Kategórie
Bike-techServis vidlíc, tlmičov a teleskopických sedloviek # údržba # vidlica # tlmič # oprava # poradenstvo # náhradné diely # technické otázky # servisovanie
mam otazku, kolko vas priemerne stoji servis vasho (vzduchoveho) Fox tlmica a kde si ho davate servisovat? Ja ho musim zaslat priamo do Slovkolexu pretoze potrebujem vymenit jeden diel aby som si ho mohol servisovat neskor sam, ale ta cena ma celkom dviha zo stolicky (108 Euro).. Hadam to bude jednorazova investicia.
resp. ak by mal niekto doma pokazenu/zlomenu dhx 5, odkupil by som ju na nahradne diely
posledný komentár: 17. 8. 2025 o 12:31
savings RockShox Vivid Ultimate RC2T Standard tlmič, 230 x 65 mm
579 €
savings
MOC 909 €
Akcia -21% RockShox Vivid Ultimate RC2T Standard tlmič, 230 x 62.5 mm
589 €
-21%
MOC 919 €
-30% RockShox Deluxe Ultimate RCT Trunnion tlmič, 205 x 60 mm, OEM
329 €
-30%
MOC 469 €
-9% RockShox SIDLuxe Ultimate RL 3P Standard tlmič pre Specialized Epic Evo, 190x45 mm
455 €
-9%
MOC 569 €
Akcia -14% FOX Float DPS Trunnion Remote Up Factory PTL SV EVOL tlmič, 165x45 mm
509 €
-14%
MOC 649 €
savings RockShox Super Deluxe Ultimate Flight Attendant RC2T tlmič, 185x55 mm
709 €
savings
MOC 1 049 €
-19% RockShox 200 hod/1 rok servisná sada pre tlmič Super Deluxe
53,99 €
-19%
MOC 66,99 €
Akcia -31% RockShox Pike/Pike DJ Solo Air A1 servisný kit, 200 hod/1 rok
50,99 €
-31%
MOC 91,99 €
Mam LL380 Deluxe+ a kupil som MM320 Super Deluxe Ultimate. M pruzenie som prerobil na L1 - zatial prve testy vyzeraju, ze to bude OK, ale okrem toho, ze som to poskladal podla dokumentacie (za pomoci tlmica na nahradne diely), mi nieje uplne jasne, ako by sa to malo spravat.
M Pruzenie ma vyrazne viac shims ktore blokuju prietok oleja ako L alebo L1 (nepocitam spacery na doplnenie spravnej vysky celeho stacku). Ked som skusal M, tak som sa nedevel dostat za polovicu zdvihu, teraz to ide uz smerom k 3/4 az celemu.
Ale ma to tak byt?
Nieje tam nieco co som si nevsimol, alebo by som mal vediet?
Mozem mat kombinaciu M rebound a L1 damping?
Pokial je to nevyuzitie celeho zdvihu (pri tvojom style jazdenia pri spravnom sagu/tlaku), tak by sa to malo riesit primarne tokenmi vo vzduchovej komore. Odobrat pokial tam nejake este su.
Ano, ciel upravy bolo nevyuzitie celeho zdvihu a hlavne som povodne chcel nechat ten novy ako bol, cize na M, ale zistil som, ze zrazu vyuzijem este menej zdvihu ako predtym napriek tomu, ze mam rovnaky tlak, rovnaky sag, rovnaku vzduchovu komoru, cize logicky prave tento tune je to, co to ovplyvnuje. Teoreticky by pri HSC mal tune L ist lahsie do zdvihu ako tune M.
Videl som aj nejake pekne grafy a videa, kde zopar ludi hovorilo, ze ked vymenili povodnu tlmic za novy na M (nie OEM sa v principe predava iba M) , tak sa bike spraval inak. Ale viac ako ludom z youtube by som veril niekomu kto takuto upravu uz naozaj robil a vie ako sa to spravalo / malo spravat.
Jeden z obrazkov je napriklad tu:
Celý zdvih tlmiču ale pokiaľ nerobíš skoky, prípadne drsné enduro nedosiahneš pri doporučenom SAGu, budeš ho musieť podfúknuť. Prípadne ako uvažuješ správne preskladať kompresiu z M do L - dosiahneš vyššiu citlivosť a väčšie zanáranie.
Ad fox a large volume can - fox ho ponuka preto, lebo defaultne ich tlmice maju pomerne vyrazne mensiu pozitivnu komoru ako RS a teda aj dosahuju vyssie kompresne pomery a teda fox tlmice su v priemere progresivnejsie ako RS..
Pokial ide o RS a megneg, ten len zvacsuje negativnu komoru a to je to posledne co teraz mato potrebuje
matko001 kolko pls vazis a co jazdis ked vies s M tune-om dosiahnut len cca 50% zdvihu? Pride mi to trocha zvlastne, kedze Spectral zas nie je nejako extra moc progresivny ram (30%)..
btw, Deluxe a SD na Spectrale najlepsie pracuju medzi 25% az 30% sagu
Skúsil som teraz ten L1 tune okolo domu a robí to presne čo som čakal - krásne citlivý pri zo skončení z obrubníku alebo pokuse o bunny hop a zároveň LSC pri 9 klikoch z 11 úplne akurátny.
Mám na tom naozaj len pár kolečiek okolo domu, takže len prvé dojmy.
Ešte sa dostanem na trail, nech to naozaj vyskúšam, ale aj tu pri "skákaní" pred domom som bol už na 3/4 zdvihu ale úplne mäkké maximum, čiže fajn.
https://youtu.be/cdFIhktgmOE
Potreboval by som z 190x50mm vyrobiť 185x45mm (keďže takýto tlmič na pružine sa zohnať neda)
https://nsmb.com/articles/sr-suntour-durolux-36-boost-eq-fork/
https://www.mtbiker.sk/bazar/komponenty/vidlice-a-tlmice/tlmice/337440/rock-shox-monarch-rt-debonair-200x57-novy.html
teda ešte ten dvojpolohový (open/lock), nie RT3 čo sa predáva teraz (open/lock/pedal). Ja osobne som celopero nikdy nemal tak sa nevyznám. Tlmič ako taký funguje. Problém je páčka, ktorá po 1-2 odpruženiach sama skáče z z otvorenej polohy do zatvorenej. Páčka je na dotyk úplne voľná, nekladie žiadny odpor. Ak ju prilepím nejakou páskou v otvorenej polohe, tlmič funguje. Odniesol to do miestneho servisu kde mu povedali že to je na repas a že to bude stáť okolo 250eur. Tak by som rád počul názor od vás, v čom by mohol byť problém, pretože sa mi zdá, ako laikovi, že taká "prkotina" by nemala stáť 250eur keď tlmič ako nový sa predával do 200eur.
Ešte predtým možno skúsiť, či nie je problém len v indexovaní (skrutka, pružinka a gulička tlačiaca na vačku a tým robí a drží "polohu" páčky)