táto téma vzniká ako priestor na komunikáciu ohľadom zmien, ktoré nastanú v najbližšej dobe na MTBIKER fóre.
Historicky sme už viackrát avizovali, že MTBIKER fórum čakajú zmeny. Tie je potrebné spraviť najmä z technologických dôvodov, keďže aktuálne riešenie je už zastarané, čoskoro by nebolo podporované a obmedzuje nás v ďalšom vývoji.
Spolu s tým sa zmení fórum aj vizuálne, aby sme ho posunuli trochu vpred, keďže je to jediná časť webu, ktorá dlhú dobu neprešla žiadnymi zmenami či modernizáciou. Chceme vám priniesť nové funkcionality a budeme radi, keď si nájde aj nových používateľov.
Aké zmeny a vylepšenia nás teda čakajú?
- Rôzne vizuálne zmeny, aby bolo fórum v súlade so zvyškom webu a plnilo svoj účel
- Zmeny v navigácii v rámci fóra
- Diskusia nebude flat (jednoúrovňová), ale bude možné pridávať odpoveď na konkrétny komentár, pri ktorom vznikne vlákno (podobne, ako to máme v magazíne). Budete si môcť nastaviť, či chcete tieto vlákna vidieť defaultne zbalené alebo rozbalené.
- Možnosť nastaviť si notifikácie aj na konkrétne vlákno, nielen celú tému
- Prehľad nových komentárov naprieč všetkými témami na úvodnej stránke
- Možnosť zobraziť si v téme iba najlepšie komentáre
- Rýchlejší prístup k “mojim témam” – obľúbené, kde prispievate, vami pridané… s možnosťou customizácie
- Vyhľadávanie tém aj podľa tagov
- Pridávanie tém bez nutnosti voliť kategóriu či tagy
- Dark mode
Update fóra by mal prebehnúť v úvode decembra, aktuálne cielime budúcu stredu (03. 12.) poobede, ale v prípade problémov pri migrácii to ešte môžeme posúvať (už sa tak aj stalo, pôvodne som tu uvádzal utorok:)). Počas nasadzovania nového riešenia je možné, že fórum na pár hodín odstavíme úplne.
Budeme radi, ak následne využijete túto tému na vaše postrehy, návrhy či bugreporty.
Prosím, buďte s nami trpezliví pri následných opravách bugov, ktoré sme si pri vývoji neuvedomili. Zo skúseností predpokladám, že také budú, nakoľko aktuálne fórum využivate veľmi rôznorodými spôsobmi, a nie všetky poznáme. Posnažíme sa všetku spätnú odozvu posúdiť a validné pripomienky a vylepšenia zapracovať.
@cervo v plnej miere chápem, že ste do zmeny fóra investovali a rozumiem, že to nie je ľahké. Ale aj tak sa opýtam:
- Prečo ste to vôbec menili? Z hľadiska užívateľského pôvodnému fóru nič nechýbalo. Sú za tým nejaké technologické dôvody?
- Po pár dňoch prevádzky a stovkách reakcií nezvažujete návrat k pôvodnému fóru?
Díky a držím palce.
tak toto je riadne peklo.. zaviesť to na čisté fórum od nuly kde sa to začne priamo týmto spôsobom tvoriť viem pochopiť, ale tu to tvorí taký bordel že až..
neviem či by nebolo lepšie ozaj nechať staré fórum ako bolo len na lustráciu, uzamknúť ho komplet a nechať vznikať tento formát odznova.
teraz keď začnú ludia pridávať komentáre do rokov starých príspevkov tak amen, predtým dali len citáciu s možnosťou prekliku na kontext, ale teraz sa to rozhádže random..
Alebo zalozit Discord, ktory je presne na taketo veci.
Predpokladám že nový vizuál sem denne prilákava stovky nových užívateľov, servery takmer padajú pod náporom fóristov, objednávky na 800€ plus zimné nenormálne oblečky sa nestíhajú vybavovať atd... S trochu nadsázkou poviem že cieľom bolo čo najviac zneprehľadniť fôrum sby tu ľudia blúdili, hľadali na čo boli roky zvyknutí...predne ako hypermarkety keď poprehadzujú regále na opačné konce :-)
V noci som pridal 3 fotky, no nepreniesli sa do mojej Fotogalerie.
A navyse - pri fotkach uz nevidno GPS, a asi sa neda ani komentovat.
Netusim aky malo forum vplyv na zaciatku na rozbeh eshopu, ale urcite komunita zo zaciatku zohrala rolu a nie malu.
Lenze teraz uz je eshop rozbehnuty, tak uz forum zacina prekazat v Exceli ako zbytocny naklad.
Ak by to tak bolo, nebolo by jednoduchšie forum zrušiť? Ušetrili by sme pol roka prace a to čo si čítame v tejto téme. So starým fórom nebol spojený skoro žiadny náklad, mohli sme ho teoreticky oddelit a nechat dožiť mimo hlavnej stránky. My sa ho snažíme reštartovať a prispôsobiť nielen pre potreby dlhodobých foristov
Ak by ste ho zrusili priamo, pohnevali by ste si terajsich navstevnikov.
Takto ste nejaku pracu odviedli, i ked velmi nekvalitnu (nejde tu len o odflaknutie testu, tu uz zjavne navrh, desing, implementacia a riadenie zlyhali, je to na vas aby ste analyzovali ktora cast sa akym pomerom podielala)
Vysledok by mohol vyzerat aj tak ze starych uzivatelov to odradi, novych neprilaka. Tym padom mozete s kludnym svedomim forum zavriet. Cize win-win situacia, zachovate si tvar pred starymi uzavelmi a aj usetrite.
Spociatku som to povazoval za blbost. Ale cim viac vidim ako reaguju ludia z tagom MTBIKER, tym viac mam dojem ze by som nemusel byt daleko od pravdy.
Potkanko, vytváraš hoaxy. Ak tomu chces veriť, je to tvoj svet. Nie je na tom štipka pravdy. Už viackrát tu robíš závery na základe dat, ktoré nepoznáš. Táto tema nereprezentuje celé forum a celu komunitu. Zamysli sa nad tým a nekonspiruj.
Nechcem tomu verit. Presviedcate ma o tom.
Problem je ze reakciami nam trosku z tej kuchyne kde sa tento nepodarok piekol ukazujete.
Je pekne ze dnes sa pytas ako ludia vobec forum pouzivali a preco tu chodili. Lepsie neskoro ako nikdy. Standardne sa toto riesi ale na uvod projektu, nie v jeho zavere.
Co sa tyka mojich konspiracii... Ak clovek ktory projekt prezentuje prizna ze je pre neho otazny, pytam sa aku rolu v nom vobec mal? Dufam ze ziadnu.
@cervo napísal si : “So starým fórom nebol spojený skoro žiadny náklad, mohli sme ho teoreticky oddelit a nechat dožiť mimo hlavnej stránky.” To ste naozaj mohli. Aspoň by sa ukázala pravdivosť predpokladu o rýchle progradujúcom úpadku fóra, podporenom dátami.
Celkovo by sa mi to javilo ako priechodná alternatíva na zváženie, samozrejme pred spustením týchto zmien, ktoré po ich vykonaní sú už nevratné, keďže sú v tom utopené náklady (čas, človekohodiny, atď.)
Prajem veľa zdaru a pokojné sviatky.
Chcel som vtipkarskeho vlákna uploadnut animovaný gif, čo sa podarilo, lenze neanimuje ... Potom som príspevok chcel zmazať, ale nedá sa alebo som nesikovny ...
Za mna toto vobec nepotrebujem
Chcelo by to jednotlive prispevky lepsie graficky oddelit. Bud hrubsia ciara medzi nimi, alebo rozne podfarbenie (preferovane).
Jedine plus, co som zatial nasiel, je jednoduchsie vkladanie obrazkov.
Posuvanie vo fotkach nefunguje dobre (FF, mobil).
Napriklad v tomto prispevku:
https://www.mtbiker.sk/forum/mtb-akcie-vyjazdy/male-karpaty--12516?open=2147777#post2147777
Ked si zobrazim fotky a posuvam sa na dalsij "swajpovanim" doprava a dolava, tak to funguje.
Avsak, ak klikam na sipku (prida sa do fotky), tak nefunguje. Teda, obcas ano, obcas nie. Je to zvlastne.
Tu sipku si vysvetlujem ako "chod na dalsiu fotku". Ak ju chapem spravne, tak ma byt na vsetkych fotkach, okrem poslednej. A opacna sipka "chod na predchadzajucu" by mala byt na vsetkych, okrem prvej.
Tak to vsak nie je.
Pomohlo by nam, keby ste nam napisali ako ste boli zvyknuti pouzivat forum, pripadne ako by ste chceli pouzivat toto forum. Ci chcete nove prispevky nachadzat cez notifikacie, alebo si chcete citat vybrane temy (kompletne), alebo si chcete citat vsetky temy (kompletne), alebo vas zaujimaju len nove prispevky a reakcie/odpovede na starsie vas nezaujimaju... Ci chcete chodit na zoznam kategorii a tam hladat neprecitane temy, alebo na zoznam vsetkych tem a tam hladat neprecitane temy, alebo zoznam oblubenych tem, zoznam tem kde ste prispeli... Ci chcete citat vsetko chronologicky / linearne, alebo vidite benefit v stromovej strukture odpovedi. Ci idete zvacsa z mobilu, alebo z pocitaca (vacsi screen), alebo to kombinujete. Ci chcete vediet reagovat na konkretny prispevok, alebo vzdy len prispievat na koniec temy... Proste nejaky detailny popis toho, ako by to pre vas bolo co najkomfortnejsie.
My k tomuto mame data a user testing, ale zaujimalo by ma to na vzorke ludi, ktori reaguju v tejto teme. Kludne napiste do tejto temy ako komentar a ak uvidite prispevok niekoho ineho, co popisuje viac-menej ten isty sposob ako preferujete vy, dajte mu like.
Zajtra mame interne vacsi meeting k foru a urcime si priority dalsich zmien. Samozrejme bugy budeme operativne odstranovat a takmer urcite niektore nove elementy zjednodusime alebo aj dame prec a mozno ich vratime neskor, ked si to cele sadne.
Urcite na forum a foristov nekasleme, vsak snad vnimate, ze tu reagujem(e), zbierame feedback a chceme vam vyhoviet. Jedina cervena ciara je navrat na staru platformu, to nie je na stole.
@cervo
Nepochybujem, ze makate, aby to bolo co najlepsie. bugy sa casom poriesi.
Je mozne pripnut nejaky google dokument kde by sme pisali navrhy, bugy a podobne? Nieco ako ma napr Garmin, kde by sa dalo zahlasovat a tym padom stanovit mozno priority.
Myslim, ze vsetky tie zmeny budu casok OK, ale novy format priniesol vela “vizualneho smogu” a toto je asi najvacsi problem.
Na 95% pozeram forum - shop na mobile. Viac novych fičúr mi blokuje - zmensuje obrazovku. To ma vyrusuje najviac. Myslim, ze aj vacsinu a potom sa to uz vali…
Ten dokument + vkladanie obrazkov ako priklad by mozno pomohol upratat nase komentare/poziadavky. Velakrat (je to aj moj pripad), ze ti neviem ITckarsky vysvetlit problem a nasledne sa mozno nevieme pochopit.
Popis problemu - navrh - Vas komentar (ci sa rozumieme) - moznosti riesenia - zapracovanie (ano/nie) - atd
Ja pouzivam aj mobil aj PC, viac asi mobil. V starom fore som pouzival vyhradne zobrazenie "aktivne temy", v tomto novom fore budem pouzivat vyhradne zobrazenie "aktualne temy" (je to to iste a uplne mi to vyhovuje kedze vidim pekne chronologicky zoradene temy s najnovsimi prispevkami). Nepouzivam ziadnu selekciu oblubenych tem, proste sledujem vsetko nove co pribudlo. Vnorene odpovede ak niekto reagoval na starsie prispevky v teme uz teraz ignorujem a pouzivam workaround "oznacit vsetko ako precitane", lebo nemam chut ani cas patrat v celej teme spätne kde co pribudlo. Proste citam temu linearne od posledneho neprecitaneho prispevku. Notifikacie nemam zapnute ziadne. Je fajn, ze mi pride notifikacia, ak niekto zareagoval priamo na moj prispevok vnorenou odpovedou, lebo inak by som ani nezistil ze na mna reagoval. V starom fore na to sluzila citacia vdaka ktorej boli vsetci v obraze a vedeli tiez reagovat chronologicky na konci temy, v novom fore väcsina ludi asi ani nezisti, ze napr. 3 strany spät vznikla vnorena diskusia medzi mnou a tym co na mna reagoval.
P.S. Pri odosielani prispevku chyba upozornenie zo stareho fora, ze medzicasom pribudol novy prispevok - na zaklade toho upozornenia sa dalo vyhodnotit ci prispevok chcem odoslat, chcem pred odoslanim upravit, alebo nechcem odoslat lebo uz odpisal niekto iny to co som chcel napisat ja.
Ten uvodny prispevok zakladatela temy na vrchu na každej strane prosim zruste. Ked kliknem na stranku tak ma hodi raz hore , raz dole, raz do stredu neviem koli comu, ak kliknem na temu, lebo mi tam ukazuje novy prispevok tak ma hodi niekam kde nic nove nie je, treba tie prispevky hladat.
Toto tu tiez asi nikomu netreba
Chýba ikona kôš pri témach
Toto nové fórum, čistá katastrofa. Ako to spustili, tu neviem nájsť nič čo som predtým pozeral a strávil som teraz čas hľadaním a nenašiel som čo som chcel. No nič, čo sa tým sledovalo netuším, ani prínos aký by to malo mať, asi tu začnem menej chodiť.
netuším a nechápem prečo niekto spravil z normálneho a prehľadného fóra tento neprehľadný guľáš...
Na fóre mthiker , keď si chcem zobraziť nové prispevky tak ma hodí nazad do fóra mtbiker a nezobrazí mi nové príspevky od mthiker. A vôbec kategorizácia je hrozná , ani sa mi nechce dopracovať k téme ktorú hľadám a ktorú som poznal z minulosti že tu bola. Obvzlášť keď som cyklista horský aj cestný aj skialpinista o očami som zbehol všetky témy aj v sekcii o hocičom aj témy obchodov a aj výjazdy atď. Keď si chcem prezrieť témy mám omnoho viac kliknutí kým sa dostanem tam kde chcem byť.
uz zacinam prichadzat na chut hlavnej stranke. nechapal som widget "moje temy". ale podaval som si tam ktore casto pozeram. isiel som pridat fotky z vyjazdov. tym ze v tej teme nikto uz davnejsie neprispel, stratila sa. musel by som ju rozklikavat cez kategorie. tak som pouzil widget "moje temy". a po pridani prispevku sa aj tema presunula na vrch. mozno by bolo lepsie prehadzovat si temy manualne. za mna widget ostava.
aktualne temy tiez dobre. pri beznom prezerani "co je tu noveho" prechadzanie cez kategorie prestavam pouzivat. pri hladani niecoho konkretneho by som ich ale vyuzil. takze tiez neodstanovat.
celkovy dojem zatial mam taky ako v jednej marvelovke - skacem v case, presuvam sa medzi dimenziami v mnohovesmire 🤣
ak zabudnem na stare forum, tak casom ani nebudem vediet v ktorej kategorii ktora tema bola. nie vzdy bolo zaradenie logicke (napr. "fotky z vyjazdov" sa vytiahli do kategorie "o hocicom"). uplne prestavam vnimat polohu na stranke - ci som na zaciatku, alebo konci strany a na ktorej strane vobec som. strankovanie mi prestava davat zmysel.
problem mam ak sa chcem vratit k niecomu co som napisal napriklad vcera (napr. koli doplneniu dalsich informacii). netusim vobec kde to bolo. casova os neexistuje - lebo som mozno odpovedal vo vetve niekolko stran dozadu ktora vznikla odpovedami na starsi prispevok.
ale pri pisani tohto ma napadlo ze v profile je zoznam vsetkych komentarov. tie su v casovej osi. tak cez ne by to slo.
ten presun najprv na zaciatok vetvy mi uz tiez zacina davat zmysel - koli kontextu. pripomeniem si o co ide a nasledne sipkou preskocim na novy prispevok vo vetve. toto by uz chcelo daku ucebnicu ako to tu pouzivat.
vysledok = nechal by som to vyhnit, za par dni sa vacsine premaze "ramka" v ktorej maju ulozene stare forum a dobre bude 😁
a lutujem Jezusa - ak vacsina zacne pouzivat rozvetvenu diskusiu a on ju bude mat schovanu, strati sa navzdy v mnohovesmire
niekto mal pripomienku na editaciu starsich prispevkov napr. v teme Darujem, Interny bazar a pod. nemusis editovat. vies si odpovedat na svoj prispevok a napisat ci uz je to darovane/predane alebo co z toho este zostalo.
ale to Jezus neuvidi 🙃