ako som spomínal nie som " mechanik" čo sa týka bikov a všetko riešim cez kámoša ... ak vás ešte niečo napadne tak píšte, budem rád ... mimochodom , jazdím aj preteky v amatérskej rovine a niekedy zamykám tlmenie, spúšťam sedlovku pričom sa mi už neraz stalo ( pri vyčerpaní) že som si tie páčky na ľavej ruke mýlil a robil voloviny ...
06.07.2025 - 06:37:49
00
ešte otázka: čo znamená : " to nastavenie može zmeniť kinematiku" ? Myslí sa tým že softvér systému je " naladený " na iný typ rámu/ biku ?
06.07.2025 - 06:56:34
00
Nie SW.
Tlmic ma ladene tlmenie aj vzuchovu komoru

Moze to byt rozdiel, ale aj nemusi.
06.07.2025 - 09:12:57
00
arrow_leftTecka napísal:
Nie SW.
Tlmic ma ladene tlmenie aj vzuchovu komoru

Moze to byt rozdiel, ale aj nemusi.

Bohužiaľ tomuto vysvetleniu nerozumiem... ale odpoveď nedáva jasnejšie stanovisko tak je to asi vo hviezdach ... vyskúšam tú lacnejšiu verziu a dúfam že to splní nejaké moje očakávania... novinkám som naklonený , s axs som veľmi spokojný a ten váš spoločný pokec okolo toho sa mi celkom pozdával , ste ma navnadili ?... ten moj starši cube sa mi viac pozdáva ako ten epic ja som epic kúpil kvoli veľkosti , cube M , epic S kvoli problémom s niektorými stavcami chrbtice s myšlienkou že zmením polohu na biku... hardtail by som už nepoužíval, zvykol som si na " pohodlie" žehlenia terénu, moje dochodcovské kosti s umelým bedrovým klbom nemajú radi trasenie ?... remote páčku tlmenia používam veľmi často , ak to dúfam za mňa vyrieši FA tak budem veľmi rád , podobne ako tlačidla axs radenia ktoré ma odbremenili od " ťažšieho" stláčania mechanickej páčky keď toho už mám dosť , prípadne keď je zima a je problém s unavenými prstami ... staroba už bojuje so všetkým ?... ale bike ma stále baví , preto rozmýšľam o úpravách
06.07.2025 - 16:38:28
01
Tu je video o rozdieli medzi stock vs. tuned.
https://youtu.be/m11OZPRJIIk?si=jW5zLhIMK1XEHHDp

Super. Kup a daj vediet ak nieco budes potrebovat poradit.

Teraz som jazdil na Canyon Lux Trail s gravelovymi kolesami. Kedze to mam nafukane na 2.0/2.1 bar, tak vibracie to citalo citlivejsie az som musel Bias nastavit +1. Mozno by bolo aj +2 lepsie.
06.07.2025 - 19:38:49
00
dnes som sadol k pocitacu ze objednam , k tomu som este chcel jedno sedlo a nejake gripy na riaditka a na moje prekvapenie mi z ceny 1699 eur za FA nakoniec naskocila cena 1767 eur ked som pokracoval k platbe ... tak ma to zarazilo . Uz sa mi stal nedavno raz pripad ked som klikal na nejaku vec co som chcel kupit viac krat pocas niekolkych dni a ked som to chcel kupit tak cena bola vyssia.
Zavolal som kamaratovi nech ide na bike discount a skusi to "akoze" kupit a cuduj sa svete on mal aj vyslednu polozku na zaplatenie 1699eur.
Mam taky dojem ze umela inteligencia zacina do toho zasahovat, ale nejakym divnym sposobom.Kym pri zaujme o kupu sa predavac uchyli aj k znizeniu ceny len aby predal tak tu to nabehuje nejako opacne . Mate takuto skusenost ? Ma to trochu vytaca ....
07.07.2025 - 15:15:39
00
vavco
Nemecko:
1.699,99 €
incl. 19% VAT,
plus 0,00 € shipping costs

Slovensko:
1.757,13 €
incl. 23% VAT,
plus 14,99 € shipping costs

za vsetko moze AI, ale co tak citat s porozumenim?
07.07.2025 - 15:42:38
01
keyboard_arrow_up