V téme by sme sa mohli podeliť o skúsenosti s pestovaním a s odrodami, recepty, pochváliť sa úrodou, atď.
Prikladám teda na úvod pár fotiek z nášho pestovania z posledných pár rokov. Okrem priamej konzumácie papričky sušíme a drvíme, tento rok sme skúšali prvý krát variť omáčku (jedna várka ochutená slivkami, jedna marhuľami), používam ako dresing.
Minulý rok po zbere som si začal mini-projekt, 3 rastliny som zrezal, presadil do malého koflíka a momentálne sa ich snažím dostať do bonsajovej podoby, ale s bonsaimi nemám iné skúsenosti, tak zatiaľ len tak poskromne
Tuším v 2013-tom sme mali asi 5-6 rastlín Morugy, od toho sme potom upustili, to som rozdával dlho po všetkých známych aj neznámych
Tak ja sa snažim moc nepresádzať,z pareniska do 0,5L kelimkov,potom keď tak ešte rozsadím po jednom a už tak ostávaju do konca,bud záhrada alebo terasa.
Je to akosik dosť, keby niekto chcel dačo budem musieť popredať (koncom apríla, TT, PN, BA) zoznam keď tak pošlem do správy.
Už som videl reklamu na substrát v Mountfielde, tak budem musieť nabehnúť 😉
Zasielka prisla, Dakujem!
To tam mas vsetko ostre?
Keby si mal aj sadenice Huge Bell, mal by som zaujem...
Zasielka prisla, Dakujem!
To tam mas vsetko ostre?
Keby si mal aj sadenice Huge Bell, mal by som zaujem...
Hej všetko pálivé, tu som nesadil, nebude miesto, tento rok nechávam polovičku záhrady ležať s hnojom a kompostom. Niekde vyžšie v komentoch je zoznam, čo my vyrástlo.
Do pareniska islo 24 semienok Habanero Red, vyklicilo a po predsadenie do 0.4l prezilo 20ks.
Z 24 ks Jamican Red vzislo asi 10, do presadenia prezili 3 ks. Tie co pokapali jednoducho rastli a jedneho dna zoschli (nie vsetky naraz).
Po presadeni do 0.4l najrv pokapali Jamaicany, v rozpati asi 2 tyzdnov. Habanera rastu, ale postupne odkapavaju tiez. Z povodnych 20 kusov je zivych 7 ks, ostatne zakapali. Zhruba jeden za tyzden, najdem zvesene listy, po par dnoch uz len mrtvolka.
Vsetky maju rovnaky substrat vysievaci z Lidl, rovnako vody (obcas polievaju deti, takze vsetky dostanu az moc ) z rozprasovaca, su spolu na okne (ked pecie davam ich dalej od okna), jednoducho uplne rovnake podmienky.
Napada niekoho z vas prosim, co robim zle ? Povodne som sa bal, komu tolko plantov rozdam, teraz budem rad ak mi prezije aspon jedna, co pojde na balkon...
Vodu maju raz za den, postrekovacom rovnomerne po celej ploche, pocitovo aby to bolo vlhke cele, ale neplavalo.
Takze zaver je hlina, trocha hnojiva, vybrat zo substratu, neznicit korene a presadit do tej hlinenej zmesi ?
Ale nakoľko substrát to je mŕtve bez živín tak hneď ako je to možné ich presádzam do 0,5L pohárikov do klasickej zeminy, ani neprihnojujem zozačiatku, až keď sú naozaj "pevné" a je vidieť, že ten pohárik je im už "malý" na životný priestor a idú pomalšie tak dávam trochu hoštického hnojiva. Ale osobne nehnojím pokiaľ sú čerstvé priesadky v pohárikoch, hnojivo by ich mohlo spáliť. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi nechytili aj najmenšie najslabšie priesadky v zemine. Presádzal som tak koncom marca možno 100 korienkov a ani jeden nezahynul. Do pohárika ich dávam pekne po pároch a tak pôjdu aj do foliovníka.
Takže záver by som povedal, skúsiť ich presadiť, ak majú v pohode korienky tak by to mali zvládnuť a uchytiť sa... Ak budeš dávať zeminu tak by som to nehnojil hneď spáliš to... treba im proste dopriať to čo je prirodzené - zemina... Chémia až následne na podporu... Ak však majú uhnité korienky alebo sú moc vysilené, je možné že presádzanie nezvládnu, to je otázka na tunajších odborníkov, ja som len amatér, neviem ako najlepšie zachrániť slabé kusy...
PS: budúci týždeň sa budem zbavovať prebytku za nejaké tie €. Keď tak SZ.