Kategórie
Bike-techposledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17
-13% GHOST KATO Essential 27.5 bicykel, Light Grey/Black Matt
599,90 €
-13%
MOC 779 €
savings CTM CHARISMA 1.0 27.5 dámsky bicykel, biela perleť/mint
289 €
savings
MOC 459 €
Akcia GHOST LANAO Universal 27.5 dámsky bicykel, pearl mint/metallic azure matt
od 749 €
MOC 899 €
Akcia -13% Rock Machine Blizz TRL 50-29 bicykel, matte black/grey
od 1 039 €
-13%
MOC 1 539 €
Výpredaj -12% GHOST Nirvana Essential 27.5 bicykel, green/grey
1 229 €
-12%
MOC 1 599 €
Nic.
Medved sa o vsetko postara.
-----
No a potom este je ta teoria:
- Ked utoci medved bran sa hovnom.
- Kde ho vezmem?
- Neboj sa, ak bude medved bude aj hovno.
-----
Ale vaznejsie - vcera, predvcerom? bol incident s medvedom, ked zranil cloveka. Ak si dobre pamatam tak to bol polovnik, teda clovek skuseny. Urcite poznal mnozstvo teorii, co robit pri strete ani jedna mu nepomohla.
Skratka bol v zly cas na zlom mieste. Ako ta sudkyna s malym dietatom v kociku na priechode v Kosiciach. Nikto nedebatoval o povoleni odstrelu vodicov velkych terenakov.
Triki nerob paniku. lto ma pravdu, zmensuje sa im teritorium a ubuda potravy, preto chodia blizsie k obydliam ludi a snoria. Stretov je malo, medvede su plache, jedina prevencia je dat o sebe vediet.
Polovnici este doporucuju (pri utoku) hdit pred seba batoh i bajk a odbehnut aspon za par stromov. Medved strati pach a je mozne, ze pridrbe bajku 2-3 rany a pojde prec. Utek s bajkom je nerealny, kedze vacsinou sa nachadzas na ceste, ktora nie je kolmo dole. Musel by si skutocne zbehnut dole prudkym ubocim, avsak to by mal problem aj skuseny downhilak, tkze sa mozno dolames po par metroch.
a ešte si tak skúste predstaviť aký dlhý by ten kopec musel byť aby ste si spravili "nedostihnutelný" náskok
je ale jasné že to je teritoriálne, jednak sa im zmenšuje priestor a ešte im občas aj ich revír neprekročitelne rozdelia napr dialnicou takže to nieje zmenšenie ale rovno rozdelenie na polovicu..
no ani samotni polovnici a lesnici nepoznaju presny pocet, ale tri tisicky to urcite nebudu, to je skutocne velke cislo, ak by sme spocitali plochu, na ktorej by sa zmestil tebou uvadzany pocet medvedov, tak to by bolo 3000x40=120 000 km2, t.z. takmer 2,5 x vacsia plocha ako je Slovensko. To by muselo znamenat, ze medved by uz bol asi v kazdom parciku
napr.: http://www.ebay.com/itm/Coghlans-Coghlans-Bear-Bell-with-Magnetic-Silencer-Blue-Red-Yellow-Silver-NEW-/251046959754?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item3a73909a8a
Maju to v kazdom outdoorovom obchode - v BA Ti ich snad netreba menovat, osobne si myslim, ze to ma asi taky efekt ako power balance naramok
to ma tiež napadlo že ťa "predbehne" lenže v tom prípade medveď beží hore kopcom čo je jeho silná stránka a si zas v ... papuli
pekne, len tak pre inšpiráciu, čo si mu zakričal?
ja mam tuto
http://www.trihory.sk/zvoncek-na-medvede-0425.html
nie je az taka hlucna, cize sposobuje iba maly nervovy kolaps
Nad utekanim vobec nepolemizujte. Videl som bezat medveda v dole kopcom, bolo to ovela rychlejsie, ako by som dokazal bezat ja. Vacsinou su tie kopce mierne, takze nebude mat problem. Navyse v prudkom zraze nemate sancu ani vy.
a aby ste uz neboli polepeni az za usami, tu su statistiky:
Prehľad známych prípadov útoku medveďa na človeka v oblasti Krivánskej Fatry
1967 - Poľovník - Medveď vyrušený pri uhynutom jeleňovi
2000 - Poľovník - Vodiaca medvedica zastrelená skôr, ako stihla poľovníka zraniť
2001 - Strážca NP - Dostal sa do tesnej blízkosti skalného brloha. Početné poranenia spôsobil pád, medvedica strážcu neporanila.
2005 - Poľovník - Pri hľadaní zhodov sa dostal do tesnej blízkosti brloha. Pri lezení na strom mu medvedica zahryzla do nohy.
2005 -Poľovník - Pri sčítaní poľovnej zveri sa dostal do tesnej blízkosti medveďa. Početné poranenia si vyžiadali dlhodobejší pobyt v nemocnici.
2007 - Poľovník - Pri čakanej na diviaky v okraji kukuričného poľa zaútočila vodiaca medvedica v okamihu, keď prechádzala s mladými popod strom, na ktorom sedel poľovník
Z uvedeného prehľadu vidieť, že obeťami boli výlučne ľudia, ktorí aktívne navštevovali okolitú prírodu a pohybovali sa v miestach pre verejnosť neprístupných. Za obdobie 40 rokov je teda známych 6 prípadov, v jednom z nich k poraneniu poľovníka ani nedošlo.