Tak som si narýchlo našiel: napr. enduro motorka Yamaha wr125x za 4200 euro váži 137 kg. Cena: 31 euro/kg. A napr. enduro bicykel Canyon Spectral AL stojí 2000 euro a váži 13 kg. Cena: 154 euro/kg.
Produkty sú porovnateľné. Dve gumové kolesá, hliník, podobné použitie, takže neporovnávam jablká s hruškami. Na motorku treba určite omnoho viac práce na jej vyhotovenie ako na bicykel.
Napriek tomu kilo bicykla je 5x /500%/ drahšie ako kilo motorky.
Myslím, že kamarát Fero má pravdu.
posledný komentár: 24. 3. 2023 o 3:04
Mozno ze islo o tento clanok...
KDO S KÝM A PROTI KOMU, ANEB JAKÁ JE BUDOUCNOST KONCERNŮ?
https://mtbs.cz/clanek/kdo-s-kym-a-proti-komu-aneb-jaka-je-budoucnost-koncernu/kategorie/servis
šak drvivá väčšina ľudí tú na fóre sme len konzumenti bike priemyslu, máme to ako koníčka a skôr do toho sypeme peniaze ako by nás to živilo, živí nás poväčšine iný biznis... tak je úplne jasné, že do tejto problematiky vidíme úplne menej, ako keď je niekto priamo z cyklopriemyslu... na to sú tu aj tieto diskusie aby sa človek niečo nové dovzdel a nie aby každý jeho príspevok musel vykazovať nejaké exaktnú 100% pravdivú informáciu..
Hrubá marža na kus. Robil som vo firme kde sme mali hrubú maržu 90%. Železiarsky tovar z Indie.
Je to ale jedno. Som si to pozrel a pravdu máš. Dedukoval som z tých cien nesprávne. Hrubú maržu dealerov bicyklov som odhadoval do 25% a ono to je až 50%. To korešponduje s tým, koľko stojí nový model a koľko stojí po roku vo výpredaji. Predpokladal som ale, že tam to reguluje dovozca a funguje niečo ako ochrana skladu. Ale zdá sa, že to je celé v réžii predajcu. Takže slušnú vatu tam majú eshopy aj na bicykle.
Miesanie hrušiek s jablkami
Pocet vyrobenych motoriek modelu Yamaha Nmax som nenasiel, ale miliony ich nebudu...
Iste, zopar casti bude prepouzitelnych medzi modelmi, no argument zostava nevyvrateny/nespochybneny.
Celkom by ma zaujímalo,aká suma ostane na predajni,ak niekto kúpi ten cesťák za 10 000 eur
Celkom by ma zaujímalo,aká suma ostane na predajni,ak niekto kúpi ten cesťák za 10 000 eur
No marža sa zvyčajne uvádza v % a predajca ti ju asi neprezradil. Pri bicykli za 6k predajca istotne nebude mať maržu 9.5 % . To fakt myslíš vážne? Ale dá sa to jednoducho nájsť dnes na Google. Hrubá marža dealerov je cca. 35 - 50%. Dá sa to spočítať aj zo zliav. Drahšie bicykle majú logicky nižšiu maržu. Asi si treba naštudovať čo je marža, hrubá marža, zisk...To je zložité na vysvetlenie v tomto vlákne. Dnes som sledoval debatu "odborníkov" na TA3 kde sa museli poučovať, čo je marža a že niečo ako obchodná prirážka neexistuje.
Takže ak môj píspevok na mtb bude oznažený ako ofernzívny, je v poho. By ma urazilo ak nie
Sa rozum zastavuje aké kktiny dokážu dnes servírovať potenciálnym voličom.
Nie som ekonóm, túto logiku si rád nechám vysvetliť.
Kukol som stranku, krasna vidlica, aj tlmic moze byt. Ceny ale asi len na poziadanie
Zaujimalo by ma, kolko to cca stoji, lebo toto sa da velmi dobre porovnat , aj tlmic, aj vidlica je porovnatelna.
https://www.buxur-service.com/en/products/reiger/
Joe70: logicky - obchodne prave, ked je bajk drahy, jeho cielovka su ludia, ktori maju peniaze a tym padom vyryzujes vyssiu marzu
Teoretická marža 10% (aby sa lepšie počítalo), nerátajme DPH
Predajca A predá 20 bicyklov po 300 E, ostane mu 600 E
Predajca B predá za rovnaký čas 1 bicykel za 10 000 E, ostane mu 1 000 E
Predajca A sa viac narobí, potrebuje väčšie skladovacie a predajné priestory, možno aj na pomoc zamestnanca, má vyššie náklady na dopravu od výrobcu na predajňu, a tak ďalej a tak podobne... Okrem toho lacné bicykle sa viac kazia, takže aj mechanika na predpredajný servis a záručné opravy. Takže aby prežil, potrebuje minimálne maržu vo výške 20%.
Zjednodušené, ale asi to pochopíš...
Inak, kedysi na začiatku 90-tych rokov som sa tiež najprv čudoval, keď nám nejaký U.S. poradca vysvetľoval, že na lieky má byť iná percentuálna marža na acylpirín za korunu a iná na liek za 100 korún, má byť degresívna. Po krátkom vysvetlení na príklade som to pochopil.
No to sa ťažko vysvetľuje ak nie si ekonóm a máš ekonomické znalosti ako sk minister financií
Predajca A predá 20 bicyklov po 300 E, ostane mu 600 E
Predajca B predá za rovnaký čas 1 bicykel za 10 000 E, ostane mu 1 000 E
Predajca A sa viac narobí, potrebuje väčšie skladovacie a predajné priestory, možno aj na pomoc zamestnanca, má vyššie náklady na dopravu od výrobcu na predajňu, a tak ďalej a tak podobne... Okrem toho lacné bicykle sa viac kazia, takže aj mechanika na predpredajný servis a záručné opravy. Takže aby prežil, potrebuje minimálne maržu vo výške 20%.
Zjednodušené, ale asi to pochopíš...
Inak, kedysi na začiatku 90-tych rokov som sa tiež najprv čudoval, keď nám nejaký U.S. poradca vysvetľoval, že na lieky má byť iná percentuálna marža na acylpirín za korunu a iná na liek za 100 korún, má byť degresívna. Po krátkom vysvetlení na príklade som to pochopil.
A kam patri situacia?:
Cas = napr. 3 mesiace
A preda nie 20 ale 50ks po 300€ a B preda stale len 1ks? Na 50ks/3mes, pri fingujucich supply chain budes mat realne priestory aj pocet zamestnancov cca rovnaky ako na ten 1ks...
Tzv economy of scales?
Pri tych fixnych nakladoch by som to nevidel take jednoche. Nechces predsa skalkulovat odpisy z drahych foriem na vyrobu karbonovych ramov do lacnejsich hlinikovych modelov ,tym by si ich neumerne predrazil a naopak vylacnil tie drahe . Formy sa odpisuju v podobnom biznise v DE 48 mesiacov ,co zhruba zodpoveda 1 cyklu vyrobku.Podobne to moze byt s ostatnymi fixami-naklady na vyvoj ,drahsia montazna hala a pod.
Sorry ale že nie si ekonóm som nemyslel ako urážku.
Balenie a skladanie bicykla si asi nikdy neúčtuje predajca zvlášť. Niekedy si účtuje poštovné. Veľkí internetoví predajcovia majú zvyčajne aj kamenné predajne.
Marža záleží istotne aj od značky. Trek predáva bicykel za Ł5k a Cube bicykel s podobnou výbavou predáva o 30% lacnejšie.