Len skromne by som pripomenul, ze pri istej statisticky vyznamnej casti incidentov by sme mali prihliadnut aj ku "spoluvine" cloveka. Prebijat sa hustinou alebo nocna navsteva v lokalitach kde prebyvaju. Mame prehlad aky ma podiel "spolupraca" cloveka k vytvaraniu kritickych stretov? Nespominam vnadiska a lakave odpadky - tie uz boli dost preberane.
02.08.2025 - 20:15:28
16
By ma zaujimalo, ako dokaze medialnou triádou vypatlana hlava určiť, kto je odborník a kto nie.
02.08.2025 - 21:37:24
00
pista k tomu tvojmu prebijaniu. v mojej lokalite kde sa pohybujem od maleho decka boli medvede vzdy. netvarim sa, ze odrazu tu su. no mali svoje miesta o ktorych sa vedelo. chodili aj do dedin na jesen na jablcka, hrusky, slivky. vedeli sme kde treba byt hlucny, kde si davat pozor. no teraz su vsade, uz zabiehaju az kusok za mesto. nemaju miesto. je ich viac a hladaju si svoje uzemie. povedal by som ze su koli tomu agrasivnejsie (osobny pocit). to je proste fakt s ktorym sa treba zmierit. otazne je ci to chceme, alebo nechceme. otazka je aj kolko ich chceme? keby ti behalo 20 potkanov popod okna, asi by si to riesil. jedneho by si si ani nevsimol. polovnictvo tu vzdy bolo aj od toho, aby riesilo premnozenie druhu. to vzniklo zasahom ludskej cinnosti do prirody. medvede mi pridu ako politicka tema a tema pre urcitu precitlivenu skupinu ludi ktora to ma stale potrebu riesit ale nepohybuje sa priamo v terene. len pinda a teoretizuje. skupinu ludi ktora by do par rokov vyhynula ak by mala zit podla ich predstav.
dnes som sa motal po zvazniciach okolo Povazskeho Inovca a opat som si raz uzil ticho a klud v lese. aj v hustinach. uvedomil si, aka je to pohoda a rozdiel.
02.08.2025 - 22:16:27
03
arrow_leftsorcerer napísal:
podľa teba niektoré funguje? je menej medveďov? nie. pohybujú sa v intravilánoch obcí a miest? áno. sú evidované strety s medveďom končiace napadnutím a aj smrťou človeka? áno.
nerozumiem čomu nerozumiete

Takže este raz.
Aha, takže ani jedno nefunguje? Nože uveď z nich aspon pár.
02.08.2025 - 22:17:25
00
nechcem plošne vystrieľat desiatky medveďov, no ani čítať taketo, písané iste v návale...:

arrow_leftmarp napísal:
...pokryvenej optike... ľudia použiteľný pre normálny život
02.08.2025 - 22:52:20
00
Gusto0 mozes mi prosim ukazat jeden druh zveri ktori polovnici uspesne reguluju (srnky, jelene,diviaky,...) ? Ak sa nemylim tak podla poslednej polovnickej rocenky su skody sposobene premnozenou raticovou zverou najvyssie v historii. A s tymi medvedmi ze su vsade, jasne ze su, ale dolezity je dovod. Aj keby bolo na SK 10 medvedov a sypal by si potravu hned za mesto tak tie medvede sa raz naucia tam chodit. "Pritom len v časti Starý Smokovec bolo v roku 2020 zaznamenaných 128 hlásení, vlani (2022) už len štyri." Zeby tie problemy s medvedmi nemali s pocetnostou nic spolocne tak ako to vedia v celom civilizovanom svete?
Pri tych problemoch kade tade si treba otvorit polovnicky portal a pozriet si kolko vnadisk maju v okoli. Nenormalne daco (ani nespominam ze tam polovnici(?) nelegalne sypu maso). Zaklad je to mat par metrov od dediny/ludi.

Ale vsetko toto je uz davno popisane, vysvetlene, len slovac furt ma vlastne (ne)riesenie problemov. Potom ta krajina aj tak vyzera...
02.08.2025 - 23:33:58
010
Su urcite spolocenske "problemy", ktore vedome a cielene nie su riesene. Naopak, cas spolocnosti ich este ticho sposobuje. Medvede su typicky priklad. Vnadiska? Vsetci ich vidime, neriesia sa. Cierne skladky, chybajuce cisticky, prerazene zumpy. To je narodny sport. Ale mame aj dalsie, vylucene romske komunity, vseobecna naklonnost k zlodejinam a zlodejom, snaha za kazdu cenu vydrbat so systemom a srat si navzajom na hlavu. Vsetko to ma zname a spolahlive riesenia. Ale u nas ich nechceme. My potrebujeme citit ohrozenie a bojovat s vlastnym tienom
03.08.2025 - 00:17:56
48
Gusto0 Moj "vykrik" nepopiera nic z toho co pises. Len mi obcas vadi ked sa cisto odborny problem meni na boj o volica. Mame mnozstvo odbornych utvarov (zial nie na patricnych ministerstvach) co by mali riesit primeranost poctu, sposob regulacie etc. a tie ministerstva a patricne organy pod nimi by to mali realizovat. Ten princip je prirodzeny a uskutocnitelny. Vadia mi tie tanceky okolo za ucelom ziskania podpory kazdej krcmy v dotknutej oblasti. A ako som sa pokusil naznacit je to problem nie len medvedov ale ale aj folkloru, umenia, sportu, dopravy zdravotnictva, skolstva ... a neviem co este som zabudol. Ja uz pravdepodobne dlho nie ale hlavne mladi by sa mali prebudit, prestat tupo nasledovat papulnatych znalcov a majitelov jedinej pravdy. Naozaj si nemyslim, ze vsetci ale neviem pouzit vhodnejsie slovo serie ma mlciaca vacsina.
03.08.2025 - 09:43:11
18
Túto tému som otváral s úmyslom podeliť sa so skúsenosťami ohľadom stretu cyklistov v lese s medveďom. Prípadne nejaké tipy ohľadom prevencie atď. To, že sa tu rozbehne akési osočovanie za názor som naozaj nečakal. Ale my Slováci to máme asi v génoch sa na každej téme dohádať a dourážať.

Ja poznám plno poľovníkov. Keď som otvoril debatu o poľovníctve kde sme sa bavili o kadečom tak sami povedali, že raticovú zver strieľajú vždy keď sa naskytne možnosť (samozrejme ak spĺňa parametre na odlov) a aj tak podľa posledných informácií je premnožená. To značí, že nestíhajú loviť toľko koľko by bolo potrebné (Tiež je tu problém väčší ako býval v minulosti). Samozrejme došla téma aj na medvede ich názor bol jednoznačný a to, že sú premnožené a že sa vyskytujú v revíroch kde ich pred tým nikdy nemali.
Už som to tu písal, ak sa v správach objavuje čoraz častejšie výskyt medveďa v obytnej zóne, napadnutie ľudí medveďom, upozornenia v obciach kde medvede nikdy neboli, správa ktorú prezentovalo ministerstvo ŽP, názor poľovníkov tak asi na tom niečo bude. Áno môžeme sa odvolávať na odborníkov len mám dojem, že v tejto krajine sú odborníci na všetko a keď sa veci robia podľa nich tak to akosi nikdy nefunguje. (Do teraz si spomínam ako v politickej debate navrhoval poslanec za OĽANO riešenie typu treba im dať všetkým obojky a na mobile si turisti pozrú kde sú medvede). Netvrdím, že on je odborník ale aj takéto s prepáčením hlúpe názory sa objavujú v priestore. Ja sa nepasujem do role odborníka avšak ak žiadna z okolitých krajín takýto problém ohľadom medveďov nemá a my sme jediný, tak asi je niekde naozaj problém. Nakoniec to bude ako pri vlkoch (Vlk bol v EÚ nedotknuteľný kým predsedníčke EK nezabili poníka, od vtedy zrazu nie je). Tým chcem povedať, že až keď medveď napadne nejakého papaláša alebo jeho blízku rodinu vtedy sa tým bude niekto reálne zaoberať.
Ja si myslím, že medveď patrí do lesa nie na ulice dedín a miest a aby sa človek bál ísť na vlastnú záhradu nie je podľa mňa v poriadku. Preto si myslím, že regulácia medveďa na zdravú mieru je prospešná ako pre medvede, tak pre ľudí a tiež aj pre ekonomiku.

Inak sused mi cez víkend na chate v rámci debaty povedal vetu: „A čo myslíš, že poľovníci tie medvede nestrieľajú?“ Ja som odvetil: „Ak majú výnimku tak môžu“. On na to: „Oni ich strieľajú aj na čierno, veď pred týždňom som jedol mäso z medveďa“ ak je toto pravda a napriek tomu je medveď témou tak nech si každý urobí záver sám.
(Aj keď ja si myslím, že aj keď niekto strelí medveďa na čierno tak to je viac výnimka ako pravidlo alebo o tom len nehovoria aby nemali problémy)

Netreba sa tu hádať a urážať. Niekto má proste názor, že medveďa by bolo najlepšie regulovať, niekto, že ho treba úplne vykynožiť (áno aj také som už počul) a niekto zase, že treba robiť osvetu a prevenciu stretu (Toto si zase ja neviem predstaviť ako). Každý má právo na svoj názor ktorý môže slobodne vyjadriť.
04.08.2025 - 09:17:06
04
Trochu OT, ale ludia sa casto ohanaju ze 'zdravy sedliacky rozum'. A potom pride stret s realitou:

Tam kde končí zdravý sedliacky rozum, začína veda.
Zdravý sedliacky rozum hovorí, že les sú stromy.
Veda hovorí, že les je súbor desiatok tisíc druhov organizmov, ktoré navzájom spolupracujú a komunikujú.
80% lesa je pritom pod zemou a stromy sú len jeho výstavnou skriňou.

(prevzate od https://www.facebook.com/juraj.lukac.754/posts/pfbid023CQ9gXu18McV3KbeoT4hs4738J73UjCUJ8Qr9RuXoo67vPSR5tHR8uLRQ68yfL1Hl)
04.08.2025 - 09:18:12
20
@Nemamnick o tom ze medvede su tam kde nemaju byt sa nik nehada, debata je o tom preco tam su. Civilizovany svet vie ze to zacina pri odpadkoch a krmeni. U nas budu trepat o premnozenych medvedoch pricom k tomu nemaju jediny realny podklad (posledne scitanie polovnici odmietli ze hlupost, ale preco nespravili vlastne DNA scitanie? nevedia pozbierat dost trusu, ked su medvede take premnozene?).

Ja furt hovorim, treba si pozriet komu situacia prospieva.
1. ochranari chcu chraneneho medveda. to dosiahnu len tak, ze nebudu s medvedmi problemy, inak bude verejnost proti tomu
2. polovnici chcu medveda lovit (a zarabat na povolenkach na lov). to dosiahnu len tak ze s medvedmi budu problemy
Takze mam velmi jasnu predstavu komu budem viac verit.

Inak pytliacenie medvedov (aj vlkov) je skor pravidlo, nie vynimka. Akurat sa naucili nezverejnovat fotky lebo VLK na nich daval trestne oznamenia.
04.08.2025 - 09:38:57
82
je zaujimave sledovat ako sa postupne a imho nenapadne upravil narativ - metody odbornikov sme vyskusali, ale nefungovali, tak je cas to spravit inak (po nasom, zdravym sedliackym rozumom,…)

nejako sa tato blbost vo verejnosti uchytila a zije si vlastnym zivotom

Naposledy upravil mirec16 dňa 04.08.2025 - 13:30:04, celkovo upravené 1 krát.

04.08.2025 - 09:46:47
01
Sedliacky rozum používame len my, ďalšie krajiny nepoužívajú ani sedliacky rozum ani odborný postoj: takže bez poradia
1. Rumunsko - parlament v 07.2024 schválil zvýšenie ročnej kvóty na odstrel medveďov z pôvodných 220 na približne 481 jedincov, vrátane tzv. preventívneho a intervenčného odstrelového plánu
2. Švédsko - v r.2024 bola povolená jarná sezóna lovu so kvótou až 486 medveďov, čo predstavovalo približne 20 % populácie (2 400 medveďov)
3.Slovinsko - na jar 2025 schválili odstrel 206 medveďov (počet okolo 1100 ks ? )
S nadsázkou prečo sa bránime normálnej regulácií - od malička sme vychovaní v rozprávkach ako sú medvede rozkošné, milé, batoliaci sa nemotorníci. Asi tento spomienkový sentiment pretrvá u niektorých do dospelosti. Potom sem- tam zájdu pozrieť do viedenskej ZOO a postoj si utvrdia.
04.08.2025 - 13:00:15
03
U nas nikto nepovie resp. sa nezhodneme kolko medvedov tu je, a kolko by ich malo byt, tak naco sa bavime o poctoch ? Ci akoze tie polovnicke cisla vycucane z hovna zacneme povazovat za fakty ? Btw. predstav si ze v rokoch 1985-1989 bolo v 4 okresoch slovenska priemerne rocne napadnutych 8 ludi. Tak ako teraz. Vtedy bolo tych medvedov rovnako ako teraz ?
To slovinsko a svedsko ma tiez taky manazment odpadu ako u nas, ze prikrmuju medvede a lakaju ich k dedinam medzi ludi? Pozri si kanadu "In Canada, feeding bears can result in significant fines, with some cases reaching $60,000".

Mat uctu k vlastnej krajine(aj divokym zvieratam) to nie, ale ked treba maskota na majstrovstva v nejakom sporte tak okamzite pokrytecky vytahujeme medveda a vlka.
A samozrejme nik nepovedal ze ani tie 'civilizovane' krajiny nemozu robit sprostosti ...
04.08.2025 - 13:58:17
01
pred dvomi-tromi rokmi behal medveď asi 70 m od môjho bydliska, nie ďaleko od centra mesta. zrazil ho vlak na nákladnej stanici. myslím, že v tom istom roku zrazil vlak medveďa niekde pri Vlkanovej, Hronseku. dnes zrazil vlak medveďa pri Kremnici. môj názor je, že sem dole nechodia za odpadkami, ale je ich tak veľa, že sa navzájom vytláčajú zo svojich revírov. v rôznych komentároch je väčšina obhajcov zo západného slovenska, kde medveďa nemajú šancu stretnúť. už som to tu raz napísal, nám to tu behá po uliciach a treba to riešiť. načo sa čaká, kým medveď zabije dáke dieťa?
04.08.2025 - 15:02:42
05
keyboard_arrow_up