Inak, ja to riesim tak, ze proste v mestskej premavke uz vobec nejazdim, a podobnym dilemam sa uplne vyhybam. Cyklistom, ktori su pred podobne rozhodnutia stavani, dochadzaju do prace v centre a pod. vobec nezavidim.
Porusenie zakona je jedno aj druhe, takze z tohto pohladu je to to iste. A po chodniku pred Tescom nemusis ist. Mozes uzatvorenu rozkopanu cestu obist inymi ulicami. To je aky argument, ze ked je cesta uzatvorena, tak mozes porusovat predpisy jazdenim po chodniku? Proste si uvedom, ze nema zmysel tu moralizovat o porusovani predpisov, ked kazdy jeden z nas niekedy nejaky ten predpis porusi. Akoze poukazat na porusenie OK, ale nehrajme sa na to, ze my sme nevinni.
Jezus, vyzeral si ako rozumny chalan ked sme sa naposledy videli.
Fakt chces tvrdit ze zivot ohrozujuca jazda na cervenu v spicke je uplne to iste ako jazda 200m po prazdnom chodniku? Fakt? Ano obidva ukony su porusenie zakona, ale tam konci znamienko rovna sa.
Ja sa snazim moralizovat nakolko v ociach nebajkujucej verejnosti vyvolava vysoku nevrazivost to ked ludia jazdia na cervenu a nie ze jazdia po chodniku. To jazdi vacsina cyklistov, len malo ich najde odvahu ist po ceste s autami. S tym ludia problem nemaju (vzdy sa najde nejaka vynimka). V tvojom kontexte by bolo uplne rovnake (ked to velmi prezeniem) aj to ked pridem do obchodu a postrielam 10 ludi lebo aj to je porusenie zakona. Vidim to tak ze sa to snazis ohybat aby si mal pravdu aku chces ty. Aj tak budem tvrdit ze nie je to iste ked prejdes cez cestu mimo prechod ako ked napr zabijes cloveka, proste nie je.
K tescu, povedz co by si urobil ty, ale tak ze nevies dopredu ze je ta cesta uzavreta, lebo dnes som vedel a isiel som inakadial. Ty by si sa urcite otocil, isiel xy sto metrov, alebo kilometer - dva naspat a vybral inu trasu ano? alebo by si presiel par metrov po chodniku ako vsetci normalni ludia aj ked je to porusenie predpisov ale take co vsetci toleruju vzhladom na situaciu v ktorej sa to odohrava
scarinko:
mozem ist pesi (na bajku) po dialnici ak je 200 metrovy usek bez aut ?
mozes, ale nesmies, ked ti to strach dovoli ist po dialnici....
Tiez zrovnavas dialnicu kde chodia 130 a viac s chodnikom? Naozaj?
nemyslim ze tieto debaty k niecomu pomozu len som chcel apelovat na cyklistov ktori evidentne hazarduju so zdravim tym ze jazdia na cervene a nepozorne popred auta aby to skusili nerobit nakolko potom sa tazko argumentuje ludom co jazdia v tych autach ze cyklisti su dobri a na cestu patria.
Chcel som len povedat, ze pravidla (zakony) su nato aby sa dodrzovali. Ci uz spravne alebo zle zakony. Ak zacnu ludia vymyslat a obchadzat zakony (realita) tak potom to aj tak vyzera !
Najkrasnejsim prikladom podobnej dilemy su semafory, ktore reaguju na senzor a naskakuje na nich zelena len, ked zaregistruju stojace auto. Tieto semafory mnohokrat cyklistu neregistruju, a potom mozes bud 1.) porusit zakon, alebo 2.) cakat kym pride nejake auto a postavi sa za teba, co moze byt kludne 10 minut na niektorych krizovatkach (ehem Harmincova/Lamacska cesta ehem ehem).
no, mas aj legalnu moznost: zosadnut z bicykla, prejst na chodnik a ako chodec prejst na druhu stranu krizovatky
Ľudia, čo odsudzujete porušovanie zákona - treba vám rozlišovať, čo je morálne a zákonné. Nie je to to isté. Na rozlíšenie toho, čo je morálne a nezákonné a zákonné a nemorálne stačí ísť jazdiť do Talianska. Tam rozumejú, že dodržovanie zákona o cestnej premávke je v niektorých prípadoch zbytočné a jazdia nie podľa zákona, ale podľa rozumu. A tým majú menej smrteľných nehôd na auto, ako u nás. Lebo tam neexistujú kkti, ktorí keď im náhodou nedáš prednosť na križovatke(častá vec v hustej premávke, že sa človek musí zmestiť do medzery a vyžaduje to mierne pribrzdenie od auta za medzerou), radšej spomalia namiesto toho, aby ešte pridali a napálili do teba v plnej rýchlosti ako u nás. Neexistuje, že keď ideš na diaľnici a predbiehaš, tak sa za tebou za pár sekúnd dovalí kkt na BMWčku v 180km/h a začne blikať a trúbiť. Vedieť jazdiť neznamená slepo dodržovať predpisy a moralizovať tých, ktorí ich nedodržujú. Lebo aj na ceste s prechodom je možné letieť 50 do križovatky. Človek, ktorý dodržuje predpisy totiž do nej legálne môže vletieť 50 a zmiesť chodca prechádzajúceho cez cestu, ale človek, ktorý vie jazdiť pribrzdí a nespôsobí kolíznu situáciu...
co ma moralka spolocne s kritizovanim vodicov za porusovanie pravidiel na jednej strane, a sucasne obhajovanie jazdy ziletkarov na cervenu ? to sa vola inak - pokrytectvo
Kritizuje sa za nebezpečné porušovanie pravidiel a ohrozovanie. Bezpečné porušovanie pravidiel je niečo iné. Prešiel tú križovatku po krajnici a nikoho tým neohrozil. Tomu hovorím vedieť jazdiť, jazdenie tak, že síce niektoré pravidlá nedodržíš, ale nikoho tým neohrozíš. Zároveň išiel tak o sekundu po tom, ako skočila červená... To je v podstate ešte jazda na oranžovú... Taliani tak normálne chodia, nie je to ani jazda na červenú, ako optimalizácia premávky. Pretože medzi koncom oranžovej v jednom smere a začiatkom zelenej v druhom je aj nejaká tá sekunda prodlevy, zároveň niečo trvá, než sa autá rozhýbu. To narušuje plynulosť premávky. Keď ten jeden - dvaja prejdú ešte medzi tým, ako skočí červená a rozhýbu sa autá v druhom smere, dosiahne sa plynulejšia premávka a v takých dopravných zápchach to šetrí kopec času. Len je treba rozlišovať, kedy je možné takto konať a kedy nie. O tom je potom ten rozum a jazdecký um. Niektoré "smart" semafóry sa dokonca dokážu podľa premávky nastavovať tak, aby tú medzeru medzi červenou a zelenou z druhej strany eliminovali. Holt, niekto má rozum a niekto potrebuje, aby mal rozum semafór za neho.
Práve u nás sa stretávam s obrovským počtom ľudí, ktorí absolútne nevedia jazdiť(hlavne na aute, ale aj na bicykli). A takéto žabomyšie vojny to len dokazujú.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Keď vidím, že nič nejde, prečo nie? Tá stopka aj tak má mať len tú funkciu, aby ľudí donútila spomaliť, lebo našinci sú blbci a do križovatky s daj prednosť v jazde vlietavajú plnou rýchlosťou. Väčšina stopiek je potom úplne nezmyselne umiestnená, prípadne valídna len v určitých hodinách so zvýšenou premávkou.
Napr. tuto táto stopka u nás - https://goo.gl/maps/edJAn5axJKm absolútne zbytočná.
Načo je napríklad štyridsiatka v zatáčke, ktorú bez problémov môžeš na svojom aute r.v. 2017 s ABS a kontrolou trakcie prejsť v kľude šeťdesiatkou? Čo myslíš?
miso2012:
Myslim ze mam uz nieco odjazdene
kludne si tam jazdi 60-tkou aj viac. Je to na tebe. Sam si za seba zodpovedny !!
Problem je ze mozes ohrozit druhych vodicov !!
A je na tebe, aby si vyhodnotil, či, koho a kedy ohrozuješ. Dá sa nedodržovať predpisy a nikoho neohrozovať. Len treba poznať svoje auto a jeho limity, v najhoršom prípade vedieť riešiť krízové situácie. Zároveň to, že máš niečo odjazdené neznamená, že vieš jazdiť
A je na tebe, aby si vyhodnotil, či, koho a kedy ohrozuješ. Dá sa nedodržovať predpisy a nikoho neohrozovať. Len treba poznať svoje auto a jeho limity, v najhoršom prípade vedieť riešiť krízové situácie. Zároveň to, že máš niečo odjazdené neznamená, že vieš jazdiť
V pripade stopky toto neplati, pretoze ta ma iny ucel, ako si ty myslis. A bohuzial prave preto byva tolko nehod, lebo si experti myslia, ze stopka je na to, aby spomalila vodicov. NIE JE!. A rovnako nie je pravda, ze vacsina je nezmyselnych. Sem tam sa to moze stat, ale ti, co si myslia, ze jej ucelom je vodica spomalit maju tento nazor, ze je vacsina nezmyselnych Je sice fakt, ze jazda podla predpisov moze byt nebezpecna, je sice fakt, ze niekedy je lepsie pravidla cestnej premavky porusit, je sice fakt, ze niekedy (mozno aj casto) dodrziavanie predpisov ohrozuje, ale to co pises ty je prilis sebaiste. Povedal by som, ze tu plati porekadlo, tak dlho sa s dzbanom po vodu chodi, az .. dufajme, ze to odnesu len pneumatiky a karoseria Lebo nestaci poznat limity auta. Nestaci ani poznat svoje limity (co si inak nespomenul, ale je to dolezitejsie ako limit auta). Zdaleka to veru nepostacuje. Zial vela ludi to zisti prilis neskoro ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Jezus, vyzeral si ako rozumny chalan ked sme sa naposledy videli.
Fakt chces tvrdit ze zivot ohrozujuca jazda na cervenu v spicke je uplne to iste ako jazda 200m po prazdnom chodniku? Fakt? Ano obidva ukony su porusenie zakona, ale tam konci znamienko rovna sa.
Ja sa snazim moralizovat nakolko v ociach nebajkujucej verejnosti vyvolava vysoku nevrazivost to ked ludia jazdia na cervenu a nie ze jazdia po chodniku. To jazdi vacsina cyklistov, len malo ich najde odvahu ist po ceste s autami. S tym ludia problem nemaju (vzdy sa najde nejaka vynimka). V tvojom kontexte by bolo uplne rovnake (ked to velmi prezeniem) aj to ked pridem do obchodu a postrielam 10 ludi lebo aj to je porusenie zakona. Vidim to tak ze sa to snazis ohybat aby si mal pravdu aku chces ty. Aj tak budem tvrdit ze nie je to iste ked prejdes cez cestu mimo prechod ako ked napr zabijes cloveka, proste nie je.
K tescu, povedz co by si urobil ty, ale tak ze nevies dopredu ze je ta cesta uzavreta, lebo dnes som vedel a isiel som inakadial. Ty by si sa urcite otocil, isiel xy sto metrov, alebo kilometer - dva naspat a vybral inu trasu ano? alebo by si presiel par metrov po chodniku ako vsetci normalni ludia aj ked je to porusenie predpisov ale take co vsetci toleruju vzhladom na situaciu v ktorej sa to odohrava
mozes, ale nesmies, ked ti to strach dovoli ist po dialnici....
Tiez zrovnavas dialnicu kde chodia 130 a viac s chodnikom? Naozaj?
nemyslim ze tieto debaty k niecomu pomozu len som chcel apelovat na cyklistov ktori evidentne hazarduju so zdravim tym ze jazdia na cervene a nepozorne popred auta aby to skusili nerobit nakolko potom sa tazko argumentuje ludom co jazdia v tych autach ze cyklisti su dobri a na cestu patria.
za mna len tolko
Motorkáři i cyklisté hazardují na železničním přejezdu v ŘevnicíchOtvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
no, mas aj legalnu moznost: zosadnut z bicykla, prejst na chodnik a ako chodec prejst na druhu stranu krizovatky
Práve u nás sa stretávam s obrovským počtom ľudí, ktorí absolútne nevedia jazdiť(hlavne na aute, ale aj na bicykli). A takéto žabomyšie vojny to len dokazujú.
Napr. tuto táto stopka u nás - https://goo.gl/maps/edJAn5axJKm absolútne zbytočná.
Na to prídeš, keď sa naučíš jazdiť
Načo je napríklad štyridsiatka v zatáčke, ktorú bez problémov môžeš na svojom aute r.v. 2017 s ABS a kontrolou trakcie prejsť v kľude šeťdesiatkou? Čo myslíš?
Myslim ze mam uz nieco odjazdene
kludne si tam jazdi 60-tkou aj viac. Je to na tebe. Sam si za seba zodpovedny !!
Problem je ze mozes ohrozit druhych vodicov !!
end
V pripade stopky toto neplati, pretoze ta ma iny ucel, ako si ty myslis. A bohuzial prave preto byva tolko nehod, lebo si experti myslia, ze stopka je na to, aby spomalila vodicov. NIE JE!. A rovnako nie je pravda, ze vacsina je nezmyselnych. Sem tam sa to moze stat, ale ti, co si myslia, ze jej ucelom je vodica spomalit maju tento nazor, ze je vacsina nezmyselnych