Tak som si narýchlo našiel: napr. enduro motorka Yamaha wr125x za 4200 euro váži 137 kg. Cena: 31 euro/kg. A napr. enduro bicykel Canyon Spectral AL stojí 2000 euro a váži 13 kg. Cena: 154 euro/kg.
Produkty sú porovnateľné. Dve gumové kolesá, hliník, podobné použitie, takže neporovnávam jablká s hruškami. Na motorku treba určite omnoho viac práce na jej vyhotovenie ako na bicykel.
Napriek tomu kilo bicykla je 5x /500%/ drahšie ako kilo motorky.
Myslím, že kamarát Fero má pravdu.
posledný komentár: 24. 3. 2023 o 3:04
posledný komentár: 13. 6. 2012 o 21:14
https://www.mtbiker.sk/shop/plaste-a-duse/mtb/26/rubena-shield-26x1-75-mtb-plast-drot.html
Gumu na auto za 50€ by som nechcel ani zadarmo. Trochu odveci porovnanie Duves nie?
Mitas Shield 26x1.75" plášť, drôt
12,29 €
Výrobcovia Bicyklov buď majú poriadnu maržu (neporovnatelne vetšiu ako Automobilky) a proste nás odrbavajú lebo vedia že je to naša vášeň a sme ochotní toľko za to zaplatiť.
Alebo Automobilky sú také geniálne že vedia tak lacno vyrobiť nové auto (v porovnaní s novým bicyklom) a ešte mať na tom zisk.
Je normálne aby 10 kilová pneumatika na automobil vyšla na cca 50 Eur ( X násobne viac materiálu) a 400 gr. gravel poenumatika na bicykel 30- 40 Eur?
Tie veci reálne nemajú takú hodnotu len tažia z toho že sme ochotní tolko platiť.
Si prirovnajte pridanú hodnotu oboch "výrobkov".
pockat, to uz tu bolo
kazda forma na lise nieco stoji, kazda vymena za inu formu-dezen znamena prestoj, pocitam, ze na bicykle sa vyrobi omnoho menej plastov ako na auta ale stroje, formy a ukony stoja rovnako.
ja sa az tak neorientujem ale len schwalbe ma dratove a skladacie plaste, rozmery 26"; 27.5"; 29" potom nobby nic, rocket ron, smart sam a tak dale...cim viac typov - tým vacsie naklady lebo sa vyroba "kúskuje"
http://www.maturitneotazky.sk/default/ekonomika/6-trhovy-mechanizmus-dopyt-ponuka-cena
Výrobcovia Bicyklov buď majú poriadnu maržu (neporovnatelne vetšiu ako Automobilky) a proste nás odrbavajú lebo vedia že je to naša vášeň a sme ochotní toľko za to zaplatiť.
Alebo Automobilky sú také geniálne že vedia tak lacno vyrobiť nové auto (v porovnaní s novým bicyklom) a ešte mať na tom zisk.
Je normálne aby 10 kilová pneumatika na automobil vyšla na cca 50 Eur ( X násobne viac materiálu) a 400 gr. gravel poenumatika na bicykel 30- 40 Eur?
Tie veci reálne nemajú takú hodnotu len tažia z toho že sme ochotní tolko platiť.
Si zabil.
vyroba nie je iba o cene za material, suroviny, ale treba zaplatiť vyvoj, testy, pripravky. To všetko sa rozpočítava. Pneumatika na MTB stoji v priemer 25€ (od 12 do 50€), musíš vyrobiť formu. To su naklady. Najprv sa vyrobia funkčne vzorky, testuje sa to. To treba zaplatiť. Panbohzaplat nepoznaju.