Keď už je to fakt nevyhnutné zastať ako chuy, tak človek má byť pripravený vypadnúť z auta okamžite aby mohlo odísť expresne preč, ale to si asi myslím len ja, že zastať tak aby som nikomu nezavadzal.
U nás tiež bežne zastavujú autá rovno na ceste pri gymnáziu a vystupujú deti...je to kúsok od veľkej križovatky, takže ma pravidelne naštvú, ak kvôli tomu "zmeškám" zelenú....asi 30 metrov od toho miesta, kde zastavujú, je parkovisko pred týmto gymnáziom, rovno pred hlavným vchodom... parkovisko je dokonca priechodzie....vojdeš z jednej strany a nemusíš ani sa otáčať a vyjdeš z druhej strany....
Informačný systém modelu cestnej siete: https://ismcs.cdb.sk/ ... tieto údaje sú dostupné aj bez prihlásenia. cez prihlásenie sú ďalšie možnosti pre projektantov, prípravárov, správcov ...
Jednoducho si ťukni na Mapy CDB ... pre bežného človeka je toho tam až zbytočne priveľa informácií
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
a to uz neplati ze pred priechodom mam zastat, rozhliadnut sa ci nieco ide a az potom prejst?
ked polozim nohu na prechod znamena ze vsetci okamzite musia na metri zastat? ja to nevidim tak jednoznacne.
podla mna je to tak fifty - fifty
ked polozim nohu na prechod znamena ze vsetci okamzite musia na metri zastat? ja to nevidim tak jednoznacne.
No je to naozaj dost shady, ale ak je otazka co by mal robit vodic, tak za mna mal jednoznacne spravit vsetko pre to, aby nedoslo k ohrozeniu chodca, t.j. napr. nudzove brzdenie resp. uhybny manever. A mimochodom toto by sa malo udiat bez ohladu na to, ako a kde sa chodec ocitol v smere jazdy (jediny rozdiel je, ze na prechode to riadne znacenom prechode to mal vodic predvidat). Zo skrateneho videa mi ale nie je jasne, ci sa vobec vodic pokusil spomalit, alebo sa rozhodol to ponat systemom "ved to stihnem ked pridam"...
Ale ako sa hovori, vodic je vzdy tak trocha jednou nohou v lochu ...
a to uz neplati ze pred priechodom mam zastat, rozhliadnut sa ci nieco ide a az potom prejst?
Fifty - mrtve dieta, fifty - rozbite svetlo a pokrceny plech?
Presne.
To je tá vec, ktorú stále ešte spoločnosti karpatského typu nechápu. Šofér v aute je operátorom smrtiacej zbrane, to je vyšší imperatív ako pravidlá cestnej premávky.
Keď si video roztiahnete na celú obrazovku, stopnete a čo najviac pretočíte na začiatok, je tam vidno už to auto, konkrétne kapotu, časť strechy a predných dverí, a školáčku s ľavou nohou vpredu na hrane prvého pásu zebry na strane bližšie k chodníku a s pravou nohou vzadu ešte na chodníku. Auto je v tomto zábere, ja odhadujem tak 12 metrov od priechodu a rýchlosť má okolo 50-55 km/h. Školáčka po spustení videa je už rovno v pohybe a kráča na priechod.
Kým školáčka urobí krok pravou nohou z chodníka na koniec hrany prvého pásu zebry a zastavíte video, vidieť, že auto prešlo väčšiu polovicu vzdialenosti, je už len pár metrov pred priechodom, brzdí a vodič sa snaží zrážke vyhnúť vychýlením vľavo. Školáčka napriek tomuto pokračuje v chôdzi.
Pri zastavení videa v čase, kedy už auto prišlo na hranicu priechodu (k zebre, ale ešte ju nezačalo prechádzať), je školáčka v medzere medzi prvým a druhým pásom zebry, z pohľadu na jazdný pruh je v jeho štvrtine na pravej strane v smere jazdy v mieste, kadiaľ autá jazdia pravými kolesami podľa vyjazdených tmavých pásov na ceste. Školáčka aj v tomto momente stále pokračuje v chôdzi.
Keď začína auto školáčku míňať, vstupuje školáčka do druhého pásu zebry a pokračuje v chôdzi.
V momente, keď sa auto nachádza jeho prvými dvomi tretinami na zebre, je školáčka už vedľa auta, vedľa jeho pravých dverí a na druhom páse zebry v tretine šírky jazdného pruhu na pravej strane. Zároveň tu niekde uplynie prvá sekunda z videa. Takže všetko, čo som tu popísal, sa stalo len za jednu sekundu. Potom v chôdzi spomalí, takmer ju preruší, ale pokračuje v nej ďalej.
Zhodnotil by som to, že školáčka sa nepresvedčila, že môže bezpečne prejsť cez priechod a vstúpila na priechod bezprostredne pred idúce vozidlo, pretože auto bolo rozbehnuté a vzdialené približne len 1 sekundu od priechodu. Vodičovi sa našťastie podarilo v tej sekunde zabrániť zrážke reakciou úhybným manévrom. Ak by sa len rozhodol brzdiť bez zmeny smeru, na zabránenie kolízie by to nestačilo. A ak by aj pri vyhýbaní brzdil silnejšie, dostal by sa na priechod neskoršie a školáčka by za tento čas stihla ešte viac prejsť vodičovi pred vozidlo a tak by už vodičovi nepomohla ani zmena smeru.
No hlavne to si bol hodne zhovievavý ak si hento označil za 12 metrov od priechodu.. to je skôr pod 10... od začiatku som mal pocit že tá školáčk tam skočila hoooodne na poslednú chvíľu a toto širšie video to len potvrdzuje..
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Edit: doplnená príloha o majiteľovi a správcovi
OT: prosím Ťa, čo je zdroj tej mapy?
Jednoducho si ťukni na Mapy CDB ... pre bežného človeka je toho tam až zbytočne priveľa informácií
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-na-obchvatu-opavy-se-srazila-tri-auta-zemreli-tri-mladi-lide-40508858
https://www.facebook.com/reel/615176691227595
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/741163-centimetre-od-tragedie-skolacku-na-priechode-len-tesne-minulo-uhanajuce-auto/
https://www.reddit.com/r/czech/comments/1ipzcu2/what_radicalised_you_me/
No je to naozaj dost shady, ale ak je otazka co by mal robit vodic, tak za mna mal jednoznacne spravit vsetko pre to, aby nedoslo k ohrozeniu chodca, t.j. napr. nudzove brzdenie resp. uhybny manever. A mimochodom toto by sa malo udiat bez ohladu na to, ako a kde sa chodec ocitol v smere jazdy (jediny rozdiel je, ze na prechode to riadne znacenom prechode to mal vodic predvidat). Zo skrateneho videa mi ale nie je jasne, ci sa vobec vodic pokusil spomalit, alebo sa rozhodol to ponat systemom "ved to stihnem ked pridam"...
Ale ako sa hovori, vodic je vzdy tak trocha jednou nohou v lochu ...
Fifty - mrtve dieta, fifty - rozbite svetlo a pokrceny plech?
To je tá vec, ktorú stále ešte spoločnosti karpatského typu nechápu. Šofér v aute je operátorom smrtiacej zbrane, to je vyšší imperatív ako pravidlá cestnej premávky.
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/741163-centimetre-od-tragedie-skolacku-na-priechode-len-tesne-minulo-uhanajuce-auto/
Keď si video roztiahnete na celú obrazovku, stopnete a čo najviac pretočíte na začiatok, je tam vidno už to auto, konkrétne kapotu, časť strechy a predných dverí, a školáčku s ľavou nohou vpredu na hrane prvého pásu zebry na strane bližšie k chodníku a s pravou nohou vzadu ešte na chodníku. Auto je v tomto zábere, ja odhadujem tak 12 metrov od priechodu a rýchlosť má okolo 50-55 km/h. Školáčka po spustení videa je už rovno v pohybe a kráča na priechod.
Kým školáčka urobí krok pravou nohou z chodníka na koniec hrany prvého pásu zebry a zastavíte video, vidieť, že auto prešlo väčšiu polovicu vzdialenosti, je už len pár metrov pred priechodom, brzdí a vodič sa snaží zrážke vyhnúť vychýlením vľavo. Školáčka napriek tomuto pokračuje v chôdzi.
Pri zastavení videa v čase, kedy už auto prišlo na hranicu priechodu (k zebre, ale ešte ju nezačalo prechádzať), je školáčka v medzere medzi prvým a druhým pásom zebry, z pohľadu na jazdný pruh je v jeho štvrtine na pravej strane v smere jazdy v mieste, kadiaľ autá jazdia pravými kolesami podľa vyjazdených tmavých pásov na ceste. Školáčka aj v tomto momente stále pokračuje v chôdzi.
Keď začína auto školáčku míňať, vstupuje školáčka do druhého pásu zebry a pokračuje v chôdzi.
V momente, keď sa auto nachádza jeho prvými dvomi tretinami na zebre, je školáčka už vedľa auta, vedľa jeho pravých dverí a na druhom páse zebry v tretine šírky jazdného pruhu na pravej strane. Zároveň tu niekde uplynie prvá sekunda z videa. Takže všetko, čo som tu popísal, sa stalo len za jednu sekundu. Potom v chôdzi spomalí, takmer ju preruší, ale pokračuje v nej ďalej.
Zhodnotil by som to, že školáčka sa nepresvedčila, že môže bezpečne prejsť cez priechod a vstúpila na priechod bezprostredne pred idúce vozidlo, pretože auto bolo rozbehnuté a vzdialené približne len 1 sekundu od priechodu. Vodičovi sa našťastie podarilo v tej sekunde zabrániť zrážke reakciou úhybným manévrom. Ak by sa len rozhodol brzdiť bez zmeny smeru, na zabránenie kolízie by to nestačilo. A ak by aj pri vyhýbaní brzdil silnejšie, dostal by sa na priechod neskoršie a školáčka by za tento čas stihla ešte viac prejsť vodičovi pred vozidlo a tak by už vodičovi nepomohla ani zmena smeru.