Synovi som poskladal bike na vozenie. Pouzite kolesa DT SWISS XR 10 pochadzaaju z mojho Scott Sparku a zadne koleso na os X12-142. Kedze synov ram vyzaduje klasicky QR, riesil som to pomocou adapterov. Pred par dnami pocas opravy defektu v terene som natrafil na zaujimavu vec. Kazeta spolu z orechom sa zosunula z osky. Defekt som opravil a vsetko funguje normalne. Doma mi to nedalo rozobral som znova zadne koleso a zistil som ze orech nie je nijako zaisteny na oske. Na cestaku aj na Sparku mam Mavicky kolesa a tam je orech dotiahnuty oskou. Pravdou je ze pouzity adapter z X12-142 na QR je domackej vyroby aj lahko vytiahnutelny. To je jedine co ma napadlo, ze keby bol tesnejsi voci oske tak by sa ani orech s kazetou nedal tak lahko stiahnut. Mate niekto skusenosti s udrzbou takychto kolies. Myslim ze naboj na tychto kolesach je DT 370. Oznacenie XR 10 je preto ze DT Swiss vyraba sady kolies pre Scott pod ich oznacenim.
lubo_j: sa mi nezda, ze 2x tazsie by mali byt, ale tak nemal som v ruke, len sa mi nezda, ze by to lozisko malo 7g. SS su odolne voci korozii. Asi ak nejazdis pri mori, tak klasika by postacila.
Eh, zle som to napisal Esteze si sa ozval. Enduro ako znacka nie, mal som na mysli MAXy , lebo tie pouzivam do capov Tak beriem spat. Kvalitu lozisk enduro inde posudit neviem.
ja som si teraz nieco nacital o loziskach kedze idem menit vo vahadle... MAX su loziska ktore maju maximalny pocet guliciek a su bez klietky, vdaka tomu su vhodne na maximalne zatazenie prave do vahadiel..kde sa nerata s potrebou plneho pohybu.
Cize tieto loziska sa nehodia do Stredu alebo do kolies kedze by ti kradli Watty.
Dalej volnost pohybu ovplyvnuje typ priruby/tesnenia... na vahadlove loziska su ziadane tie s maximalnou tesnostou a s kontaktom kedze by mali najmenej prepustat vodu.
..pri Enduro bearings je to LLU typ lozisk.
LLB je tesnenie ktore dovoluje lozisku tocit sa volnejsie na ukor tesnosti. Teda vhodne skor do stredov a nabojov.
Nejdem ta opravovat, lebo otazka nestoji ci dobre/zle, je to vec preferencie. Ak pouzijem bezkontaktne tesnenie, tak mi lozisko odide (zhrdzavie) po mesiaci jazdenia v blate skor ako sa stihne znicit. Potom radsej kupim najlacnejsie za 3 ecka a budem ho viackrat do roka vymienat. Alebo kupim drahsie kontaktne, ktore vydrzi dlhsie a ten Watt na MTB mozem ozeliet.
Naopak na cestaku pouzijem bezkontaktne, pretoze jazdim v suchu a pri 30km/h sa mozem hrat s kazdym Wattom usetrenym navyse.
Este doplnim, ze kazda znacka ma oznacenia ine a aj sposob kontaktneho tesnenia ma viac kategorii.
Mám taký "malý" problém s kolesami DT Swiss XM 1700:
Pri každej otáčke mi koleso vydá zvuk, ako keby som mal v dezéne pneumatiky zaseknutý kamienok.
V servise zistili, že to robí ráfik v spoji. Niečím spoj ráfika namazali a vyše roka (cca 4000 km) bol pokoj, no teraz sa problém objavil o5 a (rovnako ako predtým) je čoraz hlasitejší.
Problém sa prejavuje na oboch kolesách.
Stretol sa s tým niekto a vedel by mi poradiť, ako, kde a čím namazať spoj ráfika?
Z vonku ráfika spoj vizuálne ani neviem nájsť a z vnútornej strany mám bezdušovú pásku, ktorú v servise určite dolu nedávali (originál DT Swiss).
Nemal by niekto skusenost alebo by netusil, co by mohlo sposobovat vakel do strany na novom zadnom naboji 240 exp v kombinacii s 12-rychlostnou Shimano XT kazetou?
Podlozky tenka/hruba su spravne, aj podlozku pod poistnou maticou mam, tak uz ozaj neviem.
Byva este jedna podlozka medzi kazetou a orechom ale to by podla manualov malo byt len pre XTR kazety, u XT by ta podlozka mala byt sucastou kazety.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Dnes som menil rapkac 36 za 54z
Ale na ani jednu z mojich povodnych 3 otazok som zatial nedostal odpoved
- DT 350 predny naboj (rok vyroby 2021) ma tiez loziska 6902? (nasiel som niekde aj info ze 18307, ale neviem ci nejde o starsi model)
- Vidim, ze sa daju kupit "obycajne" a stainless steel DT Swiss loziska. Ak mi nevadi platit viac, su stainless steel lepsie? (hmotnost maju 2 nasobnu oproti standard)
Pytam sa na konkretne tieto 2 druhy:
https://r2-bike.com/DT-SWISS-Bearing-6902-for-180-RW-Hub-240s-RW-Hub-350-RW-Hub
https://r2-bike.com/DT-SWISS-Bearing-6902-for-180-RW-Hub-240s-RW-Hub-350-RW-FR-440-RW-Hub-Stainless-Steel
- Nejaky tip, kde by mi to vedeli v BA do jedneho-dvoch dni prelisovat?
Mám to chápať tak, že žiadne enduro ložiská nie sú vhodné do kolies?
Cize tieto loziska sa nehodia do Stredu alebo do kolies kedze by ti kradli Watty.
Dalej volnost pohybu ovplyvnuje typ priruby/tesnenia... na vahadlove loziska su ziadane tie s maximalnou tesnostou a s kontaktom kedze by mali najmenej prepustat vodu.
..pri Enduro bearings je to LLU typ lozisk.
LLB je tesnenie ktore dovoluje lozisku tocit sa volnejsie na ukor tesnosti. Teda vhodne skor do stredov a nabojov.
zdroj:
https://cycling.endurobearings.com/pages/bearing-basics-1
Cize do kolies by som z Enduro bearings volil nie MAX lozisko a verziu LLB.. ale kludne ma opravte ak sa mylim.
Naopak na cestaku pouzijem bezkontaktne, pretoze jazdim v suchu a pri 30km/h sa mozem hrat s kazdym Wattom usetrenym navyse.
Este doplnim, ze kazda znacka ma oznacenia ine a aj sposob kontaktneho tesnenia ma viac kategorii.
Pri každej otáčke mi koleso vydá zvuk, ako keby som mal v dezéne pneumatiky zaseknutý kamienok.
V servise zistili, že to robí ráfik v spoji. Niečím spoj ráfika namazali a vyše roka (cca 4000 km) bol pokoj, no teraz sa problém objavil o5 a (rovnako ako predtým) je čoraz hlasitejší.
Problém sa prejavuje na oboch kolesách.
Stretol sa s tým niekto a vedel by mi poradiť, ako, kde a čím namazať spoj ráfika?
Z vonku ráfika spoj vizuálne ani neviem nájsť a z vnútornej strany mám bezdušovú pásku, ktorú v servise určite dolu nedávali (originál DT Swiss).
Ďakujem.
Podlozky tenka/hruba su spravne, aj podlozku pod poistnou maticou mam, tak uz ozaj neviem.
Byva este jedna podlozka medzi kazetou a orechom ale to by podla manualov malo byt len pre XTR kazety, u XT by ta podlozka mala byt sucastou kazety.
Takze nasuniem rukou a hotovo, nic sa nedotahuje? Kazeta je utiahnuta.