Čau borci.Potrebujem radu, poprípade vaše skúsenosti.Dnes som si všimol jednu vec.Keď nahodím zadné koleso do rámu, normálne zatiahnem na rychloupínaku a skúšam, či koleso nie je voľné, tak vždy cítim takú jemnú vôľu...je to naozaj málo, ale lezie mi to na nerf keď som dal dolu koleso, tak všetko je OK nie je cítiť žiadnu vôľu v náboji, či konusy, alebo oska, ale je voľná trošku kazeta...takže, koleso nahodím naspäť-zatiahnem-skúšam a výsledok ten istý...je stále cítiť ako keby "vôľu" ,ale jakmile čo i len trošku stupím na pedál tak to prestane...neviem si to vysvetliť, ale môže to robiť práve kvôli ten voľnej kazete ? Dík za rady
...ale mne proste nejde do hlavy len to, že ako je možné, že vôľa je v jednom mieste a keď ju aj cítim a jemne stupím na pedál, tak to prestane...taktiež aj keď zhodím koleso dole z bajku tak neni cítiť žiadnu vôľu v konusoch, či oske či v hocičom inom.... :/
Skús toto: otoč cajgel hore kolesami. Chyť koleso po stranách oboma rukami a pokývaj (nemusíš silno, že budeš hýbať celým bicyklom a oškreš si sedlo ). Ak si necítil vôľu, tak koleso opäť pootoč o 1/8 - 1/4 obrátky, opäť ho chyť oboma rukami po stranách a pohybmi do strán opäť skús. Ak vôľa je, znamená, že je vôľa v ložiskách. Keď je koleso odmontované z bicykla, tak tú vôľu prstami pri kývaní s oskou nemusíš cítiť.
Ak je vôľa "len" vo voľnobežke, je to OK. Ak v ložiskách (kužeľoch), treba ich jemne pritiahnuť alebo rozobrať a zistiť, či nie sú poškodené.
ja viem, ale nie je to na fest neboj len on bol zrejme menej namazaný, alebo tam bola v tom gumovom lôžku taká suchota, že išiel naprd koleso zatiaľ drží dnes som spravil 80 km po horách a pohode
oživím trošku chcem sa spýtať...niekto mi povedal, že to tak môže, iný zasa že nie na zadnej kazete môže byť vôľa aj napriek tomu že je to DT kolo pretože niekto mi spomínal, že to robia len shimana, že tam je to normálne...no robí mi to na DT-čku...a ževraj by nemalo nejaké rady ?
na shimane sa vôľa orecha vymedzuje desatinovými podložkami, a nie vždy je tá medzera na guličky presne nastaviteľná, tak je lepšia mierna vôľa v orechu ako keby si mal guličky stisnuté...........
DT robí viacej typov nábojov, niektoré čisto na ložiskách, niektoré kombinované.
Rád by som sa k tejto téme vyjadril, aj keď po také dobe. Mám úplne nový pevný bajk (najazdených 100 - 120 km) s kazetou NX 11-50 na klasickom orechu. Vymieňal som plášte a po nahodení kolies (obe sú na pevnej osi) som trošku nastavoval dorazy prehadzovačky, nakoľko reťaz občas chodila za krajné pastorky. Pri zloženom kolese som si všimol, že kazeta sa na náboji, resp. na orechu máličko nakláňa, resp. pri pomykan rukouí cítiť malú vôľu, ako tu opisoval jeden z vás (nepamätám si meno). Nebude táto pohyblivosť príčinou problémového radenia? Navyše mi reťaz pri otočení pedálmi dozadu padá z najväčšieho pastorka. Mám sa s tým zmieriť len preto, že je to údajne vlastnosť mnohých systémov 1 x 12? Občas človek zatočí pedálmi dozadu, buď mimovoľne, aby na chvíľu uľahčil nohám, alebo pri nastavovaní pedálov počas rozjazdu v stúpaniach...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
pretoze orech je na naboji a nie naopak
Ak je vôľa "len" vo voľnobežke, je to OK. Ak v ložiskách (kužeľoch), treba ich jemne pritiahnuť alebo rozobrať a zistiť, či nie sú poškodené.
DT robí viacej typov nábojov, niektoré čisto na ložiskách, niektoré kombinované.