§15 (1) Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy. Pri jazde v pripájacom jazdnom pruhu alebo v odbočovacom jazdnom pruhu sa smie vpravo predchádzať aj vozidlo idúce v priebežnom jazdnom pruhu.
§55 (5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.
a o tých chodcoch a športovcoch zasa hovorí §52 osobitné ustanovenia o chodcoch
Toto ustanovenie mám v hlave, viem ho odcitovať. A každému vodičovi MHD, ktorý je nervózny z toho, že si ho cyklista dovolil pred križovatkou obísť sprava ho odverklíkujem s patričným komentárom. Už sa mi stalo, že ma kvôli tomu busák vytlačil na obrubník.
ale na našich cestách to nie je moc bezpečné, keďže to veľa ľudí nepozná, že to cyklista môže a pri slovenskej samonasieracej povahe ho tým rýchlo vytočíte, lebo ego dole, keď si ho nejaký cyklista dovolí obehnúť a ešte sprava...
k tým motorokám, myslím že sa to tu kedysi rozoberalo a hentaká jazda medzi pruhmi je v niektorých štátoch USA dovolená pri kolónach resp. pomalej súbežnej jazde..
u nás aj keby to bolo dovolené, tak je to zasa čistý hazard ako s tými cyklistami vyššie, nikdy nevieš kedy ti nejaký komplex otvorí dvere alebo ti tam schválne strčí predok...
Dnes sa mi stalo neuveriteľné - na Račianskom myte v smere na Trnavské som prichádzal po pravej strane stredného jazdneho pruhu (pravý je odbocovaci) a vyzeralo to, ze neprejdem lebo v pravom stal bus a medzera nalavo od neho bola úzka. Keď tu zrazu vodic hnedého BMW sam od seba posunul auto dolava aby som mohol prejst dopredu. Zamaval som a poďakoval.
PK445CC...strieborne (?) Punto. Ak dotycnu mladu pani poznate, skuste jej vysvetlit, ze novy cyklopruh od Vajnorskeho kruhaca smerom k Zlatym pieskom je CYKLOPRUH. Nie dalsi pruh pre auta. Odteraz sem budem pisat ECV aut ktore si zapamatam, uz len kvoli tomu, aby som si ulavil. Pretoze ma to vytaca, aki su vodici dementni a myslia len na svoje auta a seba. Je tam novy cyklopruh a okamzite po nom zacali chodit auta. A co je paradox? Velku cast z nich tvoria SUV a offroady - pritom v normalnom pruhu cesta vobec nie je nejak dramaticky rozbita - vytlky tam nie su, len par zaplat.
Ale co uz, ked tadial jazdia aj vodici MHD.
perez - to zverejnovanie ECV som tu chcel robit aj ja, ale v tom strese blizko smrti si to takmer nikdy nezapamatam, a tak nemam ziadne.
co sa tyka cyklopruhu, tak napis tym co ho spravuju, nech tam osadia zabrany.
plus tip fízlom, nech tam blizko stoja a vyberaju.
frajerkinej znamej otec postrelil chlapika(neviem co bolo v pozadi. obaja podnikatelia vraj sa mu vyhrazal utokom na rodinu) a vyfasoval 15 rokov. Takze 6 rokov za zabitie mi pride ako vtip.
6 rokov je výsmech, ale v podstate je to jedno aj tak basa z neho lepšieho človeka nespraví... ale tak doživotný zákaz viesť akékoľvek vozidlo by som mu dal rozhodne
Jezus nechcem rozoberat temu umysel neumysel, islo mi skor o to ze keby dotycneho zabil tak by dostal pravdepodobne menej a rodina by bola vo vacsom bezpeci ako je momentalne.
Nauc sa citat. zt0350 porovnaval neumyselne zabitie vodica Octavie s pokusom o vrazdu v pripade otca znamej jeho frajerky.
Nauc sa rozmyslat. Uz sest rokov je malo za zrazenie toho cyklistu, a nie to este sa bavit o sposobeni nehody s nasledkom smrti, kde umyselne porusil dopravne predpisy co sposobilo nehodu. To ako to posudzuju sudy je ten paradox na ktory narazal zt0350.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
§55 (5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.
a o tých chodcoch a športovcoch zasa hovorí §52 osobitné ustanovenia o chodcoch
edit: si ma predbehol
k tým motorokám, myslím že sa to tu kedysi rozoberalo a hentaká jazda medzi pruhmi je v niektorých štátoch USA dovolená pri kolónach resp. pomalej súbežnej jazde..
u nás aj keby to bolo dovolené, tak je to zasa čistý hazard ako s tými cyklistami vyššie, nikdy nevieš kedy ti nejaký komplex otvorí dvere alebo ti tam schválne strčí predok...
Ale co uz, ked tadial jazdia aj vodici MHD.
co sa tyka cyklopruhu, tak napis tym co ho spravuju, nech tam osadia zabrany.
plus tip fízlom, nech tam blizko stoja a vyberaju.
http://praha.idnes.cz/ridic-chtel-postrasit-cyklistu-zabil-jineho-ridice-soud-benesov-p8h-/praha-zpravy.aspx?c=A170323_162356_praha-zpravy_pku
Pride ti vrazenie do toho cyklistu v tom pripade ako neumyselny cin?
Nauc sa rozmyslat. Uz sest rokov je malo za zrazenie toho cyklistu, a nie to este sa bavit o sposobeni nehody s nasledkom smrti, kde umyselne porusil dopravne predpisy co sposobilo nehodu. To ako to posudzuju sudy je ten paradox na ktory narazal zt0350.