Osobne nosím hodinky veľmi rád a prepojenie viacerých funkcií a možností, zvlášť sledovania "cykloúdajov" sa mi veľmi pozdáva. Po kratšej analýze som si stanovil rozpočet na 300 €, do ktorého sa mi zmestili títo kandidáti:
1. Garmin Vivoactive 3 (nemožnosť výmeny batérie ani v servisnom stredisku)
2. Samsung Gear Sport
3. Samsung Galaxy Watch 42 (46 mm verzia by bola na moje zápästie až príliš veľká)
4. Huawei Watch GT (cena cca 250 €, ale recenzie zatiaľ žiadne, je to novinka)
Ktoré hodinky by ste mi odporučili vy? Pýtam sa hlavne tých, ktorí už majú isté skúsenosti so smart hodinkami, ideálne s vyššie uvedenými.
Od hodiniek ma však celkom odrádza nemožnosť výmeny batérie pri jej zníženej kapacite v dôsledku používania a to zvlášť u Garminov, ktoré toto úplne vylučujú - pravdepodobne, aby si dotyčný kúpil nový model.
Mne strava aj hodinky Huawei ukazujú tú istú vzdialenosť. Alebo sa dá v strave spraviť nejaký recalculate trasy?
poviem na rovinu ze ja osobne neriesim presne vyskove, ale ked je debata o vyskovych a Strava ukaze 880 a hodinky 801 tak to podla mna nie je ok. Ja mam v hodinkach barometer a ten to meria spolu s GPS, teda predpokladam ze presnost je dost vysoka.
Ked ale idem na turistiku a pozriem vyskove co mam na hodinkach a porovnam s cedulou na ukazovateli tak je to presne, alebo meter hore dole.
Ked ale idem na turistiku a pozriem vyskove co mam na hodinkach a porovnam s cedulou na ukazovateli tak je to presne, alebo meter hore dole.
Práve a tym barometrom je tu problém,keďže je namontavany zo apodnej strany hodiniek, ale tak kalibrácia občasná by to mohla poriesit. Ty máš asi trochu lepší model takze porovnanie s instinctom je zbytočné
Tak to je super, to by malo byť úplne najpresnejšie. Ja Fenixy skalibrujem na začiatku, na biku ich nekalibrujem priebežne, na dlhšej túre občas na výraznej kóte, kde si porovnám zopár máp a sám si to zaproximujem
Ale od Fenix 5x (kde sú aj DEM mapy) je viacero možností:
https://support.garmin.com/en-US/?faq=d7G0fSGGJ98l1ZH9dyglZ6
https://support.garmin.com/en-US/?faq=Vdz7RVePPV7wm1gO2d46TA
teraz akurat som prisiel z vyjazdu a zo zvedavosti som zastavil pri smerovniku. tak tam mi to ukazalo o meter menej, ale ked som siel okolo dole tak to bolo presne a aj na inych mi to sedelo. nikdy som ich nekalibroval a mam ich tri roky.
Na druhú stranu si treba uvedomiť, že barometer je mechanické zariadenie, aké veľké je v lietadle či meteo stanici a ako to dokážu natrepať do Edge či hodiniek. Ja žijem na rovine, k najbližším kopcom to mám 35 km, preto na Strave skúsim zapnúť výškovú korekciu a ktorá hodnota je vyššia tú ponechám
Barometrický výškomer v hodinkách je fajn fičurina, ale moc by som ju nepreceňoval.
Aj kalibrujes baro, či kašleš nato?
Kalibrácia podľa GPS je veľmi nepresná. Môže sa trafiť, ale rozdiel môže byť v desiatkach metrov.
Treba si uložiť lokalitu pred domom kde asi najčastejšie štartujete a nastaviť ručne presne nadmorskú výšku. Pri zapnutí aktivity sa hodinky aj Edge automaticky skalibrujú.
GPS už z princípu ako funguje, merať výšku presne nemôže. Presnosť sa dá zvýšiť u prístrojov ktoré komunikujú z pozemnými stanicami vo svojom okolí, ktoré presne poznajú svoju polohu a vedia korigovať signál prichádzajúci z družíc. Ale to funguje hlavne na presné určenie polohy a bežné prístroje k tým dátam prístup nemajú.
Keby to fungovalo, používali by to lietadlá. Ale všetky lietadlá stále používajú barometrické výškomery. A musia byť dispečerom kalibrované. Pilot dostane QNH, zadá do výškomera a pozná nadmorskú výšku.
Žiadne zázraky sa proste nedejú. Ani u Garmina.
Keď štartujete z domu, majte uloženú lokalitu s presnou nadmorskou výškou. Garmin sa pri zapnutí aktivity skalibruje. Keď štartujete z rôznych miest, buď ich majte uložené a Garmin sa skalibruje, alebo zadajte presne nadmorskú výšku, ktorú si niekde musíte zistiť.