Rozborka po par mesiacoch jazdenia. Orech zatesnujem vazelinou a ako vidiet tak to ma zmysel. Na naboji vidno, ze vazelina je vnutri stale biela. Preventivne som po par sezonach aj vymenil zapadky a pruziny. Na "rapkac" som uz tradicne pouzil namiesto vazeliny olej nech to ma ten spravny zvuk. No nic, otvorim dalsie pivko a idem menit plaste ( bezduse ).
Takze pomerne vela volnych pastorkov bez unasaca. Deviatkove xt kazety su trochu setrnejsie. Nastastie tieto zarezy su len esteticky problem.
Inak moj najstarsi hope ma uz vyse 8 rokov a stale povodne loziska. Jedine, co sa menilo boli koncovky, osky a orech, ale aj to len kvoli zmenam standardov. Pruziny aj zapadky sluzili cely cas bez problemov. Aj ked je mozne, ze tvoj ma za 4 roky viac km ako moj za 8 rokov.
Tolko nenajazdim zas. Okolo 2500km a 60k vyskovych rocne. Ja som chytil tu blbu seriu kde boli nekvalitne loziska. Tie som menil po par tyzdnoch a uz aj chrcali. Zato tie v orechu idu stale krasne. Zapadky som menil len preventivne a tie povodne vyzeraju rovnako ako nove.
Ahojte
Mám podobný problém. Neviem dať dole orech. Koleso je Syncros XR2,5 z 2015r, náboj je tiež pôvodný Syncros/DT Swiss 12/142. Orech na jedno pretočenie ťukne 24x. Čo to je za typ netuším. Dal som dole akurát zátky, pod nimi sú hneď ložiská. Z jedného som dal dole prachovku, lebo je zablokované, bol som zvedavý koľko je v ňom bordelu. Oska je zvnútra hladká. Nieje sa čoho chytiť. Podľa videí, by mal ísť orech rukou stiahnuť, ale ani sa nepohne. Skúšal som už všetko možné, aj ho upnúť do zveráka a trhnúť, ale nič, zdvihol som ten 20kg zverák!
Infiela Problém môže byť v tom, ak si mal koleso veľkou silou stlačené v ráme, mohla sa zdeformovať vymedzovacia trubička medzi ložiskami orecha a ložiskami náboja. Alebo si ho dlho nerozoberal, tak ložiská prioxidovali ku oske.
No nerozoberal som to odkedy ho mám, asi 2,5 roka.
Myslíš vymedzovaciu trubičku v 0:40 na videu: https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=iAXhAFgR7n0 Tak to by musela byť poriadne natlačená do ložiskového krúžku.
Inak krajné ložisko (na fotke otvorené) sa na oske voľne otáča, keďže je zablokované. Celý orech má axiálnu vôľu asi 0,5mm, neviem či to už bolo, alebo je to dôsledok môjho pokusu o stiahnutie.
Asi skúsim sťahovák, naskrutkujem do orecha maticu.
Infiela áno presne tú trubičku som myslel. Ak sa ti oska točí v stojacom ložisku, tak už tam asi bude tiež zodratá, kľudne to vyklepni tak ako vraví katko, len asi budeš potrebovať trubku s o niečo menším vonkajším priemerom ako má oska a nejakým vodiacim tŕňom vpredu s rovnakým vonkajším priemerom ako je otvor v oske, aby si ju mohol vyklepávať aj keď bude zarovno s ložiskom orecha. Ale najprv skús tam streknúť medzi osku a ložisko WD-čko a ťahať orech dole s kývaním do strán.
Tak som nakoniec nasunul tri največšie kolieska pastorku, aby som mal za čo držať, zaskrutkoval maticu a osku vyklepal z orecha. A mal si Ja?No! pravdu, tá trubička bola nalisovaná na ložiskovom krúžku, doslova vklinená medzi osku a ložisko, pozri foto. Preto ten orech nešiel voľne von ako mal. Tak som dnes vymenil ložiská v orechu, z tej trubičky som zrazil tie prečnievajúce hrany, ale už je krátka. Bude treba novú, 0,5mm dlhšiu. Po nahodení kolesa a dotiahnutí osky sa kazeta voľne netočí, ide s kolesom.
Veď ju dáva dole z osky za orechom, nevyberá ju z orecha....... ale máš pravdu, je medzi ložiskom orecha a ložiskom kolesa. Vo vnútri orecha je ešte ďalšia, medzi ložiskami orecha.
Už som tak zlisovanú trubku videl, aj som myslel, že Ti ju odfotím, ale asi išla do zberu.
Gratulujem ku demontáži.
mam trochu problem s orechom, ze ide na volnobeh asi trochu tazsie ako by mal, prejavuje sa to tak, ze ak roztocim koleso, a mam prehodene na prvych troch najmensich pastorkoch na kazete, zacnu sa tocit aj kluky
rozmyslam ci to nemoze byt aj tym, ze bike bol uskladneny pod 10C
Kazdopadne, mam cely rovnaky nahradny novy naboj a chcel by som len prehodit orech , ale ani za boha to neviem odkrutit s imbusom. Skusal som aj stary, aj novy, proti hodinovym rucickam a bud som slaby, albo neviem
Neviete v com moze byt problem? A moze byt problem slabeho volnohehu nizka teplota?
Problém je, že to chcem odkrútiť z náboja bez kolesá. Len sa bojim, že ho prílišným stlačeným vo zveraku zničim. (Samozrejme dám tam hliníkový plech medzi to)
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ake kazety si pouzival, ze mas tak orypane drazky?
Inak moj najstarsi hope ma uz vyse 8 rokov a stale povodne loziska. Jedine, co sa menilo boli koncovky, osky a orech, ale aj to len kvoli zmenam standardov. Pruziny aj zapadky sluzili cely cas bez problemov. Aj ked je mozne, ze tvoj ma za 4 roky viac km ako moj za 8 rokov.
Mám podobný problém. Neviem dať dole orech. Koleso je Syncros XR2,5 z 2015r, náboj je tiež pôvodný Syncros/DT Swiss 12/142. Orech na jedno pretočenie ťukne 24x. Čo to je za typ netuším. Dal som dole akurát zátky, pod nimi sú hneď ložiská. Z jedného som dal dole prachovku, lebo je zablokované, bol som zvedavý koľko je v ňom bordelu. Oska je zvnútra hladká. Nieje sa čoho chytiť. Podľa videí, by mal ísť orech rukou stiahnuť, ale ani sa nepohne. Skúšal som už všetko možné, aj ho upnúť do zveráka a trhnúť, ale nič, zdvihol som ten 20kg zverák!
Vie mi niekto poradiť, kde by mohol byť problém?
Vďaka
Myslíš vymedzovaciu trubičku v 0:40 na videu: https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=iAXhAFgR7n0 Tak to by musela byť poriadne natlačená do ložiskového krúžku.
Inak krajné ložisko (na fotke otvorené) sa na oske voľne otáča, keďže je zablokované. Celý orech má axiálnu vôľu asi 0,5mm, neviem či to už bolo, alebo je to dôsledok môjho pokusu o stiahnutie.
Asi skúsim sťahovák, naskrutkujem do orecha maticu.
Už som tak zlisovanú trubku videl, aj som myslel, že Ti ju odfotím, ale asi išla do zberu.
Gratulujem ku demontáži.
mam trochu problem s orechom, ze ide na volnobeh asi trochu tazsie ako by mal, prejavuje sa to tak, ze ak roztocim koleso, a mam prehodene na prvych troch najmensich pastorkoch na kazete, zacnu sa tocit aj kluky
rozmyslam ci to nemoze byt aj tym, ze bike bol uskladneny pod 10C
Kazdopadne, mam cely rovnaky nahradny novy naboj a chcel by som len prehodit orech , ale ani za boha to neviem odkrutit s imbusom. Skusal som aj stary, aj novy, proti hodinovym rucickam a bud som slaby, albo neviem
Neviete v com moze byt problem? A moze byt problem slabeho volnohehu nizka teplota?