Synovi som poskladal bike na vozenie. Pouzite kolesa DT SWISS XR 10 pochadzaaju z mojho Scott Sparku a zadne koleso na os X12-142. Kedze synov ram vyzaduje klasicky QR, riesil som to pomocou adapterov. Pred par dnami pocas opravy defektu v terene som natrafil na zaujimavu vec. Kazeta spolu z orechom sa zosunula z osky. Defekt som opravil a vsetko funguje normalne. Doma mi to nedalo rozobral som znova zadne koleso a zistil som ze orech nie je nijako zaisteny na oske. Na cestaku aj na Sparku mam Mavicky kolesa a tam je orech dotiahnuty oskou. Pravdou je ze pouzity adapter z X12-142 na QR je domackej vyroby aj lahko vytiahnutelny. To je jedine co ma napadlo, ze keby bol tesnejsi voci oske tak by sa ani orech s kazetou nedal tak lahko stiahnut. Mate niekto skusenosti s udrzbou takychto kolies. Myslim ze naboj na tychto kolesach je DT 370. Oznacenie XR 10 je preto ze DT Swiss vyraba sady kolies pre Scott pod ich oznacenim.
a čo by si z toho zistil, že za koľko to "kámoš" s CNC vyrobí...nič.. ja nikomu nekážem to kupovať, len sa smejem na tom, že to stálo 36 €, doma som to pilníčkoval, aby to sedelo a nakoniec som ušetril, lebo to stálo 8 €...paráda...
Tam nejde len o "nejaké CNC". Tam ide aj o použitý materiál (nemôže to byť "železo" (alias ČSN 11600)), ktorý sa nedá úplne ľahko zaobstarať a jeho cena tiež neni 0,80€/kg, o presnosť jeho opracovania, o ďalšie spracovanie (kalenie, nitridovanie, apod). Potom treba urobiť aj výstupnú kontrolu a nie pomocou plastovej lupy, ale radšej niečoho kategórie Alicona (a také prístroje stoja X*10e4 € ).
Predtým to treba vyvynúť a to je tiež kua drahé.
Preto čínska napodobenina nedosiahne kvalitatívne parametre originálneho precízneho výrobku a preto bude vždy podstatne lacnejšia.
PS. pochopiť to môžu len ľudia, ktorí sa buď priamo zúčastňujú vývoja (hocičoho), alebo doňho aspoň vidia. Ostatní vidia len pultovú cenu s DPH...
tag]katko[/tag] a Polo že takmer rovnako ? 36T sa tu predával za cca. 80€. Z Číny bol za 38€. A mňa stál 8€ . Pilníky môžem použiť aj na ďalší ratchet. Mne sa práve naopak zdá, že za kus želiezka platiť toľko je choré.
Inak do ratchetu by som už nešiel (moc rachotí, musí sa častejšie mazať a aj koleso je viac brzdené pri nepedálovaní oproti 3. západkám ). Nechal som sa zlákať mať niečo moderné.
DT Swiss patrí k tichým nábojom čo som rád, ale pravda nešiel by som do 36T, ale ideál je 18T alebo 24T. Mazať ho stačí aj raz ročne (ale ja ho prečistím aj 2x ročne napriek tomu, že ešte nikdy v ňom nebol bordel), brzdenie žiadne (možno v zime, ale to stuhnú všetky náboje). U mňa ratchet víťazi čo sa týka hlučnosti, jednoduchosti a servisovateľnosti. Aj keď ešte uvidím čo vydrží odľahčený 24T ratchet v 240s náboji.
milos21 nevedel som že existuje aj 24T. Lebo 36T je o dosť hlučnejší ako 18T. No môže to byť aj tým, že ten môj je pravý číňan.
Tú moju kritiku treba brať s rezervou. Roky som jazdil a aj jazdím kónusove Shimano náboje. Ale vždy pár mesiacov po kúpe som ich musel komplet rozobrať (aj freehub s miliónom guliek) a doladiť vôle / vypodložkovať. Pri rozborke orecha som vždy mazal aj tie 3 západky. Potom bol orech úplne tichý (ozaj nič nepočuť ). Potom je pokoj aj na pár rokov, alebo kým bajk neutopím
Určite je DT lepšie poriešené na veľké namáhanie, ale pre to moje XC jazdenie je to zbytočné.
Na DT som už riešil výmenu jedného ložiska. Počet ložísk a ratchet je poznať aj na väčšom odpore kolesa: keď roztočím Shimano, tak sa krúti 3 aj 4 minúty. Na DT je to do 20 sekúnd.
DT Swiss ratchet neni len tak kus zeleza,v ruke je citit jak je to tazke. Tie hrany na zuboch su tenke, to musi bych extremne dobry matros a extremne presne vyrobeny. Uvidime, ci vam vydrzi .. lebo ja by som povedal, ze original sice je 2x drahsi, ale vydrzi 3x tolko Su veci, ktore ma zmysel kupovat od Cinanca, su veci predrazene, ale su veci, kde ma zmysel investovat .. no, budeme mudrejsi o skusenosti tak za 2-3 roky.
edit: material je jedna vec, ale cim presnejsie sa opracovava, tym je to drahsie .. extremne presne frezy a sustruhy su brutalne drahe.
DT Swiss ratchet neni len tak kus zeleza,v ruke je citit jak je to tazke. Tie hrany na zuboch su tenke, to musi bych extremne dobry matros a extremne presne vyrobeny. Uvidime, ci vam vydrzi .. lebo ja by som povedal, ze original sice je 2x drahsi, ale vydrzi 3x tolko Su veci, ktore ma zmysel kupovat od Cinanca, su veci predrazene, ale su veci, kde ma zmysel investovat .. no, budeme mudrejsi o skusenosti tak za 2-3 roky.
edit: material je jedna vec, ale cim presnejsie sa opracovava, tym je to drahsie .. extremne presne frezy a sustruhy su brutalne drahe.
...neviem či to je extrémne dobrý materiál (určite áno oproti čínskym replikám), ale ako som písal mne sa ulomili dva zuby, neviem ako je to možné,ale stalo sa
Na cinskej by sa mozno zlomil cely ratchet /ale cinancov nemozem podcenovat, mozno maju ten isty matros/ .. nemas fotku , ako to vyzera ? Co presne a kde sa ulomilo.
milos21orechy Shimano sa robia aj z 2 západkami a celkom držia. Tak máš ešte 15 rezervných zubov
Ešte k tomu 3-hod. pilnikovaniu: trvalo to preto tak dlho, lebo aj ten ZTTO číňan použil nejaký tvrdší materiál. Teda ma to aj potešilo, že to nešlo tak ľahko.
Ale bola aj druhá možnosť. Menil som 18T za 36T na úplne novom náboji. Keby som 1/2 roka počkal, tak by sa to trocha vydralo a všetko by šlo OK.
milos21: sa mi zda, ze vsetky zuby maju na hornej casti malicky kusok opotrebovania. Inak tieto ratchety su citlive na volu v loziskach, tam kde ine systemy su v pohode, rozbite , alebo s volou loziska tuna sposobuju rychle opotrebenie tejto casti, po vymene lozisk potom nasleduje vymena aj tohto.
Mám jednu otázku ohľadom DT swiss orechov a ich koncoviek či sú navzájom kompatibilné (rovnaké) koncovky na XD, shimano 8,9,10,11, a poprípade Micro spline orech?
Konkrétne mám jeden set kolies na DT 350kach kde je XD orech s koncovkou na “rýchloupinák” a či je tá istá koncovka aj na shimano orech. Chcem vymenit XD za klasiku shimano orech a či treba aj novú koncovkou, alebo bude stačiť tá z XD.
Ďakujem za info
milos21: sa mi zda, ze vsetky zuby maju na hornej casti malicky kusok opotrebovania. Inak tieto ratchety su citlive na volu v loziskach, tam kde ine systemy su v pohode, rozbite , alebo s volou loziska tuna sposobuju rychle opotrebenie tejto casti, po vymene lozisk potom nasleduje vymena aj tohto.
To je viditeľné len na fotke, voľným okom v podstate nebolo nič vidieť. Kolesá vôľu nemali, ale ložiská v náboji už neboli 100%, keby som ich mal, tak by som tento rok už plánoval výmenu...
podarilo sa niekomu dat dole krytky na prednom naboji 350, 15mm os - nemozem ich za nic dat dolu. ako na to? na videach to len vylupnu no mne to nejde ani ked to taham kliestami.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Predtým to treba vyvynúť a to je tiež kua drahé.
Preto čínska napodobenina nedosiahne kvalitatívne parametre originálneho precízneho výrobku a preto bude vždy podstatne lacnejšia.
PS. pochopiť to môžu len ľudia, ktorí sa buď priamo zúčastňujú vývoja (hocičoho), alebo doňho aspoň vidia. Ostatní vidia len pultovú cenu s DPH...
Chceš teda naznačiť, že ratchet ozubené kolieska sú podstatne náročnejší na vývoj a výrobu ako vývoj a výroba XT RD-M8000 https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/prehadzovace/mtb-10-11-12-prevodov/shimano-xt-rd-m8000-sgs-prehadzovacka-11-sp.html alebo celého náboja XT FH-M8000 CL https://www.mtbiker.sk/shop/kolesa-a-rafiky/naboje/mtb-kotucove/shimano-xt-fh-m8000-cl-zadny-naboj-32-dier.html ?
No to asi nie.
Tak teda je tu niekto strojár, čo by sa vyjadril ? Nech vieme, aké marže majú firmy.
Inak do ratchetu by som už nešiel (moc rachotí, musí sa častejšie mazať a aj koleso je viac brzdené pri nepedálovaní oproti 3. západkám ). Nechal som sa zlákať mať niečo moderné.
DT Swiss patrí k tichým nábojom čo som rád, ale pravda nešiel by som do 36T, ale ideál je 18T alebo 24T. Mazať ho stačí aj raz ročne (ale ja ho prečistím aj 2x ročne napriek tomu, že ešte nikdy v ňom nebol bordel), brzdenie žiadne (možno v zime, ale to stuhnú všetky náboje). U mňa ratchet víťazi čo sa týka hlučnosti, jednoduchosti a servisovateľnosti. Aj keď ešte uvidím čo vydrží odľahčený 24T ratchet v 240s náboji.
Tú moju kritiku treba brať s rezervou. Roky som jazdil a aj jazdím kónusove Shimano náboje. Ale vždy pár mesiacov po kúpe som ich musel komplet rozobrať (aj freehub s miliónom guliek) a doladiť vôle / vypodložkovať. Pri rozborke orecha som vždy mazal aj tie 3 západky. Potom bol orech úplne tichý (ozaj nič nepočuť ). Potom je pokoj aj na pár rokov, alebo kým bajk neutopím
Určite je DT lepšie poriešené na veľké namáhanie, ale pre to moje XC jazdenie je to zbytočné.
Na DT som už riešil výmenu jedného ložiska. Počet ložísk a ratchet je poznať aj na väčšom odpore kolesa: keď roztočím Shimano, tak sa krúti 3 aj 4 minúty. Na DT je to do 20 sekúnd.
No DT Swiss 350 Straightpull vyzerajú krásne
...neviem či to je extrémne dobrý materiál (určite áno oproti čínskym replikám), ale ako som písal mne sa ulomili dva zuby, neviem ako je to možné,ale stalo sa
Ešte k tomu 3-hod. pilnikovaniu: trvalo to preto tak dlho, lebo aj ten ZTTO číňan použil nejaký tvrdší materiál. Teda ma to aj potešilo, že to nešlo tak ľahko.
Ale bola aj druhá možnosť. Menil som 18T za 36T na úplne novom náboji. Keby som 1/2 roka počkal, tak by sa to trocha vydralo a všetko by šlo OK.
MarKac80: som zvedavy aj celkovo na ZTTO naboje
Konkrétne mám jeden set kolies na DT 350kach kde je XD orech s koncovkou na “rýchloupinák” a či je tá istá koncovka aj na shimano orech. Chcem vymenit XD za klasiku shimano orech a či treba aj novú koncovkou, alebo bude stačiť tá z XD.
Ďakujem za info
zistenie správneho náboja (orecha) pre konkrétny typ kolesa - https://www.dtswiss.com/en/support/conversion-charts/rotor-kits-mtb-shimano/
dovozca značiek DT Swiss, Onza Tires, Sunn Bikes - http://www.bottico.cz/
To je viditeľné len na fotke, voľným okom v podstate nebolo nič vidieť. Kolesá vôľu nemali, ale ložiská v náboji už neboli 100%, keby som ich mal, tak by som tento rok už plánoval výmenu...