Ja by som rad vedel naco takyto clanok u nas ked sa jedna o severoamericky trh a zjavne este aj o kamenne predajne...lebo neviem co este moze byt lacnejsie, ako ked napr velke nemecke eshopy predavaju skladove zasoby Sram-u snad za svoj nakup, pretoze surne potrebuju cash-flow.
No ono to nie je také tragické pre tie eshopy. Npr. módne značky (výrobca, nie konečný predajca) pracujú bežne s maržou 90%.
Ľudia si myslia, že kúpia handry so 70% zľavou a ako ten obchodník prerobil. On pritom stále zarobil. Kupujem Sportful bežne za 30% MSRP. Viac ako 50% MSRP by som za to nedal.
Komponenty na
bicykel sú na tom podobne. Výrobcovia bicyklov nakupujú
komponenty za diametrálne odlišné ceny ako kupujeme v eshopoch. A tie nemecké alebo aj britské eshopy pracujú s inými maržami ako bežná malá predajňa alebo lokálny eshop.
Npr. nový Trek Domane SL6 Etap má MSRP Ł5100. Ešte nie je v predaji a už ho niektorí ponúkajú za Ł4800, takže žiadne vypredávanie skladu. A k tomu ti ho dajú na splátky s nulovým úrokom až na 48 mesiacov. O tie úroky sa podelí predajca s finančnou spoločnosťou. Tie firmy ako PayPal npr. ponúkajú bežne splátkový predaj s úrokom 10 - 15%. Neviem na akých úrokoch sú oni dohodnutí, ale ak počítam 5%, za 4 roky zaplatí Ł500. Takže zľava Ł300, úroky Ł500, musí ho kúpiť, zmontovať, platí dopravu k zákazníkovi a musí na tom slušne zarobiť.
Ten eshop má na tom
bicykli maržu možno aj 25%. A to je konečný predajca.
Samozrejme môže to financovať čiastočne aj dovozca. Kto akým podielom tieto predajné akcie a obrovské zľavy financuje netuším. Ale nie je to zúfalá snaha o cash.