Urbar je podielove vlastnictvo (kazdemu clenovi patri cast kazdeho stromu, ale nema v lese plochu, ktora by patrila len jemu).
Trochu sa mýliš, urbár nie je žiadny komunizmu, fungovalo to už za prvej republiky československej... Ako člen urbáru mám na katastri presne zameraný môj kus lesa, lúky, poľa, ktorý som dobrovoľne dal do správy urbáru a mám to zapísané na liste vlastníctva. Urbár by sa mal (môj áno) starať o zveľaďovanie spravovaných pozemkov, ich hospodárne využívanie. Člen urbáru (podielnik) má nárok na podiel z výnosu z hospodárenie - buď vo finančnej forme, alebo v naturálnej - podľa toho ako sa podielnici dohodnú.
Samozrejme, môže sa stať, že pri vystúpení z urbáru mám namiesto urastených stromov rúbanisko, prípadne mi pozemok pretína zvážnica.Samozrejme, po čase sú na rúbanisku mladé stromčeky, zvážnica po pár rokoch nepoužívania je zarastená.
Ale na druhej strane, vďaka dobrému hospodáreniu mi každý rok pribudne na účet pár sto eur, bez toho, aby som zobral do ruky sekeru a vstúpil do lesa.