niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: 20. 10. 2025 o 16:43
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
https://powersports.honda.com/motorcycle/scooter/pcx/specifications
Btw, pozdravujem istych ludi, co sa rozvuluju ze ake drahe su biky a motorky ake lacne. No, "babeta" za 4+k
pretože následná otázka je čo keď idem mimo mesta? vráti sa mi ten luxus vlastníctva 2 a viac áut? (na jednej strane bude menšia spotreba ale zároveň navyše poistka, servis, pneumatiky, parkovné ktoré sa zavádza všade..)
ano, toto bol len taky vypocet z hlavy, ked som cakal na MHD a pozoroval auta, kde v kazdom sedel 1 clovek, ktoreho v tom velkom aute bolo sotva vidno
ja teda jazdím mimomesto, ale rovnaký princíp, autom som za 32min v práci, autobusom 75 min, + na cestu domov odchádza o 15min po skončení prac. doby.
a rovnako sa vozím aktuálne sám, na velkom aute.. mne by sa tiež páčil malý elektromobil aj mám na to ideálne podmienky (viem nabíjať na dome aj v práci), ale finančne sa to za žiadnych podmienok neoplatí.
už len cesta domov je rodina
na to by ti na FB niekto kto bol na sluzobke v Amsterdame viac ako tyzden odpisal, ze tam je to uplne normalne na bicykli, tak preco nie MHD. A mal by to tak robit kazdy.
To, že vlastním auto/bicykel, neznamená, že budem auto/bicykel používať na každý jeden dopravný výkon. Skrátka keď idem sám a neleje, tak idem na bicykli. Keď veziem ľadničku, tri deti a k tomu rodiacu babku o barliach do pôrodnice na kopci a ešte k tomu leje ako z krhly, tak idem autom.
A medzitými dvoma príkladmi je tisíc iných situácií a problémom je, že väčšina obhajcov individuálnej automobilovej dopravy ich nerozlišuje.
A to sa týka aj elektromobilov. Skrátka ak mi elektromobil nevyhovuje, tak si ho nekúpim. A ak mi vyhovuje, tak si ho kúpim. Elektromobil nie je univerzálne ani horší ani lepší ako spalovacie auto. Skrátka tie dve veci sú určené na rozdielne použitie v rozdielnych situáciách. Je fakt, že tie podmienky sa v čase menia a dané situácie sa stále viac a viac prekrývajú, ale ešte nejakých 25 rokov nikto nikoho netlačí do kúpy elektromobilu, ak sa mu/jej nehodí.
Veľký vplyv tu majú sociálne aj tlačené média, ktoré potrebujú sledovanosť a preto úmyselne alebo algoritmicky podporujú ten flame-war a ľudia im naletia, Slováci osobitne.
nebudem sa znižovat na tvoju úroveň, z toho som už vyrástol
Sorry, som sa pomýlil, písal som to popri inej práci...
Koniec predaja spalovacích motorov je v roku 2035, takže 11 rokov.
To rozhodne bola haluzna argumentacia.
Ked davas argumenty, tak davaj rozumne. Ked davas haluze, tak sa nestvi, ze si z teba ludia urobia srandu. Neni to v zlom.
Ten gigacasting skutocne povazujem za problem. Pokial su totalky Tesiel (BEV) castejsie, tak sa to prejavi v cene poistenia.
Argument pre to som nasiel v clanku na medium.com, len ten tu neviem prelinkovat. Ale nieco som nasiel aj tu:
https://www.moneygeek.com/insurance/auto/electric-vehicle-insurance-costs/
Tu sa hovori, ze ceny poistenia BEV a beznych aut su uz zhruba rovnake.
Pri teslach su vsak ceny poistiek vyssie. Samozrejme model S a X su ovela drahsie, ale mozeme cenovo porovnavat model 3 alebo Y s Ioniqom, ID-4 alebo Kiou Soul. Aj tam je Tesla drahsia.
V niecom bude Tesla pre poistovne drahsia. Ja si myslim, ze su to dosledky gigacastingu. Kludne ma oprav, len to vyargumentuj rozumne.
pozrel som napr. aj proti hyundai kona lokalne poistky a stale su vyssie, ale ten rozdiel nieje myslim az tak velky, 36-144€/rok.
'tesla 3 standard range' vs 'kona 64kWh comfort' vs 'kona 64kWh premium' cena za mesiac
zakladne pzp: 22€ 19€ 19€
pzp+nejake zakl pre svoje auto (vlamacka/pocasie...): 38€ 29€ 32€
all risk: 66€ 54€ 56€
No a preco pisem, napadla ma 1 vec - neviem ako su bezne neautorizovane servisy pre teslu. Nepochybujem, ze kopu veci (hlavne okolo elektriky) sa ludia neodvazia ani na inych el autach davat mimo autorizaku, ale tipol by som si, ze teslu je hodne tahsie dat opravit mimo autorizak. Ruka v ruke s tym pojde potom aj nahlasovanie skod asi - lacne opravy si ludia radsej spravia sami, ako by si mali nulovat/znizovat beznehodove roky, ovsem v autorizovanom servise aj mala oprava moze stat hodne vela - a ak sa s teslou moc inam nechodi, tak aj male (ale drahe) opravy si ludia viac budu nahlasovat v poistovniach. Ci sa moc mylim?