Túto tému som otváral s úmyslom podeliť sa so skúsenosťami ohľadom stretu cyklistov v lese s medveďom. Prípadne nejaké tipy ohľadom prevencie atď. To, že sa tu rozbehne akési osočovanie za názor som naozaj nečakal. Ale my Slováci to máme asi v génoch sa na každej téme dohádať a dourážať.
Ja poznám plno poľovníkov. Keď som otvoril debatu o poľovníctve kde sme sa bavili o kadečom tak sami povedali, že raticovú zver strieľajú vždy keď sa naskytne možnosť (samozrejme ak spĺňa parametre na odlov) a aj tak podľa posledných informácií je premnožená. To značí, že nestíhajú loviť toľko koľko by bolo potrebné (Tiež je tu problém väčší ako býval v minulosti). Samozrejme došla téma aj na medvede ich názor bol jednoznačný a to, že sú premnožené a že sa vyskytujú v revíroch kde ich pred tým nikdy nemali.
Už som to tu písal, ak sa v správach objavuje čoraz častejšie výskyt medveďa v obytnej zóne, napadnutie ľudí medveďom, upozornenia v obciach kde medvede nikdy neboli, správa ktorú prezentovalo ministerstvo ŽP, názor poľovníkov tak asi na tom niečo bude. Áno môžeme sa odvolávať na odborníkov len mám dojem, že v tejto krajine sú odborníci na všetko a keď sa veci robia podľa nich tak to akosi nikdy nefunguje. (Do teraz si spomínam ako v politickej debate navrhoval poslanec za OĽANO riešenie typu treba im dať všetkým obojky a na mobile si
turisti pozrú kde sú medvede). Netvrdím, že on je odborník ale aj takéto s prepáčením hlúpe názory sa objavujú v priestore. Ja sa nepasujem do role odborníka avšak ak žiadna z okolitých krajín takýto problém ohľadom medveďov nemá a my sme jediný, tak asi je niekde naozaj problém. Nakoniec to bude ako pri vlkoch (Vlk bol v EÚ nedotknuteľný kým predsedníčke EK nezabili poníka, od vtedy zrazu nie je). Tým chcem povedať, že až keď medveď napadne nejakého papaláša alebo jeho blízku rodinu vtedy sa tým bude niekto reálne zaoberať.
Ja si myslím, že medveď patrí do lesa nie na ulice dedín a miest a aby sa človek bál ísť na vlastnú záhradu nie je podľa mňa v poriadku. Preto si myslím, že regulácia medveďa na zdravú mieru je prospešná ako pre medvede, tak pre ľudí a tiež aj pre ekonomiku.
Inak sused mi cez víkend na chate v rámci debaty povedal vetu: „A čo myslíš, že poľovníci tie medvede nestrieľajú?“ Ja som odvetil: „Ak majú výnimku tak môžu“. On na to: „Oni ich strieľajú aj na čierno, veď pred týždňom som jedol mäso z medveďa“ ak je toto pravda a napriek tomu je medveď témou tak nech si každý urobí záver sám.
(Aj keď ja si myslím, že aj keď niekto strelí medveďa na čierno tak to je viac výnimka ako pravidlo alebo o tom len nehovoria aby nemali problémy)
Netreba sa tu hádať a urážať. Niekto má proste názor, že medveďa by bolo najlepšie regulovať, niekto, že ho treba úplne vykynožiť (áno aj také som už počul) a niekto zase, že treba robiť osvetu a prevenciu stretu (Toto si zase ja neviem predstaviť ako). Každý má právo na svoj názor ktorý môže slobodne vyjadriť.