Len skromne by som pripomenul, ze pri istej statisticky vyznamnej casti incidentov by sme mali prihliadnut aj ku "spoluvine" cloveka. Prebijat sa hustinou alebo nocna navsteva v lokalitach kde prebyvaju. Mame prehlad aky ma podiel "spolupraca" cloveka k vytvaraniu kritickych stretov? Nespominam vnadiska a lakave odpadky - tie uz boli dost preberane.
02.08.2025 - 20:15:28
16
By ma zaujimalo, ako dokaze medialnou triádou vypatlana hlava určiť, kto je odborník a kto nie.
02.08.2025 - 21:37:24
00
pista k tomu tvojmu prebijaniu. v mojej lokalite kde sa pohybujem od maleho decka boli medvede vzdy. netvarim sa, ze odrazu tu su. no mali svoje miesta o ktorych sa vedelo. chodili aj do dedin na jesen na jablcka, hrusky, slivky. vedeli sme kde treba byt hlucny, kde si davat pozor. no teraz su vsade, uz zabiehaju az kusok za mesto. nemaju miesto. je ich viac a hladaju si svoje uzemie. povedal by som ze su koli tomu agrasivnejsie (osobny pocit). to je proste fakt s ktorym sa treba zmierit. otazne je ci to chceme, alebo nechceme. otazka je aj kolko ich chceme? keby ti behalo 20 potkanov popod okna, asi by si to riesil. jedneho by si si ani nevsimol. polovnictvo tu vzdy bolo aj od toho, aby riesilo premnozenie druhu. to vzniklo zasahom ludskej cinnosti do prirody. medvede mi pridu ako politicka tema a tema pre urcitu precitlivenu skupinu ludi ktora to ma stale potrebu riesit ale nepohybuje sa priamo v terene. len pinda a teoretizuje. skupinu ludi ktora by do par rokov vyhynula ak by mala zit podla ich predstav.
dnes som sa motal po zvazniciach okolo Povazskeho Inovca a opat som si raz uzil ticho a klud v lese. aj v hustinach. uvedomil si, aka je to pohoda a rozdiel.
02.08.2025 - 22:16:27
01
arrow_leftsorcerer napísal:
podľa teba niektoré funguje? je menej medveďov? nie. pohybujú sa v intravilánoch obcí a miest? áno. sú evidované strety s medveďom končiace napadnutím a aj smrťou človeka? áno.
nerozumiem čomu nerozumiete

Takže este raz.
Aha, takže ani jedno nefunguje? Nože uveď z nich aspon pár.
02.08.2025 - 22:17:25
00
nechcem plošne vystrieľat desiatky medveďov, no ani čítať taketo, písané iste v návale...:

arrow_leftmarp napísal:
...pokryvenej optike... ľudia použiteľný pre normálny život
02.08.2025 - 22:52:20
00
Gusto0 mozes mi prosim ukazat jeden druh zveri ktori polovnici uspesne reguluju (srnky, jelene,diviaky,...) ? Ak sa nemylim tak podla poslednej polovnickej rocenky su skody sposobene premnozenou raticovou zverou najvyssie v historii. A s tymi medvedmi ze su vsade, jasne ze su, ale dolezity je dovod. Aj keby bolo na SK 10 medvedov a sypal by si potravu hned za mesto tak tie medvede sa raz naucia tam chodit. "Pritom len v časti Starý Smokovec bolo v roku 2020 zaznamenaných 128 hlásení, vlani (2022) už len štyri." Zeby tie problemy s medvedmi nemali s pocetnostou nic spolocne tak ako to vedia v celom civilizovanom svete?
Pri tych problemoch kade tade si treba otvorit polovnicky portal a pozriet si kolko vnadisk maju v okoli. Nenormalne daco (ani nespominam ze tam polovnici(?) nelegalne sypu maso). Zaklad je to mat par metrov od dediny/ludi.

Ale vsetko toto je uz davno popisane, vysvetlene, len slovac furt ma vlastne (ne)riesenie problemov. Potom ta krajina aj tak vyzera...
02.08.2025 - 23:33:58
08
Su urcite spolocenske "problemy", ktore vedome a cielene nie su riesene. Naopak, cas spolocnosti ich este ticho sposobuje. Medvede su typicky priklad. Vnadiska? Vsetci ich vidime, neriesia sa. Cierne skladky, chybajuce cisticky, prerazene zumpy. To je narodny sport. Ale mame aj dalsie, vylucene romske komunity, vseobecna naklonnost k zlodejinam a zlodejom, snaha za kazdu cenu vydrbat so systemom a srat si navzajom na hlavu. Vsetko to ma zname a spolahlive riesenia. Ale u nas ich nechceme. My potrebujeme citit ohrozenie a bojovat s vlastnym tienom
03.08.2025 - 00:17:56
38
Gusto0 Moj "vykrik" nepopiera nic z toho co pises. Len mi obcas vadi ked sa cisto odborny problem meni na boj o volica. Mame mnozstvo odbornych utvarov (zial nie na patricnych ministerstvach) co by mali riesit primeranost poctu, sposob regulacie etc. a tie ministerstva a patricne organy pod nimi by to mali realizovat. Ten princip je prirodzeny a uskutocnitelny. Vadia mi tie tanceky okolo za ucelom ziskania podpory kazdej krcmy v dotknutej oblasti. A ako som sa pokusil naznacit je to problem nie len medvedov ale ale aj folkloru, umenia, sportu, dopravy zdravotnictva, skolstva ... a neviem co este som zabudol. Ja uz pravdepodobne dlho nie ale hlavne mladi by sa mali prebudit, prestat tupo nasledovat papulnatych znalcov a majitelov jedinej pravdy. Naozaj si nemyslim, ze vsetci ale neviem pouzit vhodnejsie slovo serie ma mlciaca vacsina.
03.08.2025 - 09:43:11
18
keyboard_arrow_up