cavte idem menit komplet ložiská na ráme giant reign, a by ma zaujimalo ci je to mozne vymenit aj doma na kolene alebo to treba dat do servisu. Ci sa tie loziska z rámu daju nejako setrne vytiahnut a ci sa daju dat nove v pohode dnu.
posilnený týmto videom na mtbikeri https://www.youtube.com/watch?v=ckq6fCqBeak som sa pustil do servisu náboja na zadnom kolese. po rozobraní konštatujem, že kónusy to už majú za sebou. rozumiem tomu správne, že alebo kúpim nové kónusy alebo to celé viem vymeniť za nejaké priemyslové ložisko? je to obyčajný náboj na QR shimano M475. aké parametre by malo mať to ložisko? tu som narazil na videjko, kde to chlapík tak robí, alebo sa v tom len nevyznám? https://www.youtube.com/watch?v=em4dQAOOrY4&t=223s
Ak sú ložiskové dráhy v náboji v poriadku, žiadne viditeľné poškodenie, kúp nové kónusy a guličky, namazať, poskladať a nastaviť. Hento video s výmenou za priemyselné ložiská by som nebral vážne, to je iný level "bastardenia".
Osku sa mi nakoniec podarilo vybit drevenym klatikom a kladivom loziska su rozbite maju velku volu...su tam 3ks a medzi nejake klzne puzdro ako to vylisovat a nalisovat?
To jedno mozez opatrne vyklepat a potom tie dve za pomoci zavitovej tyce a podloziek vylisovat. Daj si ale pozor lebo si mozez velmi lahko poskodit tie hlinikove vlozky kde su ulozene loziska, obzvlast tam kde su dve za sebou.
Dobre to ide s takymto kladivom.
Krytka prezije, ale lozisko bude menej chranene. Tiez sa mi podarilo raz takto odlomit z krytky, ale jazdil som na tom. Nove zlozenie nestoji tak vela...
Tak som konečne odhalil odkiaľ ide pukot teda aspoň myslím, každopádne je to jazditelne kým zoznam nové ložiská či? Natlačil som ho vazelinou a mimo pukania sa ako tak točí a keďže to je zadná stavba tak snáď to nebude až taký problém.
za tie velke kvalitne daš do 20 male budeš časom aj tak meniť, zober sadu a odložiš male na výmenu po sezone.
nove ložiska treba vždy dotlačiť vazelinou, dlhšie vydržia
Ake loziska kupit do kolies s oznacenim: Bontrager alloy, utesnené ložiská, alloy axle, 6-bolt, Boost110, 15 mm pevná oska;Bontrager alloy, seal? Zvládnem to aj sam? Dik
7čkové ložiská sú s uhlovým kontaktom(tiež sa im hovorí Cup&Cone, po našom Miska&Kónus), tie majú vôlu už z dôvodu konštrukcie. Tieto ložiská treba montovať v správnej orientácii, a následne nastaviť správny preload.
Preload je predpätie, tlak, ktorý vzniká pri priťahovaní osky, ktorá prechádza ložiskami. Keď sa pozrieš na ložisko z oboch strán, tak zistíš, že na jednej strane je vnútorný krúžok ložiska pri prachovke tenší, ako na druhej. Tlak preloadu musí ísť zo strany s väčšou hrúbkou vnútorného krúžku. Endurá 7903MAX, ktoré mám doma, majú rôzne farby prachoviek, a modrá strana ide smerom dnu, čierna von.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
To jedno mozez opatrne vyklepat a potom tie dve za pomoci zavitovej tyce a podloziek vylisovat. Daj si ale pozor lebo si mozez velmi lahko poskodit tie hlinikove vlozky kde su ulozene loziska, obzvlast tam kde su dve za sebou.
Dobre to ide s takymto kladivom.
Dá sa to kúpiť samostatne podľa rozmerov alebo nemám vymýšľať a je to rozumná cena? V podstate my stacia len tie najväčšie ostatné sú v norme.
Dik.
nove ložiska treba vždy dotlačiť vazelinou, dlhšie vydržia
https://www.mtbiker.sk/shop/servis-a-trening/mazivo-a-oleje/vazeliny-pasty/shimano-vazelina-premium-100-g-dura-ace.html?gclid=CjwKCAjwieuGBhAsEiwA1Ly_nU043ub0ABauXhuzeUw1OueB9Mg0AnhxOODl-VeFIWgi2ytpYr8UnxoCwYYQAvD_BwE
Asi by som nemal miešať tie vazeliny či?
Dik.