Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Na tu takmer 800km trasu by asi bola vhodnejsia tato "skuter" verzia i3 :)
https://www.facebook.com/reel/24957355580619844
Zobraziť komentár 13.10.2025 - 21:14:41
00
arrow_leftddemo napísal:
elektromobilita otvara mnohe otazky... podla mna by mohla elegantne existovat popri klasickych spalovakoch este roky - a cakat kedy sa vynajde naozaj lahucka a vykonna bateria na dlhsie cesty. Len nasilu zakazovat spalovaky a tlacit vsetkych do elektroaut je dost kontraproduktivne. A co sa tyka nabijania... siet nabijaciek je uz celkom pouzitelna pri dnesnom pocte EV... mozno trocha vyssom. Ale nedokazem si predstavit viziu ze vsetky auta budu EV. To jednoducho nebude kde nabijat plus nebude tie nabijacky cim napajat. V Cechach na dialnici som bol sam na novovybudovanej stanici so 14 stojanmi po 150kW. Ak pride 14 aut s moznostou extremne rychleho nabijania, vychadza mi to na 2,1MW, co uz je prikon/vykon pri ktorom by mohli vedla postavit malu jadrovu elektraren.. :) :) Takze pravdepodobne odhadom niekde od tretieho ci stvrteho auta sa obmedzi výkon a namiesto 15min to uz bude zrazu 45 min pre kazdeho...
preto ide raketovo dopredu era modularnych reaktorov
Zobraziť komentár 13.10.2025 - 23:39:53
00
"preto ide raketovo dopredu era modularnych reaktorov"

a to som sa smial deťom a ich bratrancom v lete, keď mi prezentovali ich podnikateľský plán na výstavbu jadrovej elektrárne u starkých pod lesom pri potôčiku .... a ono to mali zjavne dobre naštudované
Zobraziť komentár 14.10.2025 - 07:09:23
01
No, "raketovo" je veľmi silné slovo na to, čo sa v tom odbore deje...
Zobraziť komentár 14.10.2025 - 07:32:58
01
[quote="@2139162"]Na tu takmer 800km trasu by asi bola vhodnejsia tato "skuter" verzia i3 :)
REX verzia ti prida okolo 100km na dojazde, kedze tam mas zabudovanu malicku, 8 litrovu nadrz. Ale boli upravy, ze do predneho kufra dali vacsiu nadrz a teda znacne predlzili dojazd na benzin.
Len to uz sa straca pointa elektro auta. Mne osobne sa velmi pozdava ta konstrukcna jednoduchost cisteho EV. Prevod mas len staly a teda ziadna klasicka prevodovka ci spojka. U i3 navyse ram hlinikovy a skelet karbonovy, co znamena ze ziadna korozia nehrozi. Jedinym rizikom je mnozstvo elektroniky, ale zatial sa zda ze je na i3 pomerne robustne a spolahlivo navrhnuta...
Zobraziť komentár 14.10.2025 - 07:50:25
02
arrow_leftJaroh napísal:
No, "raketovo" je veľmi silné slovo na to, čo sa v tom odbore deje...
a co sa teda deje v tom odbore,prezrad nam to. Modularne Re uz funguju dokonca v komercnej prevadzke
Zobraziť komentár 14.10.2025 - 13:32:57
00
Toto je zaujimave.
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/mercedes-vision-iconic-studie-retro-sci-fi-fotovoltaicky-lak-na-slunce-ujede-az-20-000-km.A251015_192258_automoto_lobl

Trochu viac info tu:
https://evinfoworld.com/mercedes-benz-solar-paint-coating-12000-km-range/

Samozrejme, 10000 km je asi prehnane, ale keby auta dokazali vyrobit energiu na par tisic km rocne, tak by to velmi pomohlo.
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 09:32:11
00
Uprimne, necital som to, len preletel, ale zjavne je to skorej wish-to-be ako realita. Keby to bolo co i len blizko k realite, tak MB by od vyroby aut presiel k energetike vo velkom :)

- 20% ucinnost je na urovni dnesnych panelov na strechach
- ziadne vzacne zeminy, WoW
- je to len coating na ktory mozes dat este farbu, neobmedzene tvary - WoW

Len tieto 3, za predpokladu rozumnej ceny, by z toho spravili trhac asfaltov....

Ako sa vravi, too good to be true. Takze hlaska z konca clanku "je este vo vyvoji, a postupujeme...." to dava cele do evidentnej roviny

Asi ako "prelomove" supravodice, ktore staci chladit len na (trepnem) -200°C, aleno perovskity ktore maju zivotnost 1-2mes :)
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 09:59:29
00
Takýchto nápadov už tu bolo ( aj tesla mala mať nejaké solárne panely), ale na druhej strane idú na to logicky, väčšina jázd je cez deň, slnko je zadarmo, treba to využiť. Stačí že to bude slúžiť na nejaké nabitie niečo, možno na nejaké príslušenstvo, každá ušetrená energia z hlavnej batérie jej pridá na výdrži.
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 18:29:19
00
Vdaka. Tiez sa mi to zdalo extremne vyhodne. Kludne to moze byt nejaka haluz.
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 20:50:46
00
aj ioniq 5 to mal ale potom to odobrali. plocha panelov na aute je prilis mala aby to malo zmysel. ako fancy vec okej ale realne je cena a zlozitost za hranicou pouzitelnosti. to radsej niekde usetrit 100kg a znizit tym spotrebu..
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 20:53:07
00
tak ono, beznych panelov das v lepsom pripade 1/2 povrchu auta. Ked by to bol coating, na celom povrchu, tak je to o dost inom. predsa len, nejakych 10?m2, uz vie dat v pekny den nejaky ten kW, nas svk mozno tak 6-9kWh/den?. Cize orientacne/radovo, vies byt na urovni pokrytia denneho najazdu vacsiny obyvatelov (<~50km)
Lenze.... aj ked to nesledujem, myslim ze taky coating je este hodne daleko od reality.
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 21:36:14
00
na zaciatku je kazda inovacia velmi daleko od reality. Na kazdy uspech je 100 slepych ciest. Ale skusat a vyvyjat treba.
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 21:53:10
00
To som nikde nepovedal ze netreba :) len som (si) daval "reklamny" clanok do kontextu sucasnosti, kedze som to tam nevidel spomenute
Zobraziť komentár 18.10.2025 - 22:55:48
00
na domoch a fabrikach je vacsina instalacii zapojena seriovo. to znamena, ze vykon stringu obmedzuje najmenej vykonny panel. predstav si 5 panelov vedla seba. kazdy s vykonom 500W (cca 2m2). ak jeden panel zatieni strom/komin, a jeho vykon sa znizi na 100W, tak miesto 5x500W na string dostanes 5x100W. riesenie su optimizeri. kam smerujem? ak by si aj pokryl cele auto tak vykon bude velmi kolisat uz len kvoli roznym stranam. cize bud budes mat relativne zlozitu elektroniku aby si to uriadil alebo dostanes nizsi vykon. preto ai myslim ze pokryt viac ako kapotu a strechu nedava pri sucasnych technologiach logiku…
Zobraziť komentár 19.10.2025 - 18:51:01
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektrobicykle)
keyboard_arrow_up