Lokalizácia
Formulár sa odosiela
A už ani tých 10 rokov neplatí, teta Viera spolu s naším milovaným priemerom zákonom zmenili 10 rokov na 15 rokov.
Zobraziť komentár 05.05.2009 - 21:42:58
00
A už ani tých 10 rokov neplatí, teta Viera spolu s naším milovaným priemerom zákonom zmenili 10 rokov na 15 rokov.

No, 4 roky mam, tak ešte 11.
Zobraziť komentár 06.05.2009 - 11:23:05
00
Podmienky sa menia niekoľkokrát do roka.
Takže nič nie je naisto.
Zobraziť komentár 19.05.2009 - 06:38:32
00
No tak už aj mne prišla obálka aby som opustil druhý pilier. Vzhľadom na moje parametre = vek + zárobok, aj keď nerád, ale asi vystúpim, lebo pravdepodobne budem poberať z neho menej ako len z I.piliera. Z tejto diskusie čo tu bola som vlastne zistil že záleží aj od toho koľko zarábam. Som v II.pilieri asi 3 roky. Neviete poradiť aká je asi priemerná mzda (čistá alebo hrubá), pri ktorej by sa mi v 46 rokoch oplatilo zostať? Niektorí tu píšu, že zostanú len preto aby Tomanovej neurobili radosť. Má to čosi do seba. Radosť jej nechcem urobiť ani ja. Ale podľa mňa je to chabý dôvod , aby som mal potom menší dôchodok. Predsa len Tomanová tu dúfam už dlho nebude, a kým prídem do dôchodku tak určite na ňu raz a navždy zabudnem (dúfam že mi pri tom nebude pomáhať Alzheimer).
Zobraziť komentár 15.06.2009 - 21:24:53
00
2 turcyk: to či si urobil správny krok sa dozvieš, až náhodou dožiješ dôchodku. Tzn. žiadna kalkulačka nedokáže vyrátať, či budeš mať viac z mixu(I+II), alebo len z II. Odchodom z druhého piliera, ale určite dokázateľne dodrbeš zákony pravdepodobnosti a rozkladania rizika. Akokoľvek sa rozhodneš určite zažiješ jeden z týchto scenárov:
1. štát skrachoval a dôchodky nie sú (je rok 2009 a myslím ,že Estónsko, resp. Lotyšsko znižujú dôchodky, lebo nemajú z čoho platiť)
____1.a) krachol aj druhý pilier a ty sa tešíš, že aj susedovi koza zdochla.
____1.b) pár drobných ti kápne z II. piliera, lebo sú to tvoje prachy.
2. štát neskrachoval, ale je tak zadĺžený, že dôchodky sú krátené.
____2.a) II. pilier už bol znárodnený a je ti to momentálne u prdele.
____2.b) pár drobných ti kápne z II. piliera, lebo sú to tvoje prachy.
3. stav, ktorý fungoval doteraz. Ekonomika funguje a štáty sa zadlžujú.
budeš mať viac z druhého piliera ako z prvého.
4. utópia. Štáty sa nezadlžujú a ekonomika funguje parádne.
Rozkladáš riziko. Ak kápne viac zo sociálky fajn, ak z druhého piliera fajn. Určite nebudeš stratový.
5. sci-fi. Štáty sa nezadlžujú a ekonomika ide dolu vodou. Pravdepodobnosť 0,000000001%. V tomto prípade bolo dobré v roku 2009 vystúpiť z druhého piliera. :wink:
Zobraziť komentár 15.06.2009 - 22:10:12
00
Turcyk, obidva piliere su zasluhove, vyska platu v zasade nema vplyv na rozdiel dochodku z 1. a 2. piliera alebo len z 1. piliera. Tomanovej never ...
Samozrejme, ostatne veci su na zvazenie - teda dolezita je vynosnost investovania, dlzka sporenia a pod. Ja osobne uz vobec neplanujem vystupit z 2. piliera, kedze stat dokonca posilnil zaruky, ze dostanem prinajmensom to, co som tam vlozil (!), s takou zarukou som nepocital ani ked som tam vstupoval :-) a tiez znizenie poplatku spravcovskej spolocnosti trosku zvysi vynos z 2. piliera.
Ale samozrejme je v osobnej zodpovednosti, ako sa kto rozhodne, ide o tvoj dochodok a tvoje peniaze a ci take alebo onake rozhodnutie je legitimne a povedzme si pravdu, aj rovnako dobre a zle - kedze teraz tazko mozeme predpokladat, co bude na financnych trhoch. Keby sme to vedeli, tak uz sme milionari, ze ... :-)
Zobraziť komentár 15.06.2009 - 22:19:18
00
Piso, krasne si to vysvetlil, mna sa vcera znamy pytal a zmohol som sa iba na jednoduchsiu verziu:
- ak sa svetovej a narodnej ekonomike bude darit - bude 1. aj 2. pilier prosperovat
- ak sa nebude darit - dostane aspon "svoje" z 2. piliera bez uroku

ale znovu som sa ho opytal, kde ma tu istotu, ze sa nezmeni zakon o odchode do dochodku a neposunie sa hranica vyssie (70-75 rokov), tzn. ten co je iba v 1. pilieri sice bude mat garantovany super statny dochodok, ale sa ho nedozije a peniaze prepadnu v ciernej diere, pretoze nie su predmetom dedenia

a znovu som sa ho opytal, ked ten 1. pilier je tak fasa, preco je tesne pred kolapsom... :mrgreen:
Zobraziť komentár 16.06.2009 - 18:47:27
00
..lebo je fas-a... :mrgreen:
Zobraziť komentár 16.06.2009 - 19:53:33
00
No to ale nieje sranda keď si pomyslím koľko prachov nalejeme do tohto po.... štátu :evil:
Zobraziť komentár 16.06.2009 - 21:00:34
00
v 46 rokoch oplatilo zostať?

Alebo choď na to takto:
Do I.piliera si prispieval 100%-tnými odvodmi od cca 20 roku do 43 rokov ... to je +,- cca 23 rokov.
Od 43 do 65 rokov budeš do I.piliera prispievať iba polovicu odvodov .... to je +,- 22 rokov.
Takže teoreticky ak by si mal počas života rovnaký príjem (čo je non sens),tak z I.piliera Ti prináleží 3/4 dôchodku.
Nakoľko do II.piliera budeš prispievať 1/2 odvodov od 43 do 65 (23 rokov),tak pri nezmenených odvodových pomeroch by si mal dostávať 1/4 dôchodku z II.piliera.
Takže to máš pozichrované z oboch strán .... neostaneš visieť len na jednom zdroji :idea:
Zobraziť komentár 16.06.2009 - 21:47:50
00
Dobre píšeš, len to treba ešte vysvetliť tete Viere. Tá to za 3 roky miništrovania ešte nepochopila. A preto sa obávam, že to dokáže ešte za zostávajúci rok zmeniť. A možno aj nie zmeniť, ale príde na jej slová zo začiatku miništrovania: "V budúcnosti štát dokáže zabezpečiť dôchodok na úrovni životného minima". Takže ak si niekto chce ako dôchodca na chlebík (I. pilier) natierať aj masielko (II. pilier), prípadne občas priložiť aj šunčičku (III. pilier), tak...
Zobraziť komentár 16.06.2009 - 21:56:53
00
ona (aj vsetci nacelnici) to uz davno vie, len potrebuje naliat prachy do "ciernej diery" a preto vsade kade chodi nalieva ludom rozumy
Zobraziť komentár 17.06.2009 - 10:27:44
00
V súvislosti s II. pilierom som sa veľmi dobre bavil včera večer pri diskusii na TA3,. Neviem síce mená diskutujúcich, ale pánko ako riaditeľ odboru na Ministerstve sociálnych vecí vysvetľoval presne to čo má naučené, že jediný správny je štátny I. pilier a všetci by mali z II. vystúpiť, pretože II. pilier nefunguje nikde na svete.
Brada mu spadla až na otázku oponentky, či má vláda pripravený nejaký lepší dôchodkový systém. To bola riadna podpásovka, pretože ako mohol odpovedať, že máme veľké hov..., keď ešte nebolo po 22-hej hodine?
A bolo po diskusii.
Zobraziť komentár 17.06.2009 - 10:56:13
00
keby si bol co len troska veril mohol povedat ze ten co ma je najlepsi a ziaden iny netreba ... staci len zdvihnut dane milionarom ;-]
Zobraziť komentár 17.06.2009 - 11:01:40
00
Súhlasím, to je typický komunistický systémový krok - zobrať tým čo majú a dať tým, čo sedia v krčme a nadávajú, že majú málo. :D
Zobraziť komentár 17.06.2009 - 11:30:52
00
keyboard_arrow_up