práve pozerám nový katalóg cube na rok 2014 a taktiez výstavu EUROBIKE. Nenasiel som ziaden full na 26´´ okrem DH bikov. 26´´ HT este sú ale len tie najlacnejsie verzie.
To naozaj 650B a 29´´ su natom naozaj lepsie?
.. ale zatial si ju pod sebou na moje jazdenie predstavit neviem. Negativa pre mna stale prevysuju benefity.
zaujimavé, že aj "eliminator" v JAR išli (skoro) všetci na 29 a ten sa mi teda nezdal MÁLO technický (teda enduro)
(ja viem, vieeem , už to počujem ... marketing..., sponzor..., jazdiš na tom za čo ťa platia ...., bla bla)
ale zasa, keby bolo jasne, že som na 26 (výrazne) lepší (rýchlejší) a môžem byť majster ... TAK neviem .. neviem
Tak prispejem k téme aj v trochu serióznejšom tóne: som výškou postavy mierny nadpriemer a 29nu by som kľudne "utiahol". Na tému rozdielov 26 a 29 prípadne 27,5 vyšlo už toľko textov a je celkom reálne dostať sa k testovacím bicyklom, že každý sa môže v tých výhodách a nevýhodách zorientovať a vybrať si podľa svojich preferencií. Mne osobne vyhovuje práve tá hravosť "prerasteného BMXka" a preto zostanem pri 26kách. A nepochybujem, že je dosť ďalších bikerov, ktorí z podobných alebo iných dôvodov budú zástancami tohoto rozmeru, takže predpokladám, že hoci sa teraz úsilie výrobcov sústreďuje na väčšie rozmery, klasika nevymizne. Tipujem, že istý rozmer kolies bude prevládať v istom type jazdenia (napr. XC-29, AM/FR/DH-27,5/26), a je možné, že sa dožijeme toho, že niektorý model biku bude mať v závislosti na veľkosti rámu aj rôzne veľkosti kolies.
priklanam sa k Djick-ovemu nazoru, tiez som kedysi karbon odsudzoval (tak pred 4 rokmi) ale technologie pokrocili a teraz aj ked jazdim hlinu na dobry karbon nedam dopustit. Podobne to vidim aj pri rozmeroch kolies, mam vysku rovne 2 metre, ale jazdim, a nejaky cas este budem 26" kvoli stylu jazdy. Myslim ze casom presedlam na 27,5 ale este si nejaky cas pockam kym to bude trosku viac dotiahnute k dokonalosti a hlavne vacsia dostupnost komponentov prie tieto nove rozmery.
Ono problematika 26" vs 27.5" je trochu o niecom inom ako 26" vs. 29".
29" nikdy neboli tlacene ako nahrada za 26". Proste to bol tradeoff, kompromis, ktory sa v niektorych situaciach oplatil a v inych zase nie. Podla to ho kdo co a kde jazdi. A tu basnicku kedy su 29" kolesa lepsie, a kedy su lepsie mensie kolesa uz pozna asi kazdy.
Na druhej strane 27.5" je tlacena ako uplna nahrada za 26". Vyhody su minimalne az ziadne. Nevyhody su minimalne az ziadne. Mnohi rozdiel ani nespozoruju. A co sa tyka dostupnosti komponentov, podla toho co vyrobcovia predstavuju a ako to vyzeralo na eurobike by som sa vobec nebal. Nemat 27,5" v ponuke buduci rok bude marketingova samovrazda
Treba uznať,že marketingová masírka je v prípade nového-najlepšieho rozmeru kolies silnejšia,ako keď pred pár rokmi objavili "nový" rozmer 29-er ...
Vôbec im nevadí,že číslo 27,5" je klamstvo,skutočný rozmer by mal byť 27" keďže priemer ráfiku je len o 25 mm viac ako v prípade "starého" rozmeru 26"
Ak sa na tieto nové akože 27,5" ráfiky nasadia plášte od rovnakého výrobcu v rovnakej šírke-napr:2,25 reálne zväčšenie priemeru kolesa bude práve len o tých 25 mm,čo je vlastne necelý palec.
Jazdiť sa na tom bude samozrejme dobre,keďže sa dobre jazdí aj na 26" kolesách ...
Trocha počtov-ráfik akože 27,5" má priemer 584 mm,ráfik 26" má 559 mm,t.j. 584-559=25 : 2,54 =0,984"
Samozrejme tento nový rozmer sa presadí,len poukazujem na to,aký mocná je sila marketingu,že im nevadí uvádzať skreslené fakty.
mne oveľa zaujimavejšie, keď udávaš tie čísla a palce, vždy prišlo, prečo je cestný resp crossový ráfik 28" ale mtb už 29" pri tom istom ISO rozmere 622 mm
Hra čísel a marketingových mágov. Každý nech jazdí na tom, čo mu vyhovuje a bude všetko v poriadku. Hlavne si pred kúpou bicykla v danej veľkosti kolies tento najskôr treba vyskúšať, či sa vám na tom bude dobre jazdiť, nie len si prečítať, aký je "ten" či "onen" rozmer to najlepšie na svete a ostatné sú prežitok. Každému vyhovuje niečo iné, podľa štýlu jazdy, proporcii postavy alebo jednoducho len podľa toho, či sa mu to páči
Hra čísel a marketingových mágov. Každý nech jazdí na tom, čo mu vyhovuje a bude všetko v poriadku....
Pre dakoho len hra "čísel a marketingových mágov", pre ineho aj vlastnych dojmov, ak jazdil ten gear a porovnaval, a pre teba tusim najma hra banalit a fraz, ktore neposunu debatu ani o milimeter
Čudujem sa, prečo sa na takú jednoduchú vec neprišlo skôr, že MTBike s 29" kolesami je lepší. Keby bol nejaký technologický problém s ich výrobou, nepoviem. Ale takto? Je mi to divné. Vývojové strediská veľkých bikefiriem už vyše 20 rokov vyvíjajú kadejaké niekedy aj dosť zložité technologické vychytávky pre horské bicykle, aby postupne po troške zlepšovali ich úžitkové vlastnosti a na takú jednoduchú vec za tie roky neprišli. Že stačí zväčšiť kolesá.
Čudujem sa, prečo sa na takú jednoduchú vec neprišlo skôr, že MTBike s 29" kolesami je lepší. Keby bol nejaký technologický problém s ich výrobou, nepoviem. Ale takto? Je mi to divné. Vývojové strediská veľkých bikefiriem už vyše 20 rokov vyvíjajú kadejaké niekedy aj dosť zložité technologické vychytávky pre horské bicykle, aby postupne po troške zlepšovali ich úžitkové vlastnosti a na takú jednoduchú vec za tie roky neprišli. Že stačí zväčšiť kolesá.
V skratke - bicykle s väčšími kolesami existovali dlho, ale až s nástupom pokročilejších technológií a práve tých vychytávok čo spomínaš sa dostali na úroveň, kedy ich prednosti pre značnú časť bikerov predčia nevýhody.
V skratke - bicykle s väčšími kolesami existovali dlho, ale až s nástupom pokročilejších technológií a práve tých vychytávok čo spomínaš sa dostali na úroveň, kedy ich prednosti pre značnú časť bikerov predčia nevýhody.
A na ktoré pokročilé technológie pre napríklad taký 29" HT sa toľko čakalo, keď sa smiem spýtať? V roku 2004 som mal celoodpruženú Meridu Transmission Elite s inteligentným tlmičom so zdvihmi 120. Vtedy ešte neboli tie pokročilé technológie, aby tá Merida mohla mať 29" kolesá? Ktoré pokročilé technológie a ktoré vychytávky jej chýbali?
A vôbec, takú jednoduchú vec ako koleso kým vynašli tak to trvalo celé veky. A potom trvalo ďalšie tisícročia kým pochopili že ťahaním vozov nemusia trápiť zvieratá, a vynašli takú jednoduchú vec ako motor. Prečo to všetko nevynašli hneď? Fucked Chronos, že sa celé dejiny sveta neudiali naraz.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
zaujimavé, že aj "eliminator" v JAR išli (skoro) všetci na 29 a ten sa mi teda nezdal MÁLO technický (teda enduro)
(ja viem, vieeem , už to počujem ... marketing..., sponzor..., jazdiš na tom za čo ťa platia ...., bla bla)
ale zasa, keby bolo jasne, že som na 26 (výrazne) lepší (rýchlejší) a môžem byť majster ... TAK neviem .. neviem
ČO bude dotiahnuté viac k dokonalosti ???
(duše, gumy, ... ?????)
29" nikdy neboli tlacene ako nahrada za 26". Proste to bol tradeoff, kompromis, ktory sa v niektorych situaciach oplatil a v inych zase nie. Podla to ho kdo co a kde jazdi. A tu basnicku kedy su 29" kolesa lepsie, a kedy su lepsie mensie kolesa uz pozna asi kazdy.
Na druhej strane 27.5" je tlacena ako uplna nahrada za 26". Vyhody su minimalne az ziadne. Nevyhody su minimalne az ziadne. Mnohi rozdiel ani nespozoruju. A co sa tyka dostupnosti komponentov, podla toho co vyrobcovia predstavuju a ako to vyzeralo na eurobike by som sa vobec nebal. Nemat 27,5" v ponuke buduci rok bude marketingova samovrazda
Vôbec im nevadí,že číslo 27,5" je klamstvo,skutočný rozmer by mal byť 27" keďže priemer ráfiku je len o 25 mm viac ako v prípade "starého" rozmeru 26"
Ak sa na tieto nové akože 27,5" ráfiky nasadia plášte od rovnakého výrobcu v rovnakej šírke-napr:2,25 reálne zväčšenie priemeru kolesa bude práve len o tých 25 mm,čo je vlastne necelý palec.
Jazdiť sa na tom bude samozrejme dobre,keďže sa dobre jazdí aj na 26" kolesách ...
Trocha počtov-ráfik akože 27,5" má priemer 584 mm,ráfik 26" má 559 mm,t.j. 584-559=25 : 2,54 =0,984"
Samozrejme tento nový rozmer sa presadí,len poukazujem na to,aký mocná je sila marketingu,že im nevadí uvádzať skreslené fakty.
Rozmer ráfika ozaj nie je 26", 27,5" ani 28" a ani 29".
a nakoniec musi clovek velmi precizne plast vyberat, nasledne ho vhodne nafukat aby mal vobec 26"
ako sa na tom vobec moze niekto vozit
Pre dakoho len hra "čísel a marketingových mágov", pre ineho aj vlastnych dojmov, ak jazdil ten gear a porovnaval, a pre teba tusim najma hra banalit a fraz, ktore neposunu debatu ani o milimeter
No rozumiete tomu?
No rozumiete tomu?
"Technological Advancements Overcome Disadvantages:"
http://twentynineinches.com/2010/01/05/29er-racing-in-2010-bust-or-boom-an-editorial/
A na ktoré pokročilé technológie pre napríklad taký 29" HT sa toľko čakalo, keď sa smiem spýtať? V roku 2004 som mal celoodpruženú Meridu Transmission Elite s inteligentným tlmičom so zdvihmi 120. Vtedy ešte neboli tie pokročilé technológie, aby tá Merida mohla mať 29" kolesá? Ktoré pokročilé technológie a ktoré vychytávky jej chýbali?
A vôbec, takú jednoduchú vec ako koleso kým vynašli tak to trvalo celé veky. A potom trvalo ďalšie tisícročia kým pochopili že ťahaním vozov nemusia trápiť zvieratá, a vynašli takú jednoduchú vec ako motor. Prečo to všetko nevynašli hneď? Fucked Chronos, že sa celé dejiny sveta neudiali naraz.